Jak zrychlit metabolismus a zbavit se okyselení organismu

 

EXISTUJE ZÁZRAČNÁ PILULKA NA ODKYSELENÍ A ZRYCHLENÍ METABOLISMU?

Nastává jaro a určitě se na vás brzy začnou ze všech stran valit nabídky zázračných přípravků, které vám pomohou odkyselit organismus, detoxikovat se a zrychlit metabolismus. Pokud porozumíte tomu, jak vaše tělo funguje, ušetříte si peníze i zklamání z toho, že vám nakoupené prostředky nepřinesly kýžený efekt. 

JAK TO TEDY FUNGUJE?

Na tyto problémy existuje řešení, které je jako většina věcí, které pro tělo opravdu fungují, úplně zadarmo. To, jestli máte rychlý metabolismu, dostatek energie a správné pH v těle je kromě kvality a složení živin ovlivněno hlavně množstvím a dostupností kyslíku v těle. Na následujících obrázcích je vše vysvětleno.

Lidský metabolismus je aerobní, to znamená, že k využívání živin a získávání energie POTŘEBUJE KYSLÍK. Všechny živiny (bílkoviny, sacharidy, tuky) jsou v buňce SPALOVÁNY a vytváří se z nich ENERGIE. Tuto energii spotřebovává tělo na práci svalů, mozku a  orgánů.

Stejně jako při jakémkoli jiném spalování je i v metabolismu potřeba KYSLÍK.

Pokud máte v těle dostatek kyslíku, tj. dobře dýcháte, funguje vše tak, jak je nakresleno na obrázku 1. Spalování živin má dvě části, v první části, ve které tělo nepotřebuje kyslík, se tvoří jen 2 jednotky energie a vytváří se meziprodukt (obr. 1, 1. část). Ten pak vstupuje do hlavního spalovacího cyklu, který spotřebovává hodně kyslíku. Stejně jako spalování v kamnech vytváří teplo, spalování živin za přítomnosti kyslíku tvoří velké množství energie – 36 jednotek energie, to znamená 18x VÍC než první část metabolismu (obr. 1, 2. část). Pokud tedy funguje vše dobře, tělo ve chvíli, kdy má dostatečný přísun kyslíku spaluje dobře živiny a vytvoří při tom 38 (tj. 2+36) jednotek energie, kterou použije na svůj provoz a regeneraci

Obr. 1 Jak funguje metabolismus s dostatkem kyslíku

CO SE STANE, KDYŽ NENÍ V TĚLE DOST KYSLÍKU? 

 Jak je ukázáno na obrázku 2, KDYŽ NENÍ V TĚLE DOST KYSLÍKU, NEFUNGUJE DOBŘE HLAVNÍ SPALOVACÍ CYKLUS. Je to stejné, jako když vám nejde do kamen vzduch– přiložená polena prostě nehoří (nespotřebovávají se) a nevytváření teplo (energii).  Co se tedy v těle děje? V těle se začne hromadit meziprodukt, protože se nespaluje dostatečně rychle. Aby mohly být živiny dále odbourávány, tělo musí využít možnost, jak se ho i bez kyslíku zbavit. Začne z něj  TVOŘIT KYSELINY (k tomu se kyslík nepotřebuje) – viz obr. 2. Určitě všichni znáte, že když intenzivně běžíte a začne vám docházet dech, po chvíli ucítíte píchání v boku. To se vám v těle vytvořila kyselina mléčná a bolest v boku vás nutí zpomalit a nadechnout se (dodat kyslík), aby se kyselina mohla odbourat. 

Obr. 2 Jak funguje metabolismus při nedostatku kyslíku

Když tedy v běžném životě dýcháme nedostatečně (ať už kvůli špatnému držení těla, pobytu v nevyvětrané místnosti, špatným dechovým návykům nebo stresu), výsledkem je:

1. ZPOMALENÉ ODBOURÁVÁNÍ ŽIVIN (POMALEJŠÍ METABOLISMUS)

2. NEDOSTATEK ENERGIE

3. NAHROMADĚNÍ KYSELIN V TĚLE – OKYSELENÍ ORGANISMU 


CO S TÍM TEDY MŮŽU UDĚLAT?  

Dodejte tělu KYSLÍK. 

CO SE STANE, KDYŽ BUDE MÍT MOJE TĚLO DOSTATEK KYSLÍKU?

Jak už jsme si řekli, bude rychle odbourávat živiny, bude produkovat hodně ENERGIE a nebude tvořit KYSELINY. Naopak, může pomoci v ODKYSELENÍ ORGANISMU.

Pokud mám v těle dostatek kyslíku a metabolismus funguje dobřetak, jak je nakresleno na obrázku 3, může se stát, že se MEZIPRODUKT spaluje rychle a ve spalovací části cyklu zůstává prostor. V této chvíli se dříve vytvořené kyseliny mohou přeměnit zpět na meziprodukt, který se spálí. Výsledkem je ODKYSELENÍ ORGANISMU.

Obr. 3 Jak funguje odkyselení organismu

JAK MÁM ZLEPŠIT DÝCHÁNÍ?

V současné době existuje na internetu mnoho dostupných dechových cvičení, nejpopulárnější a poměrně dobře vědecky zdokumentovaná je metoda Wima Hofa, kromě něj i metoda Konstantina Butejka nebo metoda oxygen advantage. Všechny metody využívají v podstatě toho, čeho se dosahuje v meditačních technikách nebo při cvičení jógy. Důležité je DÝCHAT NOSEM. Cílem je ZPOMALIT DECH (počet nádechů za minutu) a PRODLOUŽIT DÉLKU VÝDECHU (nebo zařadit dechovou pauzu).  Výsledkem zpomaleného dechu a zařazení dechové pauzy je zvýšení oxidu uhličitého v krvi a  roztažení cév, tím dochází k dodání většího množství kyslíku do buňky.  Více kyslíku znamená více energie, snížení kyselosti a rychlejší odbourávání živin.

