Jaké jsou největší mýty o hubnutí a výživě?

JAKÉ JSOU NEJČASTĚJŠÍ MÝTY O HUBNUTÍ A VÝŽIVĚ?

Informace o tom, jak jíst zdravě, se na nás valí ze všech stran. Stačí otevřít časopis, podívat se na sociální média nebo si zapnout televizi, všude naleznete rady, co dělat, abyste zhubli. Špatná zpráva je, že velká část z nich není pravdivá nebo je pravda překroucená nebo špatně interpretovaná

Proč by to ale někdo dělal? Protože čím větší zmatek bude ve vaší hlavě panovat, tím spíše si koupíte nový produkt, doplněk stravy či potravinu, o které bude výrobce deklarovat, že zhubnete. 

Když budete ale používat zdravý selský rozum a porozumíte tomu, jak vaše tělo funguje, a co opravdu potřebuje, budete si moci zodpovědně zvolit cestu, která povede ke zdravému a štíhlému tělu už jednou pro vždy.

Jaké jsou tedy nejčastěji opakované mýty? 

ABY METABOLISMUS FUNGOVAL DOBŘE, JE TŘEBA JÍST PRAVIDELNĚ

    Mnoho lidí následuje tuto radu a jí 5-6 krát denně. Někomu to funguje, někomu ne. Proč to tak je?

     Protože trik není v častém jídle, ale v tom, CO JÍTE A KOLIK KALORIÍ PŘIJMETE. Předpokladem pro hubnutí je KALORICKÝ DEFICIT, NE POČET JÍDEL. 

    Takže pokud budete jíst 6x denně nízkokalorickou stravu, asi zhubnete. Když ale budete jíst 6x denně jídlo, které má normální množství kalorií, je větší pravděpodobnost, že přiberete. Za mě je dobré vrátit se ke klasickému modelu, to znamená TŘI JÍDLA DENNĚ, která jsou postavena na KVALITNÍCH PŘIROZENÝCH POTRAVINÁCH a kombinaci bílkovina – zelenina – kvalitní tuk a menší množství komplexních sacharidů. Tak budete mít příjem energie víc pod kontrolou, než když si jen tak mimochodem několikrát denně dáte proteinovou tyčinku (většina z nich nemá to složení, které se deklaruje velkým nápisem na přední straně), kus sušenky, kousek bagety nebo něco podobného. Kromě toho, že nemáte kontrolu nad množstvím snědeného jídla, tak vám tyto svačinky nedodají kvalitní živiny, které tělo potřebuje. Výsledkem je to, že nehubnete, jste unavení a honí vás chuti na sladké.

 SNÍDANĚ JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JÍDLO DNE 

Ačkoli se dříve tvrdilo, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, poslední studie ukázaly, že pro velkou část dospělé populace to neplatí. Proč to tak je?

Zřejmě proto, že se změnil náš denní režim a my nezačínáme pracovat v šest ráno, jak to dělali naši předkové a nepodáváme v práci takový fyzický výkon.  SNÍDANĚ JE PROSTĚ JEN DALŠÍ JÍDLO, KTERÉ BĚHEM DNE SNÍME. Tím, že ji vynecháme nebo ji sníme později (např. jako brunch), ušetříme kalorie. A hubnutí je o kalorickém deficitu.

To, jestli snídat nebo nesnídat je vaše osobní volba, která by měla záviset hlavně na ORGANIZACI VAŠEHO DNE. Když víte, že přes den budete mít náročná jednání a nedostanete se na oběd, je dobré si snídani dát. Jestli ale vstanete později, ráno nemáte extra hlad a máte přes den dost času se najíst, je dobré snídani vynechat a začít brunchem nebo rovnou obědem. Delší intervaly mezi jídly jsou prospěšné a podle posledních dat jsou spojené i se zdravotními benefity – lepší regulací cukru v krvi, snížení zánětlivosti, zlepšení krevního tlaku a další. Podmínkou je ale opět konzumace kvalitních přirozených potravin.

PRO HUBNUTÍ JE POTŘEBA MÁLO JÍST A HODNĚ SE HÝBAT. POČÍTAJÍ SE JEN KALORIE PŘIJATÉ DOVNITŘ A VYDANÉ VEN

Je pravda, že pro to, ABY TĚLO ZAČALO SPALOVAT VLASTNÍ TUK, je potřeba KALORICKÝ DEFICIT. Když ale slepě počítáte kalorie metodou jídlo je plus, pohyb je mínus, nemusíte vždycky dosáhnout požadovaného výsledku.

Za prvé, jak jsem psala minule, většina zařízení, která měří výdej kalorií, má chybu 25 %. To je čtvrtina kalorií, které vydáte. Rozumný kalorický deficit je 20 %. Takže už chyba v takto spočítaném výdeji může kalorický deficit smazat.

Za druhé, příjem kalorií nelze brát jen matematicky a jídlo si počítat podle vzorce kalorie snědené mínus kalorie spálené. Hodně záleží na KVALITĚ POTRAVIN, které jíte a na SKLADBĚ VAŠEHO JÍDELNÍČKU.

Přístup bezhlavého počítání kalorií může vést k tomu, že budete jíst nízkokalorické potraviny, které jsou chudé na živiny (příkladem mohou být například pufované rýžové chlebíčky) a budete se vyhýbat potravinám, které mají sice vyšší kalorickou hodnotu, ale též vysoký obsah živin (jako například vajíčko nebo avokádo). PŘIROZENÉ POTRAVINY, které OBSAHUJÍ HODNĚ ŽIVIN, vás totiž ZASYTÍ NA DELŠÍ DOBU a navíc TĚLU DODAJÍ VŠE, CO PRO SVÉ FUNKCE POTŘEBUJE. To povede k tomu, že nebudete mít hlad, chutě na sladké a v klidu si udržíte kalorický deficit dlouhodobě. Výsledkem bude to, že nebudete muset zkoušet další zázračné diety a dietní přípravky a ZHUBNETE JEDNOU PRO VŽDY.

