Co je na současném způsobu stravování špatně?

CO JE NA SOUČASNÉM ZPŮSOBU STRAVOVÁNÍ ŠPATNĚ?

V posledních 60 letech se významně změnil způsob stravování většiny obyvatel vyspělých států. Zatímco dříve lidé převážně vařili doma z přirozených jednoduchých surovin, v současné době minimálně polovinu jídla představují polotovary a vysoce zpracované potraviny, které obsahují množství konzervantů, rafinovaného cukru, rostlinných olejů a přídavných látek. Často obsahují také kombinaci nekvalitních tuků a vysokého množství sacharidů, které jsou přímou cestou k přibírání na váze. Důsledkem je vysoké procento obézních lidí, nárůst počtu diabetiků a osob trpících různými příznaky metabolického  syndromu (vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, zvýšené triglyceridy, časté záněty). Následující grafy ilustrují tuto situaci velice jasně.

Jak je vidět na obr. 1, zvýšená konzumace cukru má přímou souvislost s nárůstem obezity. Polotovary a vysoce zpracované potraviny vytlačily z našeho jídelníčku čerstvou zeleninu (obr. 2).  Tyto okolnosti, spolu s faktem, že většina z nás v práci převážně sedí, málo spíme a ze všech stran na nás působí stresové faktory, jsou přímou cestou k nadváze a různým zdravotním problémům.

Obr. 1 – Konzumace cukru a počet obézní populace v jednotlivých letech

Obr. 2 – Vývoj stravovacích návyků v jednotlivých letech

CO MŮŽEME UDĚLAT, ABYCHOM ZASTAVILI PŘIBÍRÁNÍ NA VÁZE, ZHUBLI TUK A CÍTILI SE DOBŘE?

V první řadě je potřeba snížit konzumaci vysoce zpracovaných potravin (polotovary, snídaňové cereálie, výrobky obsahující rafinovaný cukr, bílou mouku, rostlinné oleje, trans tuky, tj. zhruba 60% nabídky dnešních supermarketů). Tyto potraviny sice vypadají lákavě, chutnají dobře a dlouho vám vydrží, ale obsahují hodně kalorií, málo živin a vlákniny. Důsledkem je, že máte stále hlad, přitom ukládáte tuk a máte poškozenou střevní mikroflóru.

Když omezíte nákupy těchto potravin, automaticky významně omezíte konzumaci sacharidů. Výsledkem bude, že vaše slinivka nebude muset neustále produkovat inzulín, který je dnes nazýván hormonem podporujícím ukládání tuku. Vedlejším důsledkem bude odstranění inzulínové rezistence a u diabetiků zlepšení jejich stavu.

Dalším krokem je používání zdravého selského rozumu. Nevěřte reklamám na jídlo, v televizi určitě reklama na prospěšné potraviny nepoběží, protože farmáři si ji, na rozdíl od potravinářských koncernů, nemohou dovolit.  Zdravý rozum používejte i při čtení různých výživových doporučení. Nezdá se vám podezřelé, že všichni doporučují pravidelnou konzumaci jídla a zařazování svačinek? Výsledkem je to, že jíme téměř kontinuálně a tělo si nemůže odpočinout, protože neustále tráví. V dobách našich prababiček se jedla 3 doma uvařená jídla denně a když se podíváte na první obrázek, vidíte, že v populaci se nevyskytovali téměř žádní obézní lidé. Komu prospívá to, že neustále jíme? Odpověď je jasná – potravinářským firmám, jejichž doporučení nás nabádají, abychom jedli pravidelně.

Když budete respektovat signály svého těla a ne pochybné výživové poučky, zhubnete a budete se cítit dobře. S používáním zdravého rozumu souvisí i převzetí zodpovědnosti za své tělo a za své činy. Jídlo si do pusy dáváte sami, žádná reklama v televizi, sleva v obchodě nebo lákavě naaranžované zákusky v cukrárně vás k tomu nenutí. Je to vaše rozhodnutí a jenom vy nesete zodpovědnost za to, jak vypadáte a jak se cítíte.

JAKÝ JE ZÁVĚR?

Pokud si budete kupovat jen skutečné potraviny (potraviny, které nepotřebují etiketu k tomu, abyste poznali, o co se jedná – vejce, maso, sýry, ořechy, semena, luštěniny, ovoce, zeleninu) a jídla si připravovat doma, budete se cítit dobře a vaše tělo bude zdravé. Když budete vnímat, jak se cítíte a budete jíst, když budete mít opravdu hlad, budete štíhlí. Když si uvědomíte, že jediný člověk, který toto může ovlivnit, jste vy, nebudete si už muset nikdy stěžovat na to, že se necítíte dobře.

Jak hormony ovlivňují hubnutí

JAK HORMONY OVLIVŇUJÍ HUBNUTÍ?

Článek pro tento měsíc je volně inspirován statí, která vyšla v lednu v časopise New Scientist pod názvem „Zmýlila se věda v otázce obezity“? Vybrala jsem ho proto, že by vám mohl pomoci pochopit, jak vaše tělo funguje a tentokrát přistoupit k hubnutí efektivnějším způsobem. 

Začíná jaro a mnoho z vás se chce zase pustit do práce na sobě, abyste v létě mohli bez obav vyjít v plavkách k vodě. Dřív, než začnete, zkuste se zamyslet nad tím, proč to musíte každý rok znovu a znovu opakovat a proč vám to dá takovou práci a odříkání.

V principu to vypadá jednoduše – zmenši porce a přidej pohyb. To je rada, která se po desetiletí používala k řešení obezity. Když se ale podíváme kolem sebe, tak navzdory veškerému omezování jídla, počítání kalorií a cvičení, celosvětová obezita neustále stoupá. S obezitou přichází v ruku v ruce další zdravotní komplikace – cukrovka, vysoký krevní tlak a další chronické nemoci. 

PROČ TEDY TENTO TRADIČNÍ PŘÍSTUP K HUBNUTÍ NEFUNGUJE?

Jedním z možných vysvětlení je to, že se dost nesnažíme. Možná postrádáme dostatek sebedisciplíny a vůle k tomu, abychom si udrželi zdravé stravovací a pohybové návyky ve světě, kde jsme obklopeni levnými, chuťovým buňkám lahodícími, vysoce zpracovanými potravinami. Nebo je problém v tom, že se fixujeme na počítání kalorií. Když se ale podíváme na skutečná data, zjistíme, že v tom to s největší pravděpodobností nebude. 