CO SI Z TOHO MÁM VZÍT?

VĚDOMÝM DÝCHÁNÍM TEDY MŮŽEME VYTVOŘIT VÍCE ENERGIE A ZBAVIT SE NAHROMADĚNÝCH KYSELIN. 

Kolik kalorií má alkohol a další nápoje?

KOLIK KALORIÍ MÁ ALKOHOL A DALŠÍ NÁPOJE?

Často se stává, že máte pocit, že neděláte v jídle žádné chyby, a přesto nehubnete. V tom případě je potřeba se podívat na to, kolik kalorií mají tekutiny, které pijete. Zdrojem kalorií, které přijmete nevědomky navíc, mohou být slazené nápoje, džusy nebo alkohol. Podívejme se tedy na to, kolik cukru a kalorií přijmete tímto způsobem. 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE  

Většina alkoholických nápojů obsahuje kombinaci alkoholu (etanolu) a sacharidů (cukrů). Alkohol má vysoký kalorický obsah, jeden gram dodá tělu 29 kJ (7 kcal), gram cukru (glukózy) dodá 17 kJ (4 kcal). Obsah alkoholu a cukru je v různých alkoholických nápojích rozdílný, proto je různá i jejich kalorická hodnota. V tabulkách níže jsou porovnány kalorické hodnoty, obsah alkoholu a cukru u několika druhů piva, vína, destilátů a likérů. Vše je přepočteno na jednu obvyklou dávku, tj. u piva je to půllitr, u vína sklenička a u destilátů a likérů velký panák.

 

PŮLLITR PIVA

(500 ml)

 

TYP PIVA

ALKOHOL (g)

SACHARIDY (g)

ENERGIE (kJ/kcal)

Světlá 12°

28

20

900 (215)

Světlá 10°

22

15

780 (185)

Tmavá 10°

22

40

850 (200)

Nealko Birrel

1

25

550 (130)

Birel Pomelo

1

40

700 (170)

 

SKLENIČKA VÍNA

(200 ml)

DRUH VÍNA

ALKOHOL (g)

SACHARIDY (g)

ENERGIE (kJ/kcal)

Suché 11%

18

2

520 (130)

Suché 14% 

23

1

670 (160)

Polosladké 11% 

18

4

590 (140)

Bohemia Demi Sekt  11%

18

8

670 (160)

 

 VELKÝ PANÁK

(40 ml)

TYP 

ALKOHOL (g)

SACHARIDY (g)

ENERGIE (kJ/kcal)

Vodka 40%

13

0

380 (90)

Rum 40%

13

0

380 (90)

Whiskey 40%

13

0

380 (90)

Gin 40%

13

0

380 (90)

Becherovka 38%

12

3

420 (100)

Fernet Stock 38%

12

0

350 (85)

Baileys 17%

7

18

500 (121)

 CO JE Z TABULEK VIDĚT? 

Nejnižší obsah energie a sacharidů mají destiláty, což je dáno tím, že při destilaci nepřechází cukr do nápoje a také tím, že objem, který pijete je velice malý. Takže pokud zůstanete u jednoho panáka, je to nejlepší volba. Jeden panák kaloricky odpovídá jednomu houskovému knedlíku.

Kalorická hodnota vína je opět dána obsahem alkoholu a cukru. Suché víno je více prokvašené (cukr se přeměnil na alkohol), tudíž obsah alkoholu je vyšší a má tedy i méně cukru. Energetická hodnota se však v porovnání s polosuchým vínem významně nemění, protože alkohol má více kalorií. Jedna sklenička vína odpovídá porci 1,5 houskového knedlíku. 

Pivo má nejvyšší kalorickou hodnotu, protože obsahuje jak cukr, tak alkohol. Půllitr světlého ležáku má stejně energie jako 2,5 knedlíku. Tmavá piva obsahují více sacharidů než piva světlá. Nealko pivo má méně kalorií, protože neobsahuje prakticky žádný alkohol, ale obsah sacharidů je vyšší. Když si ale dáte ochucený Birel, obsah sacharidů se oproti normálnímu Birelu zvýší o 60% a tím také jeho kalorická hodnota.

NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE 

Jak to vypadá, když zvolíte nealko nápoje? V tabulce níže je uvedeno, kolik energie a cukru obsahuje malá plechovka limonád a energetických drinků. Další tabulka ukazuje totéž pro velkou sklenici kupovaného džusu.

Z tabulek je vidět, že ačkoli tyto nápoje neobsahují žádný alkohol, mají vysoký obsah sacharidů a dodají vám hodně energie. Plechovka coly kaloricky odpovídá 1,5 porci knedlíku a stejně jsou na tom i energetické nápoje. Džusy na tom nejsou o mnoho lépe, nižší hodnoty v tabulce jsou dané jen tím, že se počítá s menším objemem.

NEALKO MALÁ PLECHOVKA

(330 ml)

 

TYP 

ALKOHOL (g)

SACHARIDY (g)

ENERGIE (kJ/kcal)

Coca cola

0

34

630 (150)

Fanta pomeranč

0

24

400 (95)

Sprite

 

7

132 (33)

Lipton Ice Tea

0

14

270 (63)

Red Bull

0

33

640 (150)

 

 

SKLENICE DŽUSU

(250 ml)

 

 

TYP 

ALKOHOL (g)

SACHARIDY (g)

ENERGIE (kJ/kcal)

Happy Day pomerančový

0

24

460 (112)

Pfanner jablko

0

25

470 (113)

Pfanner mango

0

28

520 (125)

Relax multivitamín

0

28

520 (125)

 
 

CO SI Z TOHO VZÍT?