KDYŽ BUDU JÍST NÍZKOTUČNÉ POTRAVINY, TAK ZHUBNU 

Když půjdete do jakéhokoli supermarketu, najdete tam spoustu potravin s nálepkou „nízkotučný“, „dietní“, „light“, „bez tuku“ a další označení, která evokují, že po těchto potravinách zhubnete. Výrobce inzeruje, že tyto potraviny neobsahují tuk nebo ho mají málo, ale už velkými písmeny neuvádí, že tyto potraviny většinou obsahují přidaný cukr, škrob nebo jiné složky, kterými je chybějící tuk nahrazen.

Na zdravém zdroji tuku není nic špatného, jak jsme si řekli minule, tělo tuk potřebuje pro spoustu svých funkcí. To, co je pro tělo špatné, jsou velké dávky snadno vstřebatelného cukru, trans tuky, nekvalitní alternativy tuků a velké množství přidané soli, které v těchto výrobcích najdete. Takže příště místo nízkotučného ochuceného jogurtu sáhněte raději po jogurtu řeckého typu a přidejte si do něj čerstvé ovoce. Výsledek bude jistě zdravější a povede k tomu, že budete ve větší pohodě.

Toto je tedy první část nejčastějších dezinformací o výživě, které můžete potkat takřka na každém kroku. Příště budeme pokračovat.

 

Proč máme v těle tuk? A jak jeho množství ovlivňuje zdraví?

PROČ MÁME V TĚLE TUK? A JAK OVLIVŇUJE ZDRAVÍ?

V posledních letech bylo zjištěno, že tukové buňky nejsou jen pouhým úložištěm energie, ale jsou stejně jako ledviny, játra nebo srdce živý, metabolicky aktivní orgán. To znamená, že vyrábí a vylučuje celou řadu hormonů a komunikuje s ostatními částmi těla.

CO JE TO VLASTNĚ TUK?

Bílá tuková tkáň je složena z buněk, které obsahují jednu velkou cytoplasmu naplněnou tukem. Slouží ke skladování energie ve formě triglyceridů a esterů cholesterolu.  Velikost normální tukové buňky je asi 0,1 mikrometru (tj. (desetitisícina milimetru), ale tyto buňky jsou pružné a dokáží svůj objem několikanásobně zvětšit.  

KOLIK TUKU JE NORMÁLNĚ V TĚLE?

Normální dospělý jedinec má kolem 30 miliard tukových buněk, což představuje asi 25 % tělesné hmotnosti u žen a 15 % tělesné hmotnosti mužů. Bylo zjištěno, že tukové buňky se vyvíjejí jenom během dětství a dospívání, po pubertě se jejich počet už nemění. To znamená, že pokud máte nadváhu, nemáte víc tukových buněk, ale jsou víc naplněné tukem, takže jsou větší.

JAKÉ FUNKCE PLNÍ TUKOVÁ TKÁŇ?

Bílá tuková tkáň plní v těle několik funkcí:

  • Poskytuje tepelnou izolaci, pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu
  • Ukládá přebytečné kalorie, pokud je nadbytek potravy a uvolňuje ji při hladovění
  • Produkuje hormony, které ovlivňují metabolismus a některé aspekty sexuální aktivity.

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI PODKOŽNÍM A ÚTROBNÍM TUKEM?

Bílý tuk se vyskytuje v těle na různých místech, jeho rozložení je ovlivněno hlavně pohlavím a věkem. Ukládá se buď jako podkožní tuk, který se popisuje tvarem postavy jablko nebo hruška.

Bílý tuk se však může usazovat i uvnitř břišní dutiny kolem vnitřních orgánů, v tomto případě se mluví o viscerálním neboli útrobním tuku. Nahromadění útrobního tuku představuje pro zdraví mnohem větší riziko než tuk podkožní. Je to proto, hormony uvolňované útrobním tukem jdou do vrátnicového krevního oběhu a z něj přímo do jater, kde mohou vyvolávat poškození. Naproti tomu hormony uvolňované podkožním tukem jsou rozváděny do všech částí těla.

PROČ MAJÍ LIDÉ S NADVÁHOU VÍC ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMŮ?

Proč mají obézní lidé víc zdravotních problémů?

Je všeobecně známé, že nadbytek bílé tukové tkáně je příčinou mnoha onemocnění, které se souhrnně označují jako metabolický syndrom. To je soubor problémů, které vznikají jako důsledek toho, že tělo není schopné se vyrovnat s velkým množstvím tukové tkáně. Výsledkem je špatná regulace tvorby hormonů, které tuková tkáně produkuje. Mezi hlavní hormony tukové tkáně patří resistin, adiponektin a leptin.

JAK TYTO HORMONY OVLIVŇUJÍ ZDRAVÍ?

Hladina resistinu stoupá s přibývající tukovou tkání kolem pasu. Vysoká hladina resistinu vyvolává zvýšení hladiny LDL cholesterolu, urychluje jeho hromadění v tepnách a degraduje LDL receptory, což snižuje schopnost jater čistit tělo od špatného cholesterolu.  Je také spojena s vyšším rizikem vzniku cukrovky 2. typu.

Druhý hormon, adiponektin je spojen s regulací metabolismu tuku a glukózy. Hromadění viscerálního tuku (tuku v břišní dutině) snižuje hladinu tohoto hormonu. Nízká hladina adiponektinu v krvi je spojena s inzulínovou rezistencí, cukrovkou 2. typu, cévními onemocněními, vysokým krevním tlakem a obezitou.

Poslední hormon, leptin, je vylučován podkožním tukem a je nazýván hormonem hladu. Jeho úkolem je totiž sledovat hladinu energie v těle, proto na mnoha úrovních reguluje naši chuť k jídlu.

JAK TO FUNGUJE?

Když jíme, tak nám v krvi stoupá hladina leptinu. Jakmile má tělo dostatek energie na udržení všech svých tělesných funkcí, leptin vyšle signál do mozku a do střev a my ztratíme chuť na další jídlo.