V nedávné studii (odkaz zde) se poukazuje na to, že lidé, kteří jsou obézní, mají větší tendenci se přejídat než lidé, kteří jsou hubení. To naznačuje, že to celé nebude jen o kaloriích, které naše tělo potřebuje, ale že to bude fungovat trochu jinak. V tradičním přístupu méně jíst-více se hýbat jsme totiž zapomněli na to, že celé chování lidského těla je řízeno HORMONY.

Vezměme si jako příklad patnáctiletého dospívajícího chlapce. Adolescenti v tomto věku konzumují mnohem více kalorií než dříve a rychle rostou. Položme si otázku: Je příčinou jejich růstu „přejídání“ nebo je vyšší konzumace kalorií důsledkem toho, že rostou? Kdyby byla správně první odpověď, tak by i dospělí lidé, kteří konzumují velké množství kalorií, přece rostli do výšky. Logicky je tedy správná druhá odpověď – adolescenti produkují hodně růstového hormonu, který způsobuje, že jejich tělo tvoří nové tkáně k tomu potřebuje hodně energieStejně jako je hormonálně regulován růst, řídí hormony našeho těla i další procesy.

Platí to i pro ukládání tuku v těle nebo jeho odbourávání. Tyto procesy jsou také řízeny hormony. Produkci hormonů neovlivníme ani množstvím jídla, ani pohybem, protože jsou výsledkem chemických reakcí v našem těle.

JAK TO TEDY CELÉ FUNGUJE?

Při ukládání tuku hraje hlavní roli HORMON INZULÍN. Vysoce zpracované jídlo, které nás v dnešní době obklopuje, je plné sacharidů, které umí tělo velmi rychle zpracovat. Jídlo, jako jsou slazené ranní cereálie, bramborové chipsy nebo slazené nápoje zvyšují rychle hladinu cukru v krvi a na to tělo reaguje produkcí velkého množství hormonu inzulínu, který rychle přivede cukr k buňkám, kde se přemění na energii. Vyprodukovaná energie se musí rychle někam uložit, což způsobuje, že tělo odsune rychle velké množství kalorií do tukových buněk. Tím je problém vyřešen. Díky inzulínu klesne hladina cukru v krvi a přebytečná energie je bezpečně zakonzervována v tukových buňkách.  Tělo má ale nyní nízkou hladinu cukru v krvi a nedostatek energie pro další procesy, což nás nutí opět v krátké době sníst jídlo bohaté na sacharidy. Tím se ocitáme v nikdy nekončícím kole hladu, propadů energie a neustálého jídla.  Když si ale uvědomíme, jak to v těle funguje, vidíme, že to celé není problém sebedisciplíny, ale důsledek toho, jak inteligentně je řízena biologie našeho těla

Pokud jste dobře pochopili předchozí odstavce, musí vám být jasné, že hlavní problém není v tom KOLIK toho jíme, ale v tom, CO jíme. To, jak naše tělo funguje, neovlivníme tím, že budeme méně jíst a víc cvičit nebo že na sebe budeme přísnější, ale tím, že mu dáme potraviny, které umí zpracovávat způsobem, který je pro nás vhodný. Tyto potraviny spustí regulační dráhy v těle, které povedou k tomu, že naše tělo bude mít stabilní dodávku energiedostatek stavebního materiálunebude muset ukládat přebytečnou energii do tukové tkáně a bude produkovat hormony, které nás upozorní, že máme přestat jíst, aniž bychom měli propady energie a záchvaty hladu.

JAK TO MÁ IDEÁLNĚ FUNGOVAT?

Když ze své stravy odstraníme vysoce zpracované potraviny, které obsahují hodně energie,  rychle vstřebatelných sacharidů a nekvalitních tuků a velmi málo skutečných živin, množství jídla, které jíme, se samovolně upraví, stejně tak jako to, jak bude naše tělo s těmito živinami nakládat. 

CO TO ZNAMENÁ?

Příkladem může být nahrazení ranních cereálií směsí ořechů a semínek. Místo slazeného nízkotučného jogurtu si můžete dát kvalitní řecký jogurt s 10% tuku, oleje ze semen nahradit olivovým olejem nebo avokádem, přidat kvalitní zdroje bílkovin, ať už rostlinného nebo živočišného původu. Výsledkem bude to, že hladina cukru v krvi nebude po každém jídle vystřelovat do vysokých hodnot a tělo bude produkovat méně inzulínu. Tím pádem nebude nuceno kalorie z cukrů ukládat rychle do tukové tkáně a může tělu postupně dodávat energii a živiny obsažené v opravdovém nezpracovaném jídle. Výsledkem bude stabilnější energiedelší pocit sytosti a kvalitní stavební prvky pro regeneraci vašich tkání.  

A JAK TO SOUVISÍ S HUBNUTÍM?

Pokud nechcete jen zastavit přibírání, ale chcete hubnout, musíte samozřejmě přidat kalorický deficit. Bez toho, že bude muset část kalorií tělo doplňovat z tukových zásob, nezhubnete. Rozumný a delší dobu udržitelný kalorický deficit je zhruba 20 % přijímané energie. Tento kalorický deficit musíte samozřejmě zkombinovat se skladbou potravin, o které jsem psala v předchozích odstavcích. To znamená, že musíte zajistit, aby tělo dostávalo kvalitní živiny a jíst potraviny, které nezpůsobují velké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Které tuky jsou vhodné na vaření a proč

KTERÉ TUKY JSOU VHODNÉ NA VAŘENÍ A PROČ?

Existuje mnoho druhů tuků a olejů, některé jsou pro tělo zdravější, jiné jsou pro konzumaci méně vhodné.  Jestliže však vybíráte olej, který budete používat při vaření, je potřeba z těch zdravých vybrat ty, které si své vlastnosti zachovají i po zahřátí na vysokou teplotu.

CO JSOU TO TUKY?

Tuky jsou dlouhé molekuly, které se skládají glycerolu, na který jsou navázané různé mastné kyseliny. Právě složení těchto mastných kyselin určuje vlastnosti daného tuku.

CO SE S TUKY DĚJE PŘI ZAHŘÁTÍ? 

Při zahřátí reagují některé molekuly mastných kyselin s kyslíkem (oxidují), říká se tomu přepalování tuků. Při tom se tvoří volné radikály a nebezpečné látky, které by se rozhodně neměly konzumovat. Proto je potřeba vybírat oleje, které mají takové složení, že při zahřátí s kyslíkem nereagují (neoxidují, nepřepalují se). To znamená, že vhodný olej na vaření je ten, který se NEPŘEPALUJE.