Pro hubnutí tuku je nutný kalorický deficit. Rozumný denní deficit pro průměrnou ženu je 1500 kJ (360 kcal), pro průměrného muže 2000 kJ (480 kcal). Pokud jste žena a dáte si k snídani sklenici džusu, během dne jeden energetický nápoj nebo limonádu a večer skleničku vína, hubnout nebudete. Mužům zruší kalorický deficit už dvě piva. Bez toho, že byste snědli méně kalorií, než vaše tělo potřebuje, hubnout nebudete, ani kdybyste jinak jedli vzorně.  

Kolikrát denně mám jíst?

KOLIKRÁT DENNĚ MÁM JÍST?

Klienti při konzultacích často zmiňují, že tloustnou, protože nestíhají jíst pravidelně. Pravidelnost a přibírání na váze spolu vůbec nesouvisí. Z minulých příspěvků víte, že předpokladem hubnutí je KALORICKÝ DEFICIT. Abyste snědli méně kalorií, než vaše tělo potřebuje a vydrželi to dlouhodobě, je nutné se podívat na svůj způsob života a jídlo si naplánovat tak, abyste neměli hlad a aby vám to vyhovovalo z hlediska vašeho denního rozvrhu.  

Počet jídel denně se neodvíjí od vašich hodinek, ale od toho, co během dne děláte (výdej kalorií) a jaké složení mají potraviny, které během dne jíte (příjem energie a zastoupení živin). 

Z toho, co bylo řečeno v předchozím odstavci je jasné, že můžete jíst klidně pětkrát denně nebo dvakrát denně a v obou případech můžete buď hubnout nebo přibírat na váze.

Spousta z vás pětkrát denně ani jíst nestíhá, protože jste zavaleni různými povinnostmi a pak se zbytečně stresujete tím, že nemáte pravidelnost. Z mého pohledu je dobré svačiny vynechávat, protože naše tělo není na neustálý příjem jídla stavěné. Když se podíváme do minulosti, lidé, kteří během dne pracovali na poli, si také neodbíhali dávat během dne svačinky, ale najedli se ráno, v poledne a večer jídla, které bylo výživné, dodalo jim energii a obsahovalo všechny důležité živiny. To potvrzují i mnohé studie, které ukazují, že delší intervaly bez jídla jsou pro tělo velice prospěšné

Podmínkou pro to, aby bylo možné snížit počet jídel za den a vyvarovat se neustálého hladu a výkyvů energie, je změnit složení toho, co jíme.    

Když se podíváme na zmiňovaný příklad z minulosti, naši předkové konzumovali potraviny, které byly kvalitní, lokální a plné živin. Důraz kladli na příjem bílkovin a kvalitních tukůsacharidy si dopřávali jen příležitostně, jak ostatně ukazuje i lidová píseň „ale vdolky z bílý mouky jenom jednou za týden“. Výsledkem bylo to, že málokdo byl obézní a téměř se nevyskytovaly nemoci typu cukrovka, rakovina nebo Alzheimerova choroba. Pokud se tedy vrátíme ke způsobu, jakým se stravovali naši předkové, máme velkou šanci, že si také udržíme štíhlou postavu a dobré zdraví.

 

CO TEDY UDĚLAT ABYSTE  MOHLI OMEZIT POČET JÍDEL A ZÁROVEŇ ZHUBLI?

  1. Preferovat kvalitu potravin nad jejich kvantitou
  2. Vyřadit prázdné kalorie
  3. Omezit příjem sacharidů
  4. Jíst potraviny, které vás zasytí a dodají tělu kromě energie i stavební materiál nezbytný pro jeho provoz

 CO BYSTE MĚLI TEDY KONKRÉTNĚ JÍST? 

  1. Jezte více bílkovin a kvalitních tuků. Zasytí vás na delší dobu a dodají vám aminokyseliny, mastné kyseliny, vitamíny a minerály potřebné pro tělo. Jezte libové maso, ryby, mořské plody, vnitřnosti, kvalitní tuky (olivový, kokosový, máslo, ghí), kvalitní sýry a kysané mléčné výrobky, vajíčka z domácích chovů, semena a ořechy. 
  2. Obvyklé přílohy vyměňte  za čerstvou, pečenou nebo restovanou zeleninu nebo luštěniny. Ušetříte tak kalorie a dodáte tělu vlákninu, která má také sytící efekt.   
  3. Zařadťe fermentované potraviny – kysané zelí, kimči, kvašenou zeleninu, kefíry, bílé jogurty a další zakysané mléčné výrobky. Dodají tělu přirozenou mikroflóru
  4. Vyřadťe všechny slazené a energetické nápoje.  Pijte čistou vodu, čaj nebo kvalitní kávu.Významně tak omezíte množství kalorií, sacharidů a látek, které nejsou pro tělo dobré.
  5. Respektujte pocit hladu. Jezte jen když máte hlad. Když ho nemáte, tak nejezte. Nejezte z nudy. Nejezte ze stresu. Nejezte proto, že vás někdo naštval. Nejezte proto, že jedí ostatní. Nejezte proto, aby se to nevyhodilo. Nejezte proto, že je v televizi přestávka. Nejezte u televize, počítače a telefonu. Nejezte proto, že se v tuhle dobu obvykle jí. Jezte jen když máte hlad. Ušetříte tak spoustu kalorií

JAKÝ JE ZÁVĚR?