Obézní lidé ale mají problém poznat, kdy mají přestat jíst. Sice mají v krvi vysoké hladiny leptinu, ale zdá se, že mozek na něj přestává reagovat. Tomu se říká leptinová rezistence – tělo přijme potravou dostatek energie, v krvi je vysoká hladina leptinu, ale mozek na něj nereaguje a nevyšle signál, že máte přestat jíst

CO SE S TÍM DÁ DĚLAT?

Tento problém je zřejmě spojen konzumací potravin, které nejsou pro tělo přirozené a které v civilizovaných zemích tvoří podstatnou složku jídelníčku. Návrat k přirozeným potravinám, které nejsou technologicky zpracované, neobsahují kombinaci jednoduchého cukru a nekvalitního tuku nebo kombinaci cukr-tuk-sůl, zvýrazňovače chuti, barviva a konzervanty, je možnou cestou, jak signály svého těla znovu obnovit.

Proč jíst bílkoviny a které si vybrat?

PROČ JÍST BÍLKOVINY A KTERÉ SI VYBRAT?

Bílkoviny (neboli proteiny) jsou hlavní stavební jednotkou těla, bez nich by nemohl existovat život, protože jsou obsaženy v každé buňce těla. Bílkoviny jsou dlouhé řetězce složené z aminokyselin. Ty bílkoviny, které sníme, se v těle rozloží na původní stavební kameny(aminokyseliny), ze kterých si pak tělo tvoří další molekuly proteinů. Typ proteinu, který si buňka tvoří závisí na aktuálních potřebách těla, většina bílkovin slouží k opravě stávajících struktur nebo tvorbě nových buněk. V procesu rozkladu bílkovin přijatých potravou, vzniká také energie, kterou tělo použije právě na vytvoření nových bílkovin a také částečně i v dalších procesech obnovy a regenerace. Proto je tak důležité, abychom jídlem přijímali dostatečné množství kvalitních bílkovin (proteinů).

JAKÉ BÍLKOVINY SI KONKRÉTNĚ TĚLO TVOŘÍ A K ČEMU JE POTŘEBUJE?

Bílkoviny jsou pro tělo klíčovou stavební a regulační složkou organismu. Tvoří základní stavební složkou svalů, šlach, pojivových tkání, kostí a kůže (bílkoviny kolagen, elastin a actin), strukturu vlasů a nehtů (bílkovina keratin). Bílkoviny hrají významnou roli v imunitním systému. Jejich stavební bloky, aminokyseliny jsou základem protilátek a pomáhají T a B lymfocytům rozpoznat infekci a zlikvidovat ji. Bílkoviny se účastní procesu hojení ran, z aminokyselin se totiž tvoří základ nových tkání, bílkovinou zodpovědnou za hojení je fibrin. Bílkoviny jsou důležité pro syntézu hormonů, které v těle plní funkci poslů a regulátorů. Když je stimulována některá endokrinní žláza, vytvoří se hormon, který je krví dopraven na místo, kde je potřeba předat pokyn k zahájení určitého procesu. Příkladem může být situace, kdy sníte sacharidové jídlo a stoupne vám hladina glukózy v krvi. Slinivka na to zareaguje tím, že vyrobí hormon inzulín, který dopraví cukr k buňkám a dá jim signál, že ho musí buď zpracovat nebo uložit.  Bílkoviny fungují v těle i jako alternativa dopravních společností, dokážou z krve odebírat kromě cukru i vitamíny, minerály, cholesterol a další důležité látky a přenášet je k těm buňkám, které je zrovna potřebují. Příkladem může být například hemoglobin, který na sebe váže kyslík a přenáší ho do buněk. Bílkoviny slouží k udržování optimálního pH v buňce, za to konkrétně je zodpovědný albumin. Specifickými bílkovinami jsou enzymy, které řídí všechny metabolické dráhy v těle. Enzymy jsou zodpovědné za rozklad látek přijatých potravou, přeměnu těchto molekul na stavební látky a výstavbu nových molekul potřebných pro tělesné funkce a výrobu energie, kterou k tomu tělo potřebuje.

Kromě toho dostatek bílkovin v potravě pomáhá snižovat chuť na další jídlo. Tato reakce není záležitostí vašeho žaludku, ale vašeho mozku, který je regulován právě molekulami bílkovinné povahy. Podle některých studií rostlinné proteiny pomáhají snižovat krevní tlak a normalizovat hladinu LDL cholesterolu a dokonce pomáhat i ke spalování tukové tkáně.

KOLIK BÍLKOVIN POTŘEBUJI SNÍST, ABY MOJE TĚLO DOBŘE FUNGOVALO?

Z předchozích odstavců je jasné, že bílkovina (protein) je molekulou života, a proto je důležité mít ve svém jídelníčku dostatek kvalitních zdrojů těchto látek. Denní dávka bílkovin, kterou zdravý dospělý jedinec potřebuje, je závislá na stavbě jeho těla a na tom, jak je přes den aktivní. Z těchto parametrů se počítá denní kalorický příjem, ze kterého by 10–30 % měly tvořit právě bílkoviny. Když se to zjednoduší, průměrný člověk (vyšší žena nebo menší muž) s normální pohybovou aktivitou, který nehubne, by měl za den přijmout jídlem zhruba 2000 kcal (8 400 kJ). Pokud 20 % tz tohoto množství tvoří bílkoviny, je to 400 kcal. Jestliže víme, že 1 g bílkoviny obsahuje energii zhruba 4 kcal, výpočtem zjistíme, že by v tomto případě měla být denní dávka bílkoviny asi 100 g  (tj. 400/4=100). Pokud jste vyšší člověk s větším objemem svalové hmoty a jste během dne hodně aktivní, příjem bílkovin by se měl úměrně zvýšit.

Totéž platí pro situace, když nejste v nejlepší kondici. V nemocnicích se dávají lidem po dopravních nehodách nebo operacích infuze roztoku aminokyselin právě proto, aby se jejich tělo rychle hojilo.