JAK SE ZJISTÍ, KTERÝ OLEJ SE PŘEPALUJE? 

To, zda se bude olej přepalovat, je určeno jeho strukturou, to znamená tím, ze kterých mastných kyselin se tuk skládá. Tuky se podle vlastností dělí na nasycené, mononenasycené a polynenasycené. 

Nasycené tuky mají mastné kyseliny spojené jednoduchou vazbou, což jim za studena dává tuhou strukturu a tekutými se stávají až při zahřátí. Mononenasycené tuky mají v molekule kromě jednoduchých i jednu dvojnou vazbupolynenasycené tuky mají více než dvě dvojné vazby v molekule.

CITLIVÉ NA TEPLO JSOU PRÁVĚ DVOJNÉ VAZBY, které mají tendenci oxidovat při zahřátí (přepalovat se).

Z toho vyplývá, že NASYCENÉ TUKY JSOU PŘI ZAHŘÁTÍ STABILNÍ (neoxidují), zatímco POLYNASYCENÉ TUKY JSOU NA ZAHŘÁTÍ CITLIVÉ a neměly by se vůbec pro vaření používat

KTERÝ OLEJ JE TEDY PRO VAŘENÍ NEJLEPŠÍ? 

Z toho, co bylo řečeno, je jasné, že tepelně nejstabilnější jsou nasycené tuky.  Mezi kvalitní nasycené tuky patří kokosový olej a ghí (přepuštěné máslo). Dříve se nasycené oleje považovaly za nezdravé, ale nové studie potvrzují, že jsou pro lidské tělo naprosto neškodné.  Kromě nasycených tuků je pro tepelnou úpravu vhodný i olivový olej, který sice patří mezi mononenasycené tuky, ale při vyšší teplotě je velmi stabilní.

JAKÉ JSOU VLASTNOSTI TĚCHTO TUKŮ?

PANENSKÝ KOKOSOVÝ OLEJ

Panenský kokosový olej je nasycený tuk a při vyšší teplotě je velmi stabilní. Jeho výhodou je i to, že obsahuje vysoký podíl kyseliny laurové, která zlepšuje hladinu cholesterolu, rozkládá obaly virů a působí proti nežádoucím bakteriím v těle. Navíc ho můžete použít i v koupelně jako tělový balzám nebo vlasový zábal.

PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO (GHÍ) 

Ghí patří také mezi nasycené tuky a díky tomu je velmi tepelně stabilní.  Obsahuje vitamíny A, E a K2, konjugovanou kyselinu linoleovou (CLA) a kyselinu máselnou, které mají zdravotní benefity. CLA působí na odbourávání tuku v těle a kyselina máselná je protizánětlivá a zlepšuje stav střev. Ghí vzniká přepuštěním másla (zahřátím), při které je z něj odstraněna laktóza a mléčná bílkovina kasein, tím se získá čistý tuk, který se nepřipaluje. 

Jako u všech potravin je potřeba dbát na kvalitu másla, které si k přepuštění vyberete. Máslo krav z pastvin obsahuje více vitamínu K2, CLA a dalších živin v porovnání s máslem vyrobeným z mléka krav krmených zrnem.

OLIVOVÝ OLEJ

Olivový olej je považován za jeden z nejzdravějších tuků, má mnoho zdravotních výhod, jednou z nich je to, že zvyšuje HDL (dobrý) cholesterol a snižuje hladinu oxidovaného LDL cholesterolu. Ačkoli obsahuje kromě nasycených také nenasycené vazby, je teplotně stabilní a může se používat jak pro vaření, tak i pro studenou kuchyni. 

A JAK JSOU NA TOM DALŠÍ TUKY?

ŽIVOČIŠNÉ TUKY – SÁDLO A SLANINA

Při používání sádla a slaniny pro tepelnou úpravu se musí dbát na KVALITU A PŮVOD SUROVINY. Obsah mastných kyselin v živočišných tucích se hodně liší podle toho, čím byla zvířata krmena. Pokud jedla hodně zrna, jejich sádlo obsahuje hodně polynenasycených kyselin,  takže s nimi není dobré vařit. Zatímco u zvířat, která se stravovala přirozeněpřevažují nasycené a mononenasycené kyseliny, takže je takové sádlo vhodné na tepelnou úpravu.

AVOKÁDOVÝ OLEJ

Složením se podobá olivovému oleji, obsahuje hlavně mononenasycené kyseliny a malé množství nasycených a polynenasycených kyselin. Používá se stejně jako olivový olej, tj. pro vaření nebo studenou kuchyni.

JAK JE TO S DALŠÍMI TUKY? 

RYBÍ TUK

Rybí tu obsahuje hodně omega 3- mastných kyselin a vitamín D3 a  za studena je výborný jako doplněk stravy.  Pro vaření není vhodný, protože obsahuje mnoho polynenasycených kyselin. 

LNĚNÝ OLEJ

Lněný olej má také vysoký obsah rostlinných omega 3- mastných kyselin a obsahuje také kyselinu alfa linoleovou(ALA), proto je vhodný jako doplněk stravy pro vegetariány nebo osoby, kterým vadí chuť rybího tuku. Opět obsahuje vysoké množství polynenasycených kyselin, a proto není vhodné ho zahřívat.

OLEJE Z OŘECHŮ A SEMEN

Ořechy obsahují vysoký obsah polynenasycených kyselin, proto by se neměly používat k vaření. pro studenou kuchyni je lze bez obav použít. 

KTERÉ OLEJE A TUKY BY SE MĚLY ÚPLNĚ VYNECHAT? 

Vynechat by se měly rostlinné oleje – řepkový, slunečnicový, kukuřičný, sojový, sezamový nebo rýžový. Tyto rostlinné oleje jsou vysoce zpracované rafinované produkty, které obsahují příliš mnoho omega-6 mastných kyselin. Nemělo by se s nimi vařit a neměly by se ani konzumovat zastudena, protože díky svému způsobu zpracování obsahují i trans tuky, které jsou pro tělo velice škodlivé

 

 

 

 

Jak zrychlit metabolismus a zbavit se okyselení organismu

 

EXISTUJE ZÁZRAČNÁ PILULKA NA ODKYSELENÍ A ZRYCHLENÍ METABOLISMU?