Když se stravujete tak, že vyřadíte všechny polotovary a nekvalitní potraviny, omezujete sacharidy a zařazujete vyšší podíl bílkovin a kvalitních zdrojů tuku, budete déle sytí a můžete snížit počet jídel, která denně konzumujete. Tento způsob stravování je výhodný i proto, že budete mít stabilní hladinu energie, nebudete trpět nutkavou chutí na sladké, a nebudete po jídle ospalí, zhubnete a po čase se s velkou pravděpodobností upraví i některé zdravotní problémy, jako jsou problémy se zažíváním, vysoký krevní tlak nebo zvýšená hladina cukru v krvi. 

 



 

Starejte se o své tělo minimálně jako o své auto

STAREJTE SE O SVÉ TĚLO ALESPOŇ TAK, JAKO SE STARÁTE O SVÉ AUTO

1.  Odstraňujte příčiny, nepotlačujte projevy

Když v autě začne svítit kontrolka, zamíříte do servisu a chcete, aby našli a odstranili příčinu. Když se necítíte dobře, tak to buď ignorujete nebo si vezmete prášek, který odstraní bolest nebo nepříjemný stav, který není příčinou, ale projevem vašeho problému. Je to stejné, jako kdybyste zakryli kontrolku auta lepící páskou a pokračovali v jízdě. Dřív nebo později se auto rozbije. Stejné je to i s vaším tělem. Když ignorujete jeho signály, můžete čekat, že časem přijde problém.

JE LEPŠÍ ODSTRANIT PŘÍČINU NEŽ POZDĚJI ŘESIT NEPŘÍJEMNÉ NÁSLEDKY. ZMĚNA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ MŮŽE VYŘEŠIT MNOHÉ PROBLÉMY OD NEDOSTATKU ENERGIE, PŘES VYSOKÝ KREVNÍ TLAK, ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL A ŠPATNÉ ZAŽÍVÁNÍ AŽ PO SNÍŽENÍ VISCERÁLNÍHO TUKU.

 

2.  Investujte do kvalitního paliva

Když vašemu autu dojde benzín, jedete k autorizované čerpací stanici, natankujete palivo, a zaplatíte za něj bez rozmýšlení cenu, kterou vidíte na stojanu. Nevezmete použitý olej z friťáku a nenalijete ho do nádrže, i když je velká pravděpodobnost, že by auto taky jelo a vy byste ušetřili. Po čase by se ale motor zadřel a vy byste museli řešit výměnu. Když si máte koupit potraviny, které se stávají součástí vašeho těla, většinou nepřemýšlíte, jestli jsou kvalitní a rozhodujete se často podle ceny. 

VĚNUJTE VÝBĚRU PALIVA PRO VAŠE TĚLO STEJNOU POZORNOST, JAKOU VĚNUJETE PALIVU PRO SVÉ AUTO. ČTĚTE ETIKETY, DÍVEJTE SE NA SLOŽENÍ POTRAVIN A PREFERUJTE KVALITU, NIKOLI KVANTITU. KVALITNÍ POTRAVINY ZARUČÍ, ŽE SE BUDETE CÍTIT A VYPADAT DOBŘE.

 

3.  Vyberte vhodné palivo

U čerpací stanice dáváte pozor, abyste do svého auta natankovali vhodné palivo a nezaměňujete naftu za benzín. Vaše tělo potřebuje také vhodné živiny, aby mohlo fungovat. 

VYŘAĎTE VŠECHNY VYSOCE ZPRACOVANÉ POTRAVINY, POLOTOVARY A FAST FOOD A OMEZTE SACHARIDY. DODEJTE TĚLU HODNOTNÉ ŽIVINY, KTERÉ POCHÁZEJÍ Z PŘÍRODY S DŮRAZEM NA HODNOTNÉ BÍLKOVINY, TUKY, VLÁKNINU, VITAMÍNY, MINERÁLY A MENŠÍ MNOŽSTVÍ KVALITNÍCH SACHARIDŮ. PAK BUDOU FUNGOVAT VAŠE SVALY I VÁŠ MOZEK. 

 

4.  Energii doplňujte, když je to potřeba

Když autem jezdíte, ubývá benzín a vy musíte natankovat. Když vám auto stojí týden v garáži, nechodíte několikrát denně dolívat benzín, i když vám nádrž přetéká. S tělem je to stejné. Hlad signalizuje, že se máte najíst. 

KDYŽ HLAD NEMÁTE, TĚLO ZŘEJMĚ ŽÁDNÉ ŽIVINY NEPOTŘEBUJE A VY KLIDNĚ MŮŽETE VYDRŽET BEZ SVAČINY. SNÍŽÍTE TAK POČET JÍDEL ZA DEN, ZHUBNETE A BUDETE SE CÍTIT DOBŘE. 

 

5.  Zařaďte pravidelnou údržbu

U svého auta necháváte pravidelně kontrolovat brzdové destičky a ojeté pneumatiky vyměníte za nové, abyste bezpečně dojeli na místo určení. Také v životě je občas nutné zabrzdit, omezit stres  a odpočinout si. 

ÚNAVA SIGNALIZUJE, ŽE POTŘEBUJETE UBRAT. NECHTE MOZEK, SVALY A KLOUBY ODPOČINOUT, ABY MOHLY DÁL PLNIT SVOU FUNKCI.

 

6.  Investujte do sebe

S autem jezdíte pravidelně do myčky a pečujete o to, aby kapota byla lesklá a bez škrábanců. Investujte i do sebe. Věnujte čas a peníze na to, abyste si zašli na masáž, do sauny, na jógu nebo do bazénu. 

KDYŽ  INVESTUJETE ČAS A PENÍZE DO CVIČENÍ A REGENERACE, BUDETE MÍT PRUŽNOU PÁTEŘ, PEVNÉ SVALY A BUDETE SE CÍTIT A VYPADAT SKVĚLE.