 

JAK DOSTAT Z OVOCE A ZELENINY TO NEJLEPŠÍ?

Zeleninu v tomto období konzumujte čerstvou ve formě salátů, do kterých přidejte olivový olej, aby se vstřebaly vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K).

Ovoce obsahuje dle druhu větší či menší množství sacharidů ve formě jednoduchých cukrů, proto ho zařazujte v rozumném množství (jeden kus nebo hrst denně) a konzumujte ho vcelku, ne ve formě džusů a šťáv. Odšťavněním totiž zakoncnetrujete cukr a ztratíte prospěšnou vlákninu.

Avokádo je vynikajícím zdrojem zdravých tuků, ale obsahuje mnohem více kalorií než ostatní zelenina, proto opět pozor na množství.

JAKÉ JSOU ZDROJE BÍLKOVIN A JAK SE LIŠÍ?

Bílkoviny, které se v lidském těle vyskytují, jsou složeny z 20 aminokyselin, z nichž 11 si umí tělo samo vyrobit z jiných molekul, ale zbývajících 9 musí nutně přijmout potravou. To znamená, že těchto 9 aminokyselin je pro něj esenciálních (nezbytných). Patří mezi ně rozvětvené aminokyseliny (BCAA) valin, leucin a izoleucin, dále fenylalanin, threonin, methionin, lysin, histidin a tryptofan. Pro zajímavost, právě tryptofan je nezbytnou aminokyselinou, protože je prekurzorem pro syntézu serotoninu, hormonu dobré nálady, který ovlivňuje též vaši chuť k jídlu.

Jak si tedy dodat požadovanou dávku esenciálních aminokyselin?

Nejlepším zdrojem esenciálních aminokyselin je maso, vejce, ryby, mořské plody a drůbež. Například 200 g porce dušených kuřecích prsou vám dodá zhruba 50 g kompletního proteinu, který zároveň pokryje vaši denní potřebu nezbytných aminokyselin. Složení různých zdrojů kompletních zdrojů živočišných bílkovin naleznete v následující tabulce.

Tab. 1– Živočišné zdroje bílkovin, které dodají nezbytné aminokyseliny

Potravina

Porce

Obsah bílkovin (g)

Obsah tuku (g)

Obsah sacharidů (g)

Kuřecí prsa

150 g

35

5

0

Treska

150 g

30

2

0

Losos

150 g

30

18

0

Krevety

150 g

35

3

0

Vejce

1 ks

7

5

0

 

Dalším kompletním zdrojem bílkovin jsou mléčné výrobky. Složení vybraných produktů z této kategorie je vidět v následující tabulce.

Tab. 2 – Mléčné výrobky jako kompletní zdroje proteinů

Potravina

porce

Protein (g)

Tuk (g)

Sacharidy (g)

Tvrdý sýr

5 plátků

13

13

1

Řecký jogurt

2 lžíce

6

10

4

Olomoucké tvarůžky

5 ks (100 g)

28

0,5

2,5

 

Pokud se rozhodnete snížit spotřebu masa, je dobré vědět, které z vegetariánských proteinů vám dodají i nezbytné esenciální aminokyseliny.

V následující tabulce jsou uvedeny vegetariánské zdroje bílkovin, které vám dodají všechny nezbytné aminokyseliny. Jak je vidět z tabulky, soja, edamame a sójové proteiny jako tofu a tempeh mají celkově vyšší obsah bílkovin než ostatní rostlinné zdroje esenciálních aminokyselin.

Tab. 3 – Kompletní vegetariánské zdroje bílkovin (dodají esenciální aminokyseliny)

Potravina

porce

Obsah bílkovin (g)

Obsah tuku (g)

Obsah sacharidů (g)

Soja, tempeh, edamame, tofu

½ šálku, vařené

15

8

7

Konopí

1 čajová lžička

2

3

1

Chia semena

1 čajová lžička

2

4

4

Amaranth

½ šálku vařený

4

2

20             

Pohanka

½ šálku vařený

4

1

20

Quinova

½ šálku vařený

4

2

21

Další vegetariánské proteiny, jako fazole, ořechy a obiloviny jsou nekompletním zdrojem, protože neobsahují všechny nezbytné aminokyseliny. Složení této kategorie potravin je uvedeno v tabulce 4.

Tab. 4 – Nekompletní vegetariánské zdroje bílkovin (neobsahují všechny esenciální aminokyseliny)

Potravina

porce

Obsah bílkovin (g)

Obsah tuku (g)

Obsah sacharidů (g)

fazole

½ šálku, vařené

7

0-3

15

obiloviny

½ šálku, vařené

3

0-1

15

Ořechy, semena

Hrst (30 g)

7

15

5

zelenina

½ šálku vařené nebo šálek syrové

2

0

5-15              podle druhu

Jak je vidět z předchozích tabulek, živočišné zdroje bílkovin mají hodně proteinu, kompletní spektrum esenciálních aminokyselin a dodávají do těla i další živiny. Pokud jste vegetarián, je dobré do svého jídelníčku zařadit kysané mléčné výrobky, sýry a vejce. Vegani by měli používat doplňky stavy, které jim kromě esenciálních aminokyselindodají i další zdroje živin. Jedná se zejména o vitamín B12, železo, zinek, jód, karnosin(dipeptid, který se skládá z aminokyselin beta-alaninu a histidinu) a omega-3 mastné kyseliny(nejlepším zdrojem pro vegetariány jsou mořské řasy).

Striktní vegetariáni a vegani si musí dát také pozor na to, že některé rostliny obsahují anti-nutrienty, což jsou rostlinné toxiny nebo látky, které zamezují vstřebávání živin v těle (např. se vážou na minerály a snižují jejich vstřebávání nebo inhibují trávící enzymy a zhoršují trávení jídla). Antinutrienty se nachází v semenech, luštěninách a zrnech a také v některých druzích zeleniny. Aby se tento efekt co nejvíce eliminoval, je nutné luštěniny namáčet do teplé vody, kterou trochu okyselíte (ocet nebo citronová šťáva) a před vařením vodu slijete. Totéž můžete udělat se semeny a zrny. Pokud budete zdroje bílkovin střídat, a ne se zaměřovat na jeden rostlinný zdroj a budete je kombinovat s množstvím různorodé zeleniny, zlepšíte množství živin, které budete přijímat

 

Proč jíst různobarevnou zeleninu a ovoce?