Nastává jaro a určitě se na vás brzy začnou ze všech stran valit nabídky zázračných přípravků, které vám pomohou odkyselit organismus, detoxikovat se a zrychlit metabolismus. Pokud porozumíte tomu, jak vaše tělo funguje, ušetříte si peníze i zklamání z toho, že vám nakoupené prostředky nepřinesly kýžený efekt. 

JAK TO TEDY FUNGUJE?

Na tyto problémy existuje řešení, které je jako většina věcí, které pro tělo opravdu fungují, úplně zadarmo. To, jestli máte rychlý metabolismu, dostatek energie a správné pH v těle je kromě kvality a složení živin ovlivněno hlavně množstvím a dostupností kyslíku v těle. Na následujících obrázcích je vše vysvětleno.

Lidský metabolismus je aerobní, to znamená, že k využívání živin a získávání energie POTŘEBUJE KYSLÍK. Všechny živiny (bílkoviny, sacharidy, tuky) jsou v buňce SPALOVÁNY a vytváří se z nich ENERGIE. Tuto energii spotřebovává tělo na práci svalů, mozku a  orgánů.

Stejně jako při jakémkoli jiném spalování je i v metabolismu potřeba KYSLÍK.

Pokud máte v těle dostatek kyslíku, tj. dobře dýcháte, funguje vše tak, jak je nakresleno na obrázku 1. Spalování živin má dvě části, v první části, ve které tělo nepotřebuje kyslík, se tvoří jen 2 jednotky energie a vytváří se meziprodukt (obr. 1, 1. část). Ten pak vstupuje do hlavního spalovacího cyklu, který spotřebovává hodně kyslíku. Stejně jako spalování v kamnech vytváří teplo, spalování živin za přítomnosti kyslíku tvoří velké množství energie – 36 jednotek energie, to znamená 18x VÍC než první část metabolismu (obr. 1, 2. část). Pokud tedy funguje vše dobře, tělo ve chvíli, kdy má dostatečný přísun kyslíku spaluje dobře živiny a vytvoří při tom 38 (tj. 2+36) jednotek energie, kterou použije na svůj provoz a regeneraci

Obr. 1 Jak funguje metabolismus s dostatkem kyslíku

CO SE STANE, KDYŽ NENÍ V TĚLE DOST KYSLÍKU? 

 Jak je ukázáno na obrázku 2, KDYŽ NENÍ V TĚLE DOST KYSLÍKU, NEFUNGUJE DOBŘE HLAVNÍ SPALOVACÍ CYKLUS. Je to stejné, jako když vám nejde do kamen vzduch– přiložená polena prostě nehoří (nespotřebovávají se) a nevytváření teplo (energii).  Co se tedy v těle děje? V těle se začne hromadit meziprodukt, protože se nespaluje dostatečně rychle. Aby mohly být živiny dále odbourávány, tělo musí využít možnost, jak se ho i bez kyslíku zbavit. Začne z něj  TVOŘIT KYSELINY (k tomu se kyslík nepotřebuje) – viz obr. 2. Určitě všichni znáte, že když intenzivně běžíte a začne vám docházet dech, po chvíli ucítíte píchání v boku. To se vám v těle vytvořila kyselina mléčná a bolest v boku vás nutí zpomalit a nadechnout se (dodat kyslík), aby se kyselina mohla odbourat. 

Obr. 2 Jak funguje metabolismus při nedostatku kyslíku

Když tedy v běžném životě dýcháme nedostatečně (ať už kvůli špatnému držení těla, pobytu v nevyvětrané místnosti, špatným dechovým návykům nebo stresu), výsledkem je:

1. ZPOMALENÉ ODBOURÁVÁNÍ ŽIVIN (POMALEJŠÍ METABOLISMUS)

2. NEDOSTATEK ENERGIE

3. NAHROMADĚNÍ KYSELIN V TĚLE – OKYSELENÍ ORGANISMU 


CO S TÍM TEDY MŮŽU UDĚLAT?  

Dodejte tělu KYSLÍK. 

CO SE STANE, KDYŽ BUDE MÍT MOJE TĚLO DOSTATEK KYSLÍKU?

Jak už jsme si řekli, bude rychle odbourávat živiny, bude produkovat hodně ENERGIE a nebude tvořit KYSELINY. Naopak, může pomoci v ODKYSELENÍ ORGANISMU.

Pokud mám v těle dostatek kyslíku a metabolismus funguje dobřetak, jak je nakresleno na obrázku 3, může se stát, že se MEZIPRODUKT spaluje rychle a ve spalovací části cyklu zůstává prostor. V této chvíli se dříve vytvořené kyseliny mohou přeměnit zpět na meziprodukt, který se spálí. Výsledkem je ODKYSELENÍ ORGANISMU.

Obr. 3 Jak funguje odkyselení organismu

JAK MÁM ZLEPŠIT DÝCHÁNÍ?

V současné době existuje na internetu mnoho dostupných dechových cvičení, nejpopulárnější a poměrně dobře vědecky zdokumentovaná je metoda Wima Hofa, kromě něj i metoda Konstantina Butejka nebo metoda oxygen advantage. Všechny metody využívají v podstatě toho, čeho se dosahuje v meditačních technikách nebo při cvičení jógy. Důležité je DÝCHAT NOSEM. Cílem je ZPOMALIT DECH (počet nádechů za minutu) a PRODLOUŽIT DÉLKU VÝDECHU (nebo zařadit dechovou pauzu).  Výsledkem zpomaleného dechu a zařazení dechové pauzy je zvýšení oxidu uhličitého v krvi a  roztažení cév, tím dochází k dodání většího množství kyslíku do buňky.  Více kyslíku znamená více energie, snížení kyselosti a rychlejší odbourávání živin.

CO SI Z TOHO MÁM VZÍT?

VĚDOMÝM DÝCHÁNÍM TEDY MŮŽEME VYTVOŘIT VÍCE ENERGIE A ZBAVIT SE NAHROMADĚNÝCH KYSELIN. 

Kolik kalorií má alkohol a další nápoje?

KOLIK KALORIÍ MÁ ALKOHOL A DALŠÍ NÁPOJE?