SHRNUTÍ 

Aby vaše tělo fungovalo tak, jak má, potřebuje kvalitní živiny, proto čtěte etikety nebo kupujte potraviny, které je nepotřebují (vejce, čerstvé maso, kvalitní sýry a kysané mléčné výrobky, ořechy, semena, luštěniny, ovoce, zeleninu). 

Zamyslete se nad skladbou své potravy a preferujte kvalitu před kvantitou. Kvalitní potraviny poznáte tak, že na etiketě mají v kolonce složení minimální množství složek. 

Respektujte signály svého těla a jezte jen tehdy, když máte hlad. 

Zpříjemněte si život tím, že na chvíli zapomenete na všechny povinnosti, odpočinete si a dopřejete si příjemný pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu. 

Pokud si říkáte, že je to sice hezké, ale vy na to nemáte čas, podívejte se na svůj telefon, kolik času strávíte na internetu a sociálních sítích. 

Všichni máme k dispozici 24 hodin denně a je jen na vás, jak je využijete. Jak říká přísloví: „Vlak, který jede špatným směrem, svou jízdu nikdy nezmění. To vy z něj musíte vystoupit“.

Jak o svátcích nepřibrat

Přicházejí Vánoce a s nimi  i čas volna a zvýšené konzumace jídla a alkoholu. Jestli nechcete na nový rok řešit další kila tuku navíc, je dobré si uvědomit, po čem se nejvíc tloustne a svůj příjem jídla a pití upravit už teď.  Na následujícím obrázku si ukážeme štědrovečerní jídelníček spočítaný pro průměrnou ženu, která by měla sníst denně asi 7500 kJ (1800 kcal). Pro průměrného muže by to mělo být kolem 9500 kJ (2300 kcal). 

Sloupec vlevo ukazuje konzumaci typických vánočních pokrmů – ráno jeden kousek vánočky, k obědu vinná klobása se zelím a trochou brambor, odpoledne 2 kousky vánočního cukroví a večer typická večeře – rybí polévka, bramborový salát a smažený řízek (ryba nebo maso). Tento jídelníček neobsahuje ani kapku alkoholu a porce jsou poměrně malé, přesto už jsme na horní hranici toho, kolik kalorií by měla za den žena sníst, aby nepřibrala tuk.  Jak je vidět, největší porce kalorií pochází ze štědrovečerní večeře. 

Ve sloupci vpravo je tentýž jídelníček, který je ale trochu upravený. Ranní vánočka je nahrazena řeckým jogurtem s ořechy, semínky a borůvkami. Ačkoli kalorická hodnota se od vánočky významně neliší, toto jídlo vám dodá víc bílkovin, tuku a vlákniny, které vás na delší dobu zasytí a navíc vám ušetří pěknou porci sacharidů. V poledne se můžete začít připravovat na večer tím, že si dáte místo jídla jen poctivý vývar s velkou porcí masa, zeleniny a jedním vajíčkem. Tím ušetříte 2000 kJ (skoro 500 kcal) a polévka vás díky velkému množství bílkovin a vlákniny zasytí a zahřeje. Štědrovečerní večeři můžete upravit tím, že místo masa v trojobalu připravíte přírodní plátek. Oproti předchozí verzi ušetříte 15% celkové energie a díky tomu, že jste zkonzumovali méně tuků a sacharidů se budete cítit lépe. 

Když se podíváte na další tabulku, vidíte, že to, co vám během svátků dodá neuvěřitelné množství energie, jsou alkoholické nápoje. Jestliže si během dne dáte jedno pivo, dvě skleničky suchého vína, jedno prosecco a jeden digestiv, tak přijmete zhruba polovinu své denní dávky energie. Odpovídá to 16 kouskům cukroví nebo 1,5 tabulky čokolády Milka a obsahuje to stejně energie jako dva hamburgery s hranolkami.

Co si tedy z toho vzít? K vánocům jídlo patří, ale není jejich jedinou náplní.

KDYŽ NECHCI ZTLOUSTNOUT, NESMÍM JÍST VÍC ENERGIE, NEŽ MOJE TĚLO SPOTŘEBUJE.  

Jak si tedy svátky užít a neskončit po nich s novou horou tuku na břiše?

  • Jezte menší porce jídla, zařaďte libové maso, zeleninu a polévky
  • Pokud jste se přejedli, udělejte si kratší (nebo delší) půst (klidně můžete vynechat snídani nebo večeři)
  • Omezte množství alkoholických nápojů
  • Nepijte slazené nápoje
  • Jděte se ven projít a nadýchat čerstvého vzduchu
  • Odpočiňte si a nestresujte se

Proč tloustnu?

Nastává Advent a s ním přichází i období, kdy většinou jíme víc jídla a pijeme víc alkoholu než obvykle. Když si položíte otázku PROČ TLOUSTNU?, dojdete k jednoduché odpovědi – TLOUSTNETE PROTO, ŽE PŘIJÍMÁTE VÍC ENERGIE NEŽ VAŠE TĚLO POTŘEBUJE. To, co jíte, a v jakém množství to jíte,
je klíčové pro to, jestli budete nabírat tuk nebo ho hubnout. Kromě toho ale existují i další faktory, které mohou hrát v ukládání tuku větší či menší roli. Projděte si následující body a uvědomte si, kde máte rezervy.

Už jste si asi vyzkoušeli, že žádná zázračná pilulka neexistuje. Jestli se chcete zbavit tuku, budete muset změnit to, co jíte a jak se chováte. JE VAŠÍ VOLBOU, JAK SE CÍTÍTE A JAK VYPADÁTE. JESTLI S TÍM NEJSTE SPOKOJENI, TAK TO ZMĚŇTE.  Jestli potřebujete pomoci, tak se OBJEDNEJTE NA KONZULTACI.