PROČ JÍST RŮZNOBAREVNOU ZELENINU A OVOCE?

Ovoce a zelenina získávají svou barvu podle fytochemikálií, přírodních bioaktivních látek, které mají velmi pozitivní vliv na zdraví. Kromě nich obsahují i  hodně vitamínů a minerálních látek, které jsou důležitou součástí enzymů a také  velké množství vlákniny, která je dobrá pro činnost střev

Barevné plody mají silné antioxidační schopnosti, to znamená, že pomáhají z těla odstraňovat volné radikály. Ty vznikají v těle jednak přirozeně z kyslíku jako vedlejší produkt tvorby energie v buňce, v civilizovaných zemích se však jejich množství významně zvyšuje vlivem znečištěného životního prostředí. Tvorbu volných radikálů podporuje cigaretový kouř, ozón, rentgenové paprsky nebo různé chemické látky pocházející ze vzduchu nebo potravin. Volné radikály negativně ovlivňují prakticky všechny součásti buňky, poškozují je, a proto jsou hlavní příčinou snížené imunity a stárnutí organismu. Zdravé tělo má účinné mechanismy, jak volné radikály odstraňovat, potřebuje mít ale k dispozici dostatečné množství antioxidačních látek. Ty jsou ve velké míře přítomné právě v čerstvé barevné zelenině a ovoci. Barva ovoce a zeleniny je vodítkem k tomu, které prospěšné látky tyto potraviny obsahují a jak mohou přispět k vašemu zdraví.

PROČ JSOU ZELENINA A OVOCE PROSPĚŠNÉ?

Čerstvé ovoce a zelenina jsou přirozené potraviny, které pocházejí z přírody a nebyly nijak technologicky upraveny. Díky tomu jsou doslova nabity velkým množstvím živin a bioaktivních látek. Pokud však procházejí technologickým zpracováním (konzervací, pasterací, extrudací), prospěšné živiny (vitamíny, enzymy, fotochemikálie) se z velké části deaktivují. Proto je léto ideální období, kdy můžete využít všechny výhody, které čerstvá lokální zelenina a ovoce nabízí.

JAK JE BARVA ZELENINY A OVOCE SPOJENA S JEJICH VLASTNOSTMI?

Červená barva naznačuje, že plodiny mají vysoký obsah lykopenu, antokyaninů, vápníku, draslíku, flavonoidů, vitamínů D, C,  A, a kyseliny listové. Červené ovoce a zelenina snižují riziko infarktu a rakoviny prostaty, snižují krevní tlak a hladinu LDL cholesterolu, zlepšují paměť, podporují zdraví srdce a zlepšují stav šlach tím, že pomáhají obnovovat kolagen. Do této kategorie patří rajčata, červené fazole, červená řepa, červená paprika, červená cibule, ředkvičky, rebarbora, radicchio. Z ovoce jsou to jahody, vodní meloun, červená jablka, grepy, maliny, třešně, brusinky.

Žlutou a oranžovou barvu reprezentuje mrkev, kukuřice, dýně, žlutá paprika, žlutá cuketa, batáty, blumy, žlutý meloun nebo broskve. Tyto plodiny jsou nabité vitamínem C, A a draslíkem. Díky vysokému obsahu beta-karotenu také stimulují imunitní systém a zlepšují zrak

Bílá barva naznačuje, že tyto potraviny jsou dobré pro srdce a pomáhají upravovat hladinu cholesterolu. Díky vysokému obsahu beta-glukanů a katechinů (EGCG a SDG) účinně stimulují imunitní systém. Tyto látky aktivují také syntézu B a T lymfocytů, které snižují riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty a pomáhají v těle vyrovnávat hormonální hladiny. 

Zelené plody obsahují chlorofyl, kyselinu listovou, izothiokyanáty, vitamín K a C a beta-karoten. Tyto látky podporují správnou činnost imunitního systému a vitamín K je klíčový pro srážlivost krve. Dále obsahují draslík, který je důležitý pro činnost srdce, vápník a železo, jež podporují zdraví kostí a zubů. Zelená zelenina díky obsahu luteinu zlepšuje stav očí.  Tmavě zelené plody a listová zelenina mají nejvyšší koncentraci vlákniny, která pomáhá k dobré činnosti střev a pocitu sytosti. Do této kategorie patří následující ovoce a zelenina: chřest, brokolice, kapustičky, celer, zelené fazolky, špenát, zelené papriky, zelí, cuketa, listový salát, artyčoky nebo okurky. Z ovoce zelená jablka a hrušky, kiwi, avokádo a zelené hrozny. 

Modrá a fialová zelenina a ovoce, např. borůvky, tmavé hrozny, švestky, fíky a lilek zlepšují stav močového měchýře, snižují LDL cholesterol, zlepšují zažívání a vstřebávání minerálních látek. Tyto plodiny působí protizánětlivě a díky vysokému obsahu resveratrolu, který je jedním z nejsilnějších antioxidantů, odstraňují volné radikály a zpomalují stárnutí. Obsahují také lutein, který je dobrý pro zdraví očí.

JAK DOSTAT Z OVOCE A ZELENINY TO NEJLEPŠÍ?

Zeleninu v tomto období konzumujte čerstvou ve formě salátů, do kterých přidejte olivový olej, aby se vstřebaly vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K).

Ovoce obsahuje dle druhu větší či menší množství sacharidů ve formě jednoduchých cukrů, proto ho zařazujte v rozumném množství (jeden kus nebo hrst denně) a konzumujte ho vcelku, ne ve formě džusů a šťáv. Odšťavněním totiž zakoncnetrujete cukr a ztratíte prospěšnou vlákninu.