Často se stává, že máte pocit, že neděláte v jídle žádné chyby, a přesto nehubnete. V tom případě je potřeba se podívat na to, kolik kalorií mají tekutiny, které pijete. Zdrojem kalorií, které přijmete nevědomky navíc, mohou být slazené nápoje, džusy nebo alkohol. Podívejme se tedy na to, kolik cukru a kalorií přijmete tímto způsobem. 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE  

Většina alkoholických nápojů obsahuje kombinaci alkoholu (etanolu) a sacharidů (cukrů). Alkohol má vysoký kalorický obsah, jeden gram dodá tělu 29 kJ (7 kcal), gram cukru (glukózy) dodá 17 kJ (4 kcal). Obsah alkoholu a cukru je v různých alkoholických nápojích rozdílný, proto je různá i jejich kalorická hodnota. V tabulkách níže jsou porovnány kalorické hodnoty, obsah alkoholu a cukru u několika druhů piva, vína, destilátů a likérů. Vše je přepočteno na jednu obvyklou dávku, tj. u piva je to půllitr, u vína sklenička a u destilátů a likérů velký panák.

 

PŮLLITR PIVA

(500 ml)

 

TYP PIVA

ALKOHOL (g)

SACHARIDY (g)

ENERGIE (kJ/kcal)

Světlá 12°

28

20

900 (215)

Světlá 10°

22

15

780 (185)

Tmavá 10°

22

40

850 (200)

Nealko Birrel

1

25

550 (130)

Birel Pomelo

1

40

700 (170)

 

SKLENIČKA VÍNA

(200 ml)

DRUH VÍNA

ALKOHOL (g)

SACHARIDY (g)

ENERGIE (kJ/kcal)

Suché 11%

18

2

520 (130)

Suché 14% 

23

1

670 (160)

Polosladké 11% 

18

4

590 (140)

Bohemia Demi Sekt  11%

18

8

670 (160)

 

 VELKÝ PANÁK

(40 ml)

TYP 

ALKOHOL (g)

SACHARIDY (g)

ENERGIE (kJ/kcal)

Vodka 40%

13

0

380 (90)

Rum 40%

13

0

380 (90)

Whiskey 40%

13

0

380 (90)

Gin 40%

13

0

380 (90)

Becherovka 38%

12

3

420 (100)

Fernet Stock 38%

12

0

350 (85)

Baileys 17%

7

18

500 (121)

 CO JE Z TABULEK VIDĚT? 

Nejnižší obsah energie a sacharidů mají destiláty, což je dáno tím, že při destilaci nepřechází cukr do nápoje a také tím, že objem, který pijete je velice malý. Takže pokud zůstanete u jednoho panáka, je to nejlepší volba. Jeden panák kaloricky odpovídá jednomu houskovému knedlíku.

Kalorická hodnota vína je opět dána obsahem alkoholu a cukru. Suché víno je více prokvašené (cukr se přeměnil na alkohol), tudíž obsah alkoholu je vyšší a má tedy i méně cukru. Energetická hodnota se však v porovnání s polosuchým vínem významně nemění, protože alkohol má více kalorií. Jedna sklenička vína odpovídá porci 1,5 houskového knedlíku. 

Pivo má nejvyšší kalorickou hodnotu, protože obsahuje jak cukr, tak alkohol. Půllitr světlého ležáku má stejně energie jako 2,5 knedlíku. Tmavá piva obsahují více sacharidů než piva světlá. Nealko pivo má méně kalorií, protože neobsahuje prakticky žádný alkohol, ale obsah sacharidů je vyšší. Když si ale dáte ochucený Birel, obsah sacharidů se oproti normálnímu Birelu zvýší o 60% a tím také jeho kalorická hodnota.

NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE 

Jak to vypadá, když zvolíte nealko nápoje? V tabulce níže je uvedeno, kolik energie a cukru obsahuje malá plechovka limonád a energetických drinků. Další tabulka ukazuje totéž pro velkou sklenici kupovaného džusu.

Z tabulek je vidět, že ačkoli tyto nápoje neobsahují žádný alkohol, mají vysoký obsah sacharidů a dodají vám hodně energie. Plechovka coly kaloricky odpovídá 1,5 porci knedlíku a stejně jsou na tom i energetické nápoje. Džusy na tom nejsou o mnoho lépe, nižší hodnoty v tabulce jsou dané jen tím, že se počítá s menším objemem.

NEALKO MALÁ PLECHOVKA

(330 ml)

 

TYP 

ALKOHOL (g)

SACHARIDY (g)

ENERGIE (kJ/kcal)

Coca cola

0

34

630 (150)

Fanta pomeranč

0

24

400 (95)

Sprite

 

7

132 (33)

Lipton Ice Tea

0

14

270 (63)

Red Bull

0

33

640 (150)

 

 

SKLENICE DŽUSU

(250 ml)

 

 

TYP 

ALKOHOL (g)

SACHARIDY (g)

ENERGIE (kJ/kcal)

Happy Day pomerančový

0

24

460 (112)

Pfanner jablko

0

25

470 (113)

Pfanner mango

0

28

520 (125)

Relax multivitamín

0

28

520 (125)

 
 

CO SI Z TOHO VZÍT?

Pro hubnutí tuku je nutný kalorický deficit. Rozumný denní deficit pro průměrnou ženu je 1500 kJ (360 kcal), pro průměrného muže 2000 kJ (480 kcal). Pokud jste žena a dáte si k snídani sklenici džusu, během dne jeden energetický nápoj nebo limonádu a večer skleničku vína, hubnout nebudete. Mužům zruší kalorický deficit už dvě piva. Bez toho, že byste snědli méně kalorií, než vaše tělo potřebuje, hubnout nebudete, ani kdybyste jinak jedli vzorně.  

Kolikrát denně mám jíst?

KOLIKRÁT DENNĚ MÁM JÍST?

Klienti při konzultacích často zmiňují, že tloustnou, protože nestíhají jíst pravidelně. Pravidelnost a přibírání na váze spolu vůbec nesouvisí. Z minulých příspěvků víte, že předpokladem hubnutí je KALORICKÝ DEFICIT. Abyste snědli méně kalorií, než vaše tělo potřebuje a vydrželi to dlouhodobě, je nutné se podívat na svůj způsob života a jídlo si naplánovat tak, abyste neměli hlad a aby vám to vyhovovalo z hlediska vašeho denního rozvrhu.  

Počet jídel denně se neodvíjí od vašich hodinek, ale od toho, co během dne děláte (výdej kalorií) a jaké složení mají potraviny, které během dne jíte (příjem energie a zastoupení živin). 

Z toho, co bylo řečeno v předchozím odstavci je jasné, že můžete jíst klidně pětkrát denně nebo dvakrát denně a v obou případech můžete buď hubnout nebo přibírat na váze.