Našli jste body, ve kterých máte rezervy? Pokud toto čtete, tak už jste si asi vyzkoušeli, že žádná zázračná pilulka neexistuje. Jestli se chcete zbavit tuku, budete muset změnit to, co jíte a jak se chováte. JE VAŠÍ VOLBOU, JAK SE CÍTÍTE A JAK VYPADÁTE. JESTLI S TÍM NEJSTE SPOKOJENI, TAK TO ZMĚŇTE.  Jestli potřebujete pomoci, tak se OBJEDNEJTE NA KONZULTACI A ZAČNĚTE TEĎ.

Kysané zelí – dostupná a levná superpotravina

Kysané zelí - dostupná a levná superpotravina

Kysané zelí se může díky svému složení bez váhání zařadit mezi superpotraviny, tj potraviny, které dodají vašemu tělu velké množství prospěšných látek najednou. Není proto divu, že doprovázelo i Kryštofa Kolumba a Jamese Cooka na jejich objevitelských výpravách. Díky jeho dostupnosti a ceně si jej může dovolit úplně každý. V tomto článku se dozvíte, jak kysané zelí působí na vaše zdraví a získáte návod, jak si jej sami jednoduše doma připravit.

Jak vzniká kysané zelí?

Kysané zelí se vyrábí z hlávkového zelí procesem zvaným fermentace. Fermentace neboli kvašení bez přístupu kyslíku je přirozený proces, kdy bakterie a kvasinky, které se na zelí přirozeně vyskytují, zkvasí sacharidy obsažené v zelí a přemění je na velké množství prospěšných látek. Kromě toho vytvoří prostředí, ve kterém se rozmnoží probiotické bakterie, které jsou nezbytné pro zdraví našich střev.  Fermentace je proces je starý tisíce let, kysané zelí jedli lidé odnepaměti, proto je to potravina, která je pro naše tělo velice vhodná.

Proč je zdravé?

Kysané zelí obsahuje velice mnoho prospěšných živin a velmi málo energie. Obsahuje vitamíny C, K2, B6, kyselinu listovou a mnoho minerálních látek, například sodík, železo, mangan, měď a draslík.  Je velmi dobře stravitelné, protože obsahuje probiotické bakterie, které  spolu s enzymy vyprodukovanými během kvašení, zlepšují schopnost střev vstřebávat živiny a působí blahodárně na zažívací trakt.

Jak působí na zažívání?

Nepasterované kysané zelí obsahuje velké množství různých kmenů probiotických bakterií, které udržují naše střeva zdravá a zlepšují vstřebávání živin. Probiotika snižují také nadýmání, působí proti zácpě a pomáhají zlepšovat symptomy doprovázející zánět střev. Jeden gram kysaného zelí může obsahovat až miliardu prospěšných bakterií.

Jak ovlivňuje imunitu?

Díky vysokému obsahu probiotických kmenů a živin dokáže zlepšit váš imunitní systém. Zdravé střevo osídlené správnými bakteriemi zajišťuje, aby do vašeho krevního oběhu nepronikaly nežádoucí látky, které narušují imunitu.  Probiotika spolu s vysokým obsahem vitamínu C a železa podporují produkci přirozených protilátek.

Jak působí na hubnutí?

Kysané zelí obsahuje velice málo kalorií, ve 100 g je jen 20 kcal (80 kJ), a díky vysokému obsahu vlákniny (4 g ve 100 g zelí) vám zaručí delší pocit nasycení. Dobrá činnost střev zajistí správné vstřebávání živin. Podle posledních studií se navíc zdá, že probiotické potraviny můžou napomáhat i odbourávání tuku.

Jaké zelí si kupovat?

Stejně jako u všech potravin, vybírejte přirozenou a neupravenou variantu. Dobré kysané zelí má mít na etiketě jen tři složky: zelí, sůl a kmín. Nekupujte pasterované kysané zelí, protože proces pasterace zabíjí probiotické bakterie. Podívejte se, zda nemá zelí přidané konzervační látky, ty ovlivňují životaschopnost bakterií. Vybírejte zelí bez přídavku cukru, ten zvyšuje jeho kalorickou hodnotu. Ideálně si vyrobte své kysané zelí doma.

Fast food a polotovary způsobují rychlé přibírání tuku a zhoršují zdravotní stav

Fast food a polotovary způsobují rychlé přibírání tuku a zhoršují zdravotní stav

Britský lékař Chris van Tulleken (42 let) se rozhodl ukázat, co s naším tělem dělá fast food a ultra zpracované potraviny.

Provedl experiment, ve kterém po dobu 28 dní tvořily jeho stravu z 80% jen polotovary a rychlá jídla, jedl tedy to, co v dnešní době konzumuje většina lidí – mraženou pizzu, smažená kuřata, rybí prsty, bagety, cereálie a jídla připravená k mikrovlnnému ohřevu.  Před začátkem experimentu si nechal zhodnotit zdravotní stav, jeho kolegyně Dr. Rachel Batterhamová provedla rozbory krve, zvážila ho a udělala magnetickou rezonanci mozku. Experiment začínal jako zdravý člověk, během experimentu přibral 6,5 kg, z toho 3 kg tvořil tuk a zbytek sacharidy uložené v játrech a svalech. Kromě toho se zhoršila kvalita jeho spánku, projevovaly se u něj neurologické poruchy a poruchy libida. Již po několika dnech došlo ke zvýšení hladiny hormonu ghrelinu, což je hormon, který způsobuje pocity hladu. Kromě toho ho začala trápit zácpa, hemeroidy a pálení žáhy a pocity úzkosti. Magnetická rezonance ukázala, že u něj došlo k neurologickému posílení spojení mezi centrem odměn a oblastmi, které řídí automatické chování. To ho nutilo jíst, i když nebyl hladový a v podstatě ani jíst nechtěl. Posílení těchto center lze pozorovat například i u alkoholiků nebo drogově závislých.  Celý experiment, který se stal nyní podkladem pro odbornou studii, je možné shlédnout v novém dokumentárním pořadu BBC „What Are We Feeding Our Kids?“. Je potvrzeno, že vliv fast foodu, ultrazpracovaných potravin a polotovarů je u dětí ještě markantnější než u dospělých.