Avokádo je vynikajícím zdrojem zdravých tuků, ale obsahuje mnohem více kalorií než ostatní zelenina, proto opět pozor na množství.

JAK SI ZAJISTIT DOSTATEK FYTOCHEMIKÁLIÍ A VITAMÍNŮ I V ZIMĚ?

Využijte toho, že v létě je k dispozici čerstvá zelenina a zamrazte si ji na zimu. Mražení je nejšetrnější způsob, jak uchovat všechny aktivní látky bez většího poškození. Výhodou je i to, že ušetříte, protože v sezóně je zelenina mnohem levnější než v zimě a navíc máte jistotu, že konzumujete to, co vyrostlo u nás a bylo to sklizeno v době, kdy to mělo nejlepší zralost. Rozdíl oproti zelenině, která byla utržena předčasně, protože musela strávit spoustu času v kamionu, poznáte na první pohled.  

 

 

Proč se vyhýbat zpracovaným potravinám

PROČ SE VYHÝBAT ZPRACOVANÝM POTRAVINÁM

V roce 2019 proběhla studie, která chtěla zjistit, jak ovlivňuje konzumace vysoce zpracovaných potravin stravovací návyky lidí. Do studie byli vybráni normální zdraví jedinci se stabilní váhou a byli rozděleni do dvou skupin. První skupina dostávala vysoce zpracované potraviny, kterých účastníci studie mohli jíst neomezené množství. Druhá skupina mohla sníst také tolik potravin, kolik chtěla, ale k dispozici měli přirozené, tj. minimálně zpracované, jídlo. Důležité bylo, že jídla pro obě skupiny byla připravena tak, že obsahovala stejné množství kalorií, makronutrientů, soli, cukru a vlákniny. Jediný rozdíl byl v tom, jak hodně byly potraviny technologicky upravené. 

Výsledek dvoutýdenní studie byl překvapivý. Lidé z první skupiny, té, která měla k dispozici jen vysoce zpracované potraviny, snědli v průměru o 2000 kJ (500 kcal) denně více než účastníci druhé skupiny, která jedla přirozené jídlo (obr. 1). Lidé z první skupiny navíc snědli mnohem menší množství bílkovin, než jejich tělo potřebovalo. Díky tomu účastníci první skupiny přibrali za dva týdny zhruba kilogram váhy, zatímco jedinci, kteří konzumovali nezpracované potraviny, mírně zhubli (obr. 2). 

Obr. 1  – příjem kalorií ve skupině, která jedla zpracované potraviny (modrá čára) a ve skupině, která jedla přirozené potraviny (červená čára)

CMET, Accepted manuscript. doi:10.1016/j.cmet.2019.05.008

Obr. 2  – průměrná změna hmotnosti u jedinců ze skupiny, která jedla zpracované potraviny (modrá čára) u lidí ve skupině, která jedla přirozené potraviny (červená čára)

CO TO UKAZUJE?

Tato studie jasně ukazuje, že přejídání souvisí se stupněm zpracování potravin. Vysoce zpracované potraviny obsahují většinou vysokou koncentraci sacharidů doprovázenou nekvalitními tuky, mají menší množství živin, více energie na gram a velké množství přidaných látek

Mnoho dalších studií ukazuje, že sacharidy a speciálně cukr stimulují centra odměny v mozku, což nás nutí jíst více než potřebujeme. Studie ukazují, že tato závislost je podobná závislosti na drogách.

Vysoce zpracované potraviny obsahují často cukr a tuk dohromady. Tato kombinace se s výjimkou mateřského mléka v přírodě přirozeně nevyskytuje. Příroda nabízí kombinace bílkoviny a tuku (maso, vejce, ryby, ořechy, semena) nebo kombinaci sacharidů a malého množství bílkovin (brambory, rýže, luštěniny, ovoce, zelenina). Tento fakt ukazuje, že dospělí jedinci nejsou stavěni na to, aby konzumovali jídla, která obsahují kombinaci cukr a tuk a že jim tyto potraviny, které jsou vyrobeny průmyslově, nedělají dobře.  Přesto nás potraviny obsahující tuk a cukr dohromady obklopují na každém kroku.

Vysoce zpracované jídlo je levné, dostupné a silně propagované reklamou. Navíc je navržené tak, aby chutnalo dobře. Přesto však, pokud si chcete udržet váhu, kterou máte nebo jestli chcete zhubnout, raději se mu obloukem vyhněte.

JAKÝ JE ZÁVĚR?

Kupujte si jednoduché kvalitní potraviny. Vynechte fast food, polotovary, komerční zálivky, sušenky, nanuky, hranolky, tyčinky a další zdroje prázdných kalorií, které vás nutí jíst i tehdy, když nemáte hlad. Omezení konzumace vysoce zpracovaných potravin je efektivní cestou, jak se zbavit přebytečných kil.

 

Jak si v létě vyrobit vitamín D

JAK SI PŘIROZENĚ VYROBIT VITAMÍN D?

Vitamín D je úplně odlišný od ostatních vitaminů. Ve skutečnosti je to steroidní hormon, který je produkován z cholesterolu tehdy, když je vaše pokožka vystavena slunečnímu záření. Proto se mu také někdy říká sluneční vitamín.

JAK SE TVOŘÍ VITAMÍN D?

Když na vaši pokožku dopadá ultrafialové záření B (UVB), vaše tělo začne z cholesterolu produkovat vitamín D.  Lidé žijící v oblastech se stálým slunečním zářením tímto způsobem získávají dostatečnou dávku vitamínu D. Sklo v oknech a UV faktory v opalovacích krémech ale množství záření významně snižují a tím se snižuje i množství vitamínu, které vaše tělo produkuje. 