Spousta z vás pětkrát denně ani jíst nestíhá, protože jste zavaleni různými povinnostmi a pak se zbytečně stresujete tím, že nemáte pravidelnost. Z mého pohledu je dobré svačiny vynechávat, protože naše tělo není na neustálý příjem jídla stavěné. Když se podíváme do minulosti, lidé, kteří během dne pracovali na poli, si také neodbíhali dávat během dne svačinky, ale najedli se ráno, v poledne a večer jídla, které bylo výživné, dodalo jim energii a obsahovalo všechny důležité živiny. To potvrzují i mnohé studie, které ukazují, že delší intervaly bez jídla jsou pro tělo velice prospěšné

Podmínkou pro to, aby bylo možné snížit počet jídel za den a vyvarovat se neustálého hladu a výkyvů energie, je změnit složení toho, co jíme.    

Když se podíváme na zmiňovaný příklad z minulosti, naši předkové konzumovali potraviny, které byly kvalitní, lokální a plné živin. Důraz kladli na příjem bílkovin a kvalitních tukůsacharidy si dopřávali jen příležitostně, jak ostatně ukazuje i lidová píseň „ale vdolky z bílý mouky jenom jednou za týden“. Výsledkem bylo to, že málokdo byl obézní a téměř se nevyskytovaly nemoci typu cukrovka, rakovina nebo Alzheimerova choroba. Pokud se tedy vrátíme ke způsobu, jakým se stravovali naši předkové, máme velkou šanci, že si také udržíme štíhlou postavu a dobré zdraví.

 

CO TEDY UDĚLAT ABYSTE  MOHLI OMEZIT POČET JÍDEL A ZÁROVEŇ ZHUBLI?

  1. Preferovat kvalitu potravin nad jejich kvantitou
  2. Vyřadit prázdné kalorie
  3. Omezit příjem sacharidů
  4. Jíst potraviny, které vás zasytí a dodají tělu kromě energie i stavební materiál nezbytný pro jeho provoz

 CO BYSTE MĚLI TEDY KONKRÉTNĚ JÍST? 

  1. Jezte více bílkovin a kvalitních tuků. Zasytí vás na delší dobu a dodají vám aminokyseliny, mastné kyseliny, vitamíny a minerály potřebné pro tělo. Jezte libové maso, ryby, mořské plody, vnitřnosti, kvalitní tuky (olivový, kokosový, máslo, ghí), kvalitní sýry a kysané mléčné výrobky, vajíčka z domácích chovů, semena a ořechy. 
  2. Obvyklé přílohy vyměňte  za čerstvou, pečenou nebo restovanou zeleninu nebo luštěniny. Ušetříte tak kalorie a dodáte tělu vlákninu, která má také sytící efekt.   
  3. Zařadťe fermentované potraviny – kysané zelí, kimči, kvašenou zeleninu, kefíry, bílé jogurty a další zakysané mléčné výrobky. Dodají tělu přirozenou mikroflóru
  4. Vyřadťe všechny slazené a energetické nápoje.  Pijte čistou vodu, čaj nebo kvalitní kávu.Významně tak omezíte množství kalorií, sacharidů a látek, které nejsou pro tělo dobré.
  5. Respektujte pocit hladu. Jezte jen když máte hlad. Když ho nemáte, tak nejezte. Nejezte z nudy. Nejezte ze stresu. Nejezte proto, že vás někdo naštval. Nejezte proto, že jedí ostatní. Nejezte proto, aby se to nevyhodilo. Nejezte proto, že je v televizi přestávka. Nejezte u televize, počítače a telefonu. Nejezte proto, že se v tuhle dobu obvykle jí. Jezte jen když máte hlad. Ušetříte tak spoustu kalorií

JAKÝ JE ZÁVĚR?

Když se stravujete tak, že vyřadíte všechny polotovary a nekvalitní potraviny, omezujete sacharidy a zařazujete vyšší podíl bílkovin a kvalitních zdrojů tuku, budete déle sytí a můžete snížit počet jídel, která denně konzumujete. Tento způsob stravování je výhodný i proto, že budete mít stabilní hladinu energie, nebudete trpět nutkavou chutí na sladké, a nebudete po jídle ospalí, zhubnete a po čase se s velkou pravděpodobností upraví i některé zdravotní problémy, jako jsou problémy se zažíváním, vysoký krevní tlak nebo zvýšená hladina cukru v krvi. 

 



 

Starejte se o své tělo minimálně jako o své auto

STAREJTE SE O SVÉ TĚLO ALESPOŇ TAK, JAKO SE STARÁTE O SVÉ AUTO

1.  Odstraňujte příčiny, nepotlačujte projevy

Když v autě začne svítit kontrolka, zamíříte do servisu a chcete, aby našli a odstranili příčinu. Když se necítíte dobře, tak to buď ignorujete nebo si vezmete prášek, který odstraní bolest nebo nepříjemný stav, který není příčinou, ale projevem vašeho problému. Je to stejné, jako kdybyste zakryli kontrolku auta lepící páskou a pokračovali v jízdě. Dřív nebo později se auto rozbije. Stejné je to i s vaším tělem. Když ignorujete jeho signály, můžete čekat, že časem přijde problém.

JE LEPŠÍ ODSTRANIT PŘÍČINU NEŽ POZDĚJI ŘESIT NEPŘÍJEMNÉ NÁSLEDKY. ZMĚNA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ MŮŽE VYŘEŠIT MNOHÉ PROBLÉMY OD NEDOSTATKU ENERGIE, PŘES VYSOKÝ KREVNÍ TLAK, ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL A ŠPATNÉ ZAŽÍVÁNÍ AŽ PO SNÍŽENÍ VISCERÁLNÍHO TUKU.

 

2.  Investujte do kvalitního paliva

Když vašemu autu dojde benzín, jedete k autorizované čerpací stanici, natankujete palivo, a zaplatíte za něj bez rozmýšlení cenu, kterou vidíte na stojanu. Nevezmete použitý olej z friťáku a nenalijete ho do nádrže, i když je velká pravděpodobnost, že by auto taky jelo a vy byste ušetřili. Po čase by se ale motor zadřel a vy byste museli řešit výměnu. Když si máte koupit potraviny, které se stávají součástí vašeho těla, většinou nepřemýšlíte, jestli jsou kvalitní a rozhodujete se často podle ceny. 