Nejnovější příspěvky

Jak si užít léto a nepřibrat?

Hurá, léto je tady! A k němu patří dovolené, grilování, posezení na zahrádkách restaurací, setkávání s přáteli a víkendové akce.  Chcete si je užít, a přitom si

Read More »

Proč klasické diety dlouhodobě nefungují

Proč klasické diety dlouhodobě nefungují?

„Budu méně jíst, omezím tučné potraviny a budu se víc hýbat“  – to je klasické novoroční předsevzetí, které se každoročně opakuje a většině lidí vydrží pár týdnů nebo měsíců. Proč ale novoroční předsevzetí většině běžných lidí nevydrží? Protože tento koncept není v souladu s tím, na jakém principu naše tělo funguje.

Je pravda, že tento přístup krátkodobě zabere, shodíte pár kilogramů, ale pak nastane stagnace. Na vině není ani vaše slabá vůle ani to, že vy jste prostě ten chudák, který nikdy nezhubne; důvodem jsou nesprávné informace, které se na vás valí z médií, od kamarádů a bohužel i některých nutričních poradců a fitness trenérů.

Jak to tedy celé funguje a proč omezení množství jídla, vyloučení tučných potravin spolu se zvýšením  fyzické aktivity není pro většinu běžných lidí dlouhodobě udržitelná cesta ke štíhlé postavě?

Podívejme se na první krok  – začnete tím, že omezíte množství kalorií, snížíte obsah tuků ve stravě a zvýšíte pohyb. Pokud významně omezíte tuky, budete muset zvýšit příjem bílkovin a sacharidů, abyste tělu dodali dostatek energie. Zmenšení porcí vede k energetickému deficitu, který ještě prohloubíte tím, že se budete víc hýbat. Logicky byste tedy měli hubnout a v první fázi se tak i stane.

Tělo zareaguje na zvýšený pohyb tím, že bude spalovat více energie. Většina energie bude pocházet ze sacharidů, které sníte. Tělo bude vyrábět víc inzulínu, který bude glukózu z potravy dodávat do buněk a ty ji budou spalovat a vyrábět energii pro svaly. Energetický deficit, který jste nastavili, povede ke snížení vaší váhy, protože chybějící energie se musí doplnit z vlastních zásob.  Máte z toho radost a pokračujete.

Po čase zpozorujete, že váha začala stagnovat. Jsou pro to dva hlavní důvody. Jednak se vaše tělo na dlouhodobý energetický deficit zadaptovalo, takže potřebuje pro stejnou aktivitu méně energie. Zároveň dlouhodobá zvýšená konzumace sacharidů vede k dlouhodobě vyšší produkci inzulínu. Inzulín je hormon, který zajišťuje, že se bude přednostně spalovat glukóza a blokuje odbourávání tuku, pokud se v krvi cukr vyskytuje. Kombinace těchto dvou faktorů způsobí, že přestanete tuk spalovat, to znamená, že přestanete hubnout.

Jste ale motivovaní předchozím úspěchem, proto ještě snížíte porce jídla a přidáte ještě více pohybu (zvýšíte kalorický deficit), aby se hubnutí znovu nastartovalo. Pokud stále spoléháte na sacharidy a bílkoviny jako hlavní zdroje energie, tuk se nijak významně odbourávat nezačne, protože ho blokuje inzulín, který v krvi koluje vždy, když sníte jídlo s vysokým obsahem sacharidů. Fungovat v tomto režimu je pro vás dále neudržitelné  – máte hlad, nezvladatelnou chuť na sladké (protože tělo používá jako hlavní zdroj energie sacharidy, tak vás nutí, abyste mu je dodali) a vy jste unavení a demotivovaní. Řeknete si, že máte slabou vůli nebo špatné genetické nastavení a smíříte se s tím, že prostě nemůžete zhubnout.

Jak to tedy udělat, aby hubnutí bylo dlouhodobě udržitelné?

První předpoklad je správný.  Pro to, abyste zhubli, je nutný energetický deficit – tj. musíte buď méně jíst nebo zvýšit fyzickou aktivitu, abyste mohli spalovat tuk. Druhý předpoklad – významné omezení tučných potravin a navýšení sacharidů se v poslední době ukazuje jako nesprávné. Už jsme si řekli, že přítomnost hormonu inzulinu v krvi (který je vázán na konzumaci sacharidů) jednak blokuje využívání tuku z vlastních tukových zásob (lipolýza) a jednak podporuje ukládání přebytečného cukru do tukových buněk (liponeogeneze). Dlouhodobě udržitelnou cestou k hubnutí je pro normálního člověka tedy taková skladba potravin, která bude udržovat hladinu inzulínu stabilně na nižší hodnotě – tj. průmyslově nezpracované potraviny, které se skládají z kombinace bílkoviny, tuku a malého množství sacharidu. Jak bude tělo v tomto režimu fungovat? Hlavním zdrojem energie se pro tělo stane tuk, který má dvě výhody – je nezávislý na inzulínu a je energeticky bohatší, takže vás déle zasytí. Fungování v tomto režimu vede k tomu, že tělo bez problémů využívá vlastní tukové zásoby, vy jste nasycení delší dobu, takže nepotřebujete tak často jíst, nemáte chutě na sladké potraviny a váha jde dlouhodobě dolů. Vaše motivace při pohledu na svou postavu stoupá a vy můžete pokračovat.