Určitě namítnete, že nemůžete chodit na slunce, protože sluneční záření poškozuje kůži, způsobuje popáleniny a zvyšuje riziko rakoviny kůže.  To je pravda, a proto je potřeba k tomuto tématu (stejně jako k ostatním) přistupovat se zdravým selským rozumem a s ohledem na váš fototyp. Pokud nejste na přímém slunci, je dobré prvních 10-30 minut v závislosti na množství melatoninu ve vaší pokožce (jednoduše řečeno, zhodnoťte, jestli jste světlý nebo tmavý fototyp) využít slunečního záření k vytvoření vitamínu D a až poté se namazat krémem s dostatečným UV faktorem.

BUDE MI STAČIT VITAMÍN D VYROBENÝ V LÉTĚ NA CELÝ ROK?

Jak bylo řečeno dříve, vitamín D se skladuje v těle nějakou dobu, proto je dobré využít letního období, aby se nám v těle přirozeně vytvořil. Léto ale není v našich zeměpisných šířkách příliš dlouhé, navíc v posledních letech chodí lidé stále méně ven a téměř vždy používají  opalovací krémy s vysokým UV faktorem, proto sluncem vyrobené množství vitamínu D není dostatečné. Když se to zkombinuje s faktem, že většina lidí konzumuje potraviny chudé na živiny (zpracované potraviny, fast food, polotovary),  výsledkem je to,  že více než 45 % obyvatel má v těle nízkou hladinu vitamínu D. To se projevilo hlavně v období epidemie covidu horším průběhem a pozdějšími komplikacemi.

LZE VITAMÍN D PŘIJÍMAT JÍDLEM?

Samozřejmě že ano. Vitamín D se vyskytuje ve dvou formách, a to jako vitamín D3 (cholkalciferol) nebo vitamín D2 (ergokarciferol). Pro tělo je lepší vitamín D3, protože se lépe vstřebává a efektivněji zvyšuje hladinu vitamínu D v těle. Zdrojem vitamínu D3 jsou živočišné produkty, zejména tučné ryby a vaječný žloutekZdrojem vitamínu D2 jsou rostliny, houby a kvasnice. V tabulce níže je ukázán obsah vitamínu D v různých potravinách.

Potravina

Obsah vitamínu D

% doporučené denní dávky

Rybí olej 1 polévková lžíce

1360 IU

227 %

Losos pečený, porce 180 g

890 IU

150 %

Tuňák ve vlastní šťávě 85 g

154 IU

26 %

Hovězí játra, vařená 180 g

90 IU

14 %

Velké vejce 1 ks

41 IU

7 %

Tučné ryby jako losos, makrela, tuňák, pstruh nebo sardinky obsahují poměrně dost vitamínu D, ale abyste do těla dostali dostatek vitamínu D, museli byste je jíst téměř každý den. V našich končinách je jediným dostatečným zdrojem vitamínu D rybí olej. Jeho chuť ale není pro většinu lidí akceptovatelná, proto jsou na trhu k dispozici doplňky stravy. Z nich je lepší si vybírat ty s vyšším obsahem vitamínu D3, a to z důvodu jeho lepší vstřebatelnosti.

CO SE DĚJE S VITAMÍNEM D V TĚLE?

Aby se vitamín D stal aktivní, musí v těle podstoupit dvě přeměny. V prvním kroku je v játrech přeměněn na kalcidiol. To je forma vitamínu D, kterou tělo dovede skladovat delší dobu. Ve druhém kroku je pak v ledvinách přeměněn na kalcitriolaktivní formu vitamínu D. Ten pak interaguje s receptorem vitamínu D, které se nacházejí téměř v každé buňce vašeho těla. Když se kalcitriol naváže na receptor, dokáže stejně jako steroidní hormony ovlivňovat zapnutí nebo vypnutí určitých genů, a tak ovlivňovat mnoho procesů probíhajících v těle. Například ovlivňuje zdraví a pevnost kostí tím, že podporuje vstřebávání vápníku a draslíku ze střeva. Hraje významnou roli ve funkci imunitního systému a v poslední době se zjistilo, že je jedním z faktorů, které chrání proti rakovině.

JAKÉ JSOU DŮSLEDKY NEDOSTATKU VITAMÍNU D?

Více než polovina obyvatel nemá v těle dostatek vitamínu D. Důsledkem je řídnutí kostí, vyšší riziko zlomenin, a to hlavně u starých lidÍ. Nedostatek vitamínu D je spojován se zvýšeným rizikem srdečních chorob, cukrovky, rakoviny, demence a autoimunitních onemocnění, např. roztroušené sklerózy. Z toho je vidět, že vitamín D významně ovlivňuje chování imunitního systému a může přispět k vyššímu věku dožití.

CO SI Z TOHO MÁM VZÍT?

Využijte letní období, buďte hodně venku a s rozumem nechte svou pokožku vystavit slunečním paprskům. Jezte vejce a tučné ryby, samozřejmě z kvalitních zdrojů. Na podzim ale nezapomeňte začít vitamín D doplňovat pomocí suplementů.

 

 

Jak zhubnout tuk na břiše

JAK ZHUBNOUT TUK NA BŘIŠE?

Větší obvod pasu trápí ve vyspělých zemích většinu dospělé populace. V tomto článku se podíváme, co způsobuje ukládání tuku na břiše a jakým způsobem je možné se tohoto problému zbavit.

CO JE TO BŘIŠNÍ TUK?

Tuk se na břiše vyskytuje ve dvou formách, buď jako podkožní tuk, který není hezký z estetického hlediska nebo jako viscerální nebo útrobní tuk, který se spojuje s rizikem metabolického syndromu. Ten v sobě zahrnuje mnoho zdravotních potíží, od vysokého krevního tlaku , přes srdeční choroby a časté záněty až po diabetes. Lidé s vyšší hladinou viscerálního tuku proto měli také často horší průběh onemocnění Covid 19. Tendence k ukládání útrobního tuku je podmíněna mnoha faktory, mezi nejčastější patří genetické předpoklady, věk, pohlaví, ale jak se ukazuje, nejdůležitější roli hraje životní styl

JAK ZJISTÍM, KOLIK MÁM BŘIŠNÍHO TUKU?