VĚNUJTE VÝBĚRU PALIVA PRO VAŠE TĚLO STEJNOU POZORNOST, JAKOU VĚNUJETE PALIVU PRO SVÉ AUTO. ČTĚTE ETIKETY, DÍVEJTE SE NA SLOŽENÍ POTRAVIN A PREFERUJTE KVALITU, NIKOLI KVANTITU. KVALITNÍ POTRAVINY ZARUČÍ, ŽE SE BUDETE CÍTIT A VYPADAT DOBŘE.

 

3.  Vyberte vhodné palivo

U čerpací stanice dáváte pozor, abyste do svého auta natankovali vhodné palivo a nezaměňujete naftu za benzín. Vaše tělo potřebuje také vhodné živiny, aby mohlo fungovat. 

VYŘAĎTE VŠECHNY VYSOCE ZPRACOVANÉ POTRAVINY, POLOTOVARY A FAST FOOD A OMEZTE SACHARIDY. DODEJTE TĚLU HODNOTNÉ ŽIVINY, KTERÉ POCHÁZEJÍ Z PŘÍRODY S DŮRAZEM NA HODNOTNÉ BÍLKOVINY, TUKY, VLÁKNINU, VITAMÍNY, MINERÁLY A MENŠÍ MNOŽSTVÍ KVALITNÍCH SACHARIDŮ. PAK BUDOU FUNGOVAT VAŠE SVALY I VÁŠ MOZEK. 

 

4.  Energii doplňujte, když je to potřeba

Když autem jezdíte, ubývá benzín a vy musíte natankovat. Když vám auto stojí týden v garáži, nechodíte několikrát denně dolívat benzín, i když vám nádrž přetéká. S tělem je to stejné. Hlad signalizuje, že se máte najíst. 

KDYŽ HLAD NEMÁTE, TĚLO ZŘEJMĚ ŽÁDNÉ ŽIVINY NEPOTŘEBUJE A VY KLIDNĚ MŮŽETE VYDRŽET BEZ SVAČINY. SNÍŽÍTE TAK POČET JÍDEL ZA DEN, ZHUBNETE A BUDETE SE CÍTIT DOBŘE. 

 

5.  Zařaďte pravidelnou údržbu

U svého auta necháváte pravidelně kontrolovat brzdové destičky a ojeté pneumatiky vyměníte za nové, abyste bezpečně dojeli na místo určení. Také v životě je občas nutné zabrzdit, omezit stres  a odpočinout si. 

ÚNAVA SIGNALIZUJE, ŽE POTŘEBUJETE UBRAT. NECHTE MOZEK, SVALY A KLOUBY ODPOČINOUT, ABY MOHLY DÁL PLNIT SVOU FUNKCI.

 

6.  Investujte do sebe

S autem jezdíte pravidelně do myčky a pečujete o to, aby kapota byla lesklá a bez škrábanců. Investujte i do sebe. Věnujte čas a peníze na to, abyste si zašli na masáž, do sauny, na jógu nebo do bazénu. 

KDYŽ  INVESTUJETE ČAS A PENÍZE DO CVIČENÍ A REGENERACE, BUDETE MÍT PRUŽNOU PÁTEŘ, PEVNÉ SVALY A BUDETE SE CÍTIT A VYPADAT SKVĚLE.

SHRNUTÍ 

Aby vaše tělo fungovalo tak, jak má, potřebuje kvalitní živiny, proto čtěte etikety nebo kupujte potraviny, které je nepotřebují (vejce, čerstvé maso, kvalitní sýry a kysané mléčné výrobky, ořechy, semena, luštěniny, ovoce, zeleninu). 

Zamyslete se nad skladbou své potravy a preferujte kvalitu před kvantitou. Kvalitní potraviny poznáte tak, že na etiketě mají v kolonce složení minimální množství složek. 

Respektujte signály svého těla a jezte jen tehdy, když máte hlad. 

Zpříjemněte si život tím, že na chvíli zapomenete na všechny povinnosti, odpočinete si a dopřejete si příjemný pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu. 

Pokud si říkáte, že je to sice hezké, ale vy na to nemáte čas, podívejte se na svůj telefon, kolik času strávíte na internetu a sociálních sítích. 

Všichni máme k dispozici 24 hodin denně a je jen na vás, jak je využijete. Jak říká přísloví: „Vlak, který jede špatným směrem, svou jízdu nikdy nezmění. To vy z něj musíte vystoupit“.

Jak o svátcích nepřibrat

Přicházejí Vánoce a s nimi  i čas volna a zvýšené konzumace jídla a alkoholu. Jestli nechcete na nový rok řešit další kila tuku navíc, je dobré si uvědomit, po čem se nejvíc tloustne a svůj příjem jídla a pití upravit už teď.  Na následujícím obrázku si ukážeme štědrovečerní jídelníček spočítaný pro průměrnou ženu, která by měla sníst denně asi 7500 kJ (1800 kcal). Pro průměrného muže by to mělo být kolem 9500 kJ (2300 kcal). 

Sloupec vlevo ukazuje konzumaci typických vánočních pokrmů – ráno jeden kousek vánočky, k obědu vinná klobása se zelím a trochou brambor, odpoledne 2 kousky vánočního cukroví a večer typická večeře – rybí polévka, bramborový salát a smažený řízek (ryba nebo maso). Tento jídelníček neobsahuje ani kapku alkoholu a porce jsou poměrně malé, přesto už jsme na horní hranici toho, kolik kalorií by měla za den žena sníst, aby nepřibrala tuk.  Jak je vidět, největší porce kalorií pochází ze štědrovečerní večeře. 

Ve sloupci vpravo je tentýž jídelníček, který je ale trochu upravený. Ranní vánočka je nahrazena řeckým jogurtem s ořechy, semínky a borůvkami. Ačkoli kalorická hodnota se od vánočky významně neliší, toto jídlo vám dodá víc bílkovin, tuku a vlákniny, které vás na delší dobu zasytí a navíc vám ušetří pěknou porci sacharidů. V poledne se můžete začít připravovat na večer tím, že si dáte místo jídla jen poctivý vývar s velkou porcí masa, zeleniny a jedním vajíčkem. Tím ušetříte 2000 kJ (skoro 500 kcal) a polévka vás díky velkému množství bílkovin a vlákniny zasytí a zahřeje. Štědrovečerní večeři můžete upravit tím, že místo masa v trojobalu připravíte přírodní plátek. Oproti předchozí verzi ušetříte 15% celkové energie a díky tomu, že jste zkonzumovali méně tuků a sacharidů se budete cítit lépe. 