Nejnovější příspěvky

Stručné zásady nakupování potravin

Stručné zásady nakupování potravin

Kvalita potravin

Složení potravin ovlivňuje to, jak naše tělo bude fungovat. Kvalitní potraviny bývají většinou dražší, ale investice se mnohonásobně vyplatí, protože budete zdraví a budete se cítit dobře. Kupujte potraviny, o kterých víte, že jsou kvalitní, nevěřte velkým nápisům a čtěte etikety.

Nekupujte vysoce zpracované potraviny

Vysoce zpracované potraviny obsahují většinou kombinaci vysokého množství sacharidů a nezdravých tuků, navíc jsou do nich často přidána aromata a barviva pro zvýšení vizuální přitažlivosti a zvýraznění chuti a konzervační látky, které prodlužují trvanlivost. Kombinace vysokého obsahu sacharidů a nekvalitních tuků způsobuje metabolickou nerovnováhu, která vede k nabírání tukové tkáně převážně v oblasti pasu. Dále vede k častému pocitu hladu a k pocitu únavy po jídle, celkovému nedostatku energie a rozvoji nemocí spojených s metabolickým syndromem – obezitě, zvýšené hladině cukru v krvi, vysokému krevnímu tlaku, vysokému cholesterolu, ukládání tuku v oblasti pasu. Většinou mají tyto potraviny díky svému složení i vysokou kalorickou hodnotu a malý obsah živin, takže dodávají tělu prázdné kalorie a jen velmi malé množství kvalitních živin, které jsou nezbytné pro správné fungování těla. Vysoce zpracované potraviny poznáte podle toho, že na etiketě mají dlouhý seznam složek, na prvních třech místech mají často uvedenou glukózu, fruktózu nebo dextrózu, obsahují ztužené tuky a k tomu mají často vysoký obsah konzervačních látek, barviv a aditiv. většinou vše dohromady. Příkladem těchto potravin jsou levné polotovary, slazené nápoje, ovocné džusy, snídaňové cereállie, brambůrky, fast food, nekvalitní mléčná čokoláda, sušenky, většina uzenin, nekvalitní masné výrobky a další.

Čtěte etikety

V běžném supermarketu je minimálně polovina zboží vysoce technologicky zpracovaná nebo nemá kvalitní složení, proto je dobré se mu vyhnout, číst etikety a kupovat potraviny, které mají vysoký obsah živin a jsou minimálně zpracované. Jednoduchým řešením je kupovat převážně potraviny, které žádnou etiketu nepotřebují, protože na první pohled poznáte, o co se jedná. Patří sem ovoce, zelenina, vejce, maso, sýry, ořechy, semena nebo luštěniny. U ostatních typů potravin je potřeba se na etiketu podívat. Je lepší chodit nakupovat do specializovaných prodejen – řeznictví, ovoce zelenina nebo trh, prodejny sýra nebo do menších prodejen, které hlídají kvalitu zboží, jako je například český řetězec Delmart. Kvalitní potraviny lze koupit i na internetovém obchodě Košík. Potraviny jsou zde trochu dražší než v běžném supermarketu, ale investice navíc se odrazí v dobrém pocitu z vlastního těla.

Kupujte vhodné potraviny

Kupujte jen ty druhy potravin, které jsou pro zdravé stravování vhodné. Ostatní nekupujte vůbec, protože pokud je nebudete mít doma, nebudete mít nutkání je jíst, a navíc za ně ušetříte peníze, které můžete zpětně investovat do kvalitnějších potravin.

Pokud budete mít v lednici a ve spíži následující skupiny potravin, vždy si během krátkého času dovedete připravit chutné jídlo, které vás zasytí na dlouhou dobu, zbaví vás chutí na sladké a nebude podporovat ukládání tuku.

1.Maso, vejce, ryby

Maso kupujte raději z menších farem, kde měla zvířata dostatečný prostor a kvalitní krmivo. Projeví se to na kvalitě masa, množství svaloviny a obsahu vhodných tuků. Vejce preferujte domácí z volného chovu. Uzeniny konzumujte v menší míře, opět se zaměřte na kvalitu, na etiketě by mělo být jen maso a koření. U řezníka můžete koupit i morkové kosti, ze kterých si můžete připravit domácí vývar.

2. Zdravé tuky

Vhodným zdrojem zdravých tuků je avokádo, ořechy, kokosový a olivový olej, máslo, ghí, smetana, šlehačka, hořká čokoláda, kokosové mléko, kvalitní kakao, kvalitní slanina.

3. Mléčné výrobky

Kvalitní tvrdé sýry s vyšším obsahem tuku, sýry typu Cottage, zakysaná smetana, mozzarella, feta, parmezán, řecký jogurt, kefír a acidofilní mléko. Vynechat by se měly všechny výrobky s označením light.

4. Ovoce, zelenina, koření, bylinky

Čerstvá a šetrně mražená zelenina, kvašená zelenina, čerstvé nebo mražené ovoce, česnek, cibule, kurkuma, chilli, zázvor, skořice. Vynechat by se měly slazené kompoty a ovocné džusy.

5. Ořechy a semena

Para ořechy, makadamové, pekanové, pistácie, mandle, vlašské, chia semínka, lněné semínko, sezam, dýňové semínko.

6.Luštěniny a přílohy

Cizrna, čočka, fazole, jáhly, pohanka, quinoa, hrách, rýže, brambory, batáty.

Investice do kvalitních surovin se vyplatí

Vždy je lepší si jídlo připravit doma z kvalitních surovin než si kupovat polotovar nebo si jídlo objednávat. Vyšší vstupní investice je vyvážena tím, že jídlo je chutné, nutričně bohaté, má sytící efekt, nebudete po něm ospalí a unavení a nebudete přibírat tuky.

Nejnovější příspěvky