Když se podíváte na další tabulku, vidíte, že to, co vám během svátků dodá neuvěřitelné množství energie, jsou alkoholické nápoje. Jestliže si během dne dáte jedno pivo, dvě skleničky suchého vína, jedno prosecco a jeden digestiv, tak přijmete zhruba polovinu své denní dávky energie. Odpovídá to 16 kouskům cukroví nebo 1,5 tabulky čokolády Milka a obsahuje to stejně energie jako dva hamburgery s hranolkami.

Co si tedy z toho vzít? K vánocům jídlo patří, ale není jejich jedinou náplní.

KDYŽ NECHCI ZTLOUSTNOUT, NESMÍM JÍST VÍC ENERGIE, NEŽ MOJE TĚLO SPOTŘEBUJE.  

Jak si tedy svátky užít a neskončit po nich s novou horou tuku na břiše?

  • Jezte menší porce jídla, zařaďte libové maso, zeleninu a polévky
  • Pokud jste se přejedli, udělejte si kratší (nebo delší) půst (klidně můžete vynechat snídani nebo večeři)
  • Omezte množství alkoholických nápojů
  • Nepijte slazené nápoje
  • Jděte se ven projít a nadýchat čerstvého vzduchu
  • Odpočiňte si a nestresujte se

Proč tloustnu?

Nastává Advent a s ním přichází i období, kdy většinou jíme víc jídla a pijeme víc alkoholu než obvykle. Když si položíte otázku PROČ TLOUSTNU?, dojdete k jednoduché odpovědi – TLOUSTNETE PROTO, ŽE PŘIJÍMÁTE VÍC ENERGIE NEŽ VAŠE TĚLO POTŘEBUJE. To, co jíte, a v jakém množství to jíte,
je klíčové pro to, jestli budete nabírat tuk nebo ho hubnout. Kromě toho ale existují i další faktory, které mohou hrát v ukládání tuku větší či menší roli. Projděte si následující body a uvědomte si, kde máte rezervy.

Už jste si asi vyzkoušeli, že žádná zázračná pilulka neexistuje. Jestli se chcete zbavit tuku, budete muset změnit to, co jíte a jak se chováte. JE VAŠÍ VOLBOU, JAK SE CÍTÍTE A JAK VYPADÁTE. JESTLI S TÍM NEJSTE SPOKOJENI, TAK TO ZMĚŇTE.  Jestli potřebujete pomoci, tak se OBJEDNEJTE NA KONZULTACI.

Našli jste body, ve kterých máte rezervy? Pokud toto čtete, tak už jste si asi vyzkoušeli, že žádná zázračná pilulka neexistuje. Jestli se chcete zbavit tuku, budete muset změnit to, co jíte a jak se chováte. JE VAŠÍ VOLBOU, JAK SE CÍTÍTE A JAK VYPADÁTE. JESTLI S TÍM NEJSTE SPOKOJENI, TAK TO ZMĚŇTE.  Jestli potřebujete pomoci, tak se OBJEDNEJTE NA KONZULTACI A ZAČNĚTE TEĎ.

Kysané zelí – dostupná a levná superpotravina

Kysané zelí - dostupná a levná superpotravina

Kysané zelí se může díky svému složení bez váhání zařadit mezi superpotraviny, tj potraviny, které dodají vašemu tělu velké množství prospěšných látek najednou. Není proto divu, že doprovázelo i Kryštofa Kolumba a Jamese Cooka na jejich objevitelských výpravách. Díky jeho dostupnosti a ceně si jej může dovolit úplně každý. V tomto článku se dozvíte, jak kysané zelí působí na vaše zdraví a získáte návod, jak si jej sami jednoduše doma připravit.

Jak vzniká kysané zelí?

Kysané zelí se vyrábí z hlávkového zelí procesem zvaným fermentace. Fermentace neboli kvašení bez přístupu kyslíku je přirozený proces, kdy bakterie a kvasinky, které se na zelí přirozeně vyskytují, zkvasí sacharidy obsažené v zelí a přemění je na velké množství prospěšných látek. Kromě toho vytvoří prostředí, ve kterém se rozmnoží probiotické bakterie, které jsou nezbytné pro zdraví našich střev.  Fermentace je proces je starý tisíce let, kysané zelí jedli lidé odnepaměti, proto je to potravina, která je pro naše tělo velice vhodná.

Proč je zdravé?

Kysané zelí obsahuje velice mnoho prospěšných živin a velmi málo energie. Obsahuje vitamíny C, K2, B6, kyselinu listovou a mnoho minerálních látek, například sodík, železo, mangan, měď a draslík.  Je velmi dobře stravitelné, protože obsahuje probiotické bakterie, které  spolu s enzymy vyprodukovanými během kvašení, zlepšují schopnost střev vstřebávat živiny a působí blahodárně na zažívací trakt.

Jak působí na zažívání?

Nepasterované kysané zelí obsahuje velké množství různých kmenů probiotických bakterií, které udržují naše střeva zdravá a zlepšují vstřebávání živin. Probiotika snižují také nadýmání, působí proti zácpě a pomáhají zlepšovat symptomy doprovázející zánět střev. Jeden gram kysaného zelí může obsahovat až miliardu prospěšných bakterií.

Jak ovlivňuje imunitu?

Díky vysokému obsahu probiotických kmenů a živin dokáže zlepšit váš imunitní systém. Zdravé střevo osídlené správnými bakteriemi zajišťuje, aby do vašeho krevního oběhu nepronikaly nežádoucí látky, které narušují imunitu.  Probiotika spolu s vysokým obsahem vitamínu C a železa podporují produkci přirozených protilátek.

Jak působí na hubnutí?

Kysané zelí obsahuje velice málo kalorií, ve 100 g je jen 20 kcal (80 kJ), a díky vysokému obsahu vlákniny (4 g ve 100 g zelí) vám zaručí delší pocit nasycení. Dobrá činnost střev zajistí správné vstřebávání živin. Podle posledních studií se navíc zdá, že probiotické potraviny můžou napomáhat i odbourávání tuku.

Jaké zelí si kupovat?

Stejně jako u všech potravin, vybírejte přirozenou a neupravenou variantu. Dobré kysané zelí má mít na etiketě jen tři složky: zelí, sůl a kmín. Nekupujte pasterované kysané zelí, protože proces pasterace zabíjí probiotické bakterie. Podívejte se, zda nemá zelí přidané konzervační látky, ty ovlivňují životaschopnost bakterií. Vybírejte zelí bez přídavku cukru, ten zvyšuje jeho kalorickou hodnotu. Ideálně si vyrobte své kysané zelí doma.