K dispozici je mnoho metod, od velice přesných metod jako je magnetická rezonance nebo CT měření, přes dostupnější bioimpedanční metody (například měření pomocí přístroje Inbody) až po hrubý odhad pomocí měření obvodu pasu. U mužů je zvýšené riziko, pokud je jejich obvod pasu vyšší než 101 cm, u žen je to 89 cm. Měření obvodu pasu sice nepodává přesný výsledek o obsahu viscerálního tuku, ale je to metoda, kterou můžete lehce použít doma k tomu, abyste zjistili, zda hubnete tuk na břiše. Je to přesnější než vážení, jak jsme si již několikrát řekli.

JAK SE MŮŽU ZBAVIT TUKU NA BŘIŠE? 

Ačkoli se hubnutí tuku v oblasti pasu zdá velmi těžké, změnou stravovacích návyků toho lze efektivně docílit. Co tedy máte konkrétně udělat, aby se obvod pasu zmenšil?

1)                 Nejezte vysoce zpracované potraviny 

Vysoce zpracované potraviny nevypadají jako potraviny, které pocházejí přímo ze záhonku nebo z farmy. Jsou do nich přidány různé přísady, které původně neobsahovaly a které zaručí, že jídlo vypadá lákavě, chutná výrazně a nekazí se. Tyto potraviny obsahují velké množství energie a málo živin (tzv. prázdné kalorie), což způsobí, že tělo ukládá energii do tuků a vy máte přesto neustále hlad. Často se v nich vyskytuje kombinace velkého množství přidaných sacharidů a nekvalitních tuků, což vede k usazování tuku na břiše. Vyřazení vysoce zpracovaných potravin a jejich nahrazení přirozenými potravinami vám navíc zaručí, že automaticky splníte následující body 2-5.

2)                 Jezte více vlákniny

Vláknina je důležitá nejen kvůli dobrému trávení vyprazdňování, ale i proto, že na sebe váže poměrně dost vody, a tím navozuje pocit sytosti. To vám umožní snížit množství jídla.  Zařaďte do jídelníčku lněné semínko (má i vysoký obsah omega-3 mastných kyselin), borůvky, avokádo, artyčoky, růžičkovou kapustu a zeleninu obecně.

3)                 Vyřaďte rafinované sacharidy 

Rafinované sacharidy jsou cukry a škroby, které byly v procesu zpracování důkladně vyčištěny, to znamená zbaveny veškerých přísad tak, že zůstal jen čistý sacharid. Patří sem cukry, sladidla, bílá mouka a výrobky z ní, těstoviny, bílá rýže, strouhanka, mnohé snídaňové kaše a cereálie, a další. Konzumace rafinovaných sacharidů vede k rychlému vstřebávání cukrurychlému zvýšení hladiny inzulínu a k ukládání břišního tuku. Nahraďte je přirozenými sacharidy, které pocházejí ze zeleniny, ovoce nebo luštěnin. Tj., opět, soustřeďte se na skutečné potraviny a vynechte vše zpracované.

4)                 Nejezte potraviny, které obsahují trans-tuky

 Trans-tuky vznikají hydrogenací nasycených olejů a tento proces vede k tomu, že nově vzniklé vazby mezi mastnými kyselinami se uspořádají do konfigurace, která není pro tělo přirozená.  Konzumace potravin obsahujících trans-tuky vede k zánětům, zvyšují riziko srdečních chorob, podporuje vznik inzulinové rezistence a ukládání tuku v oblasti pasu. Vyřaďte ze svého jídelníčku margarín, pozorně čtěte etikety a nekupujte potraviny, které trans (neboli hydrogenované) tuky obsahují.

5)                 Jezte více bílkovin 

Bílkoviny mají vysokou nutriční hodnotu na kalorii, proto vás zasytí na dlouhou dobu. Podporují tvorbu hormonu PYY, který zvyšuje pocit sytosti a snižuje chuť na další jídlo, což automaticky vede k omezení konzumovaných kalorií. Zařaďte do jídelníčku maso, ryby, vejce, sýry, mléčné výrobky a luštěniny.

6)                 Prodlužte interval mezi jídly 

Vyřazení zpracovaných potravin a konzumace přirozených potravin (tj. potravin, které nepotřebují etiketu, a přesto poznáte, co to je), vede automaticky k delšímu pocitu sytosti. Když budete jíst jen tehdy, když máte hladautomaticky snížíte množství kalorií, které sníte a budete odbourávat tuk.

7)    Omezte množství alkoholu 

Nadměrná konzumace alkoholu vede k ukládání břišního tuku. Alkohol obsahuje hodně kalorií a žádné živiny a podporuje chuť na nezdravé potraviny, a tím konzumaci dalších prázdných kalorií. Pijte alkohol s rozmyslem a zapíjejte ho vodou, tím snížíte rychlost pití, naředíte jeho koncentraci a snížíte jeho efekt na tělo. 

8)    Nepijte slazené nápoje džusy a “domácí limonády” 

Stejně jako alkohol, slazené nápoje a džusy obsahují velké množství prázdných kalorií, které pocházejí hlavně z fruktózy, což  se projeví rostoucím obvodem pasu. Pokud si dáváte jako lepší alternativu v restauraci domácí limonády, zeptejte se, zda obsahují sirup nebo přidaný cukr. Pokud ano, je lepší si dát vodu s limetkou. 

9)    Zařaďte pravidelný pohyb

Nejúčinnější pro spalování břišního tuku je aerobní cvičení, výborné výsledky přináší HIIT trénink.  

10)   Když chcete zhubnout, musíte udělat změnu 

Ačkoli  jistě slyšíte z rádia, televize a dalších médií, že vám nějaký doplněk stravy pomůže zhubnout tuk na břiše, realita je taková, že zázračná pilulka na hubnutí tuku na břiše neexistuje. Abyste zhubli, budete se muset k tomu rozhodnoutněco ve svém životě změnit. Ušetříte tak spoustu peněz za nesmyslné doplňky, a navíc budete mít konečně výsledky.

Jak říká přísloví: „Když se ti něco nelíbí, změň to. Když nic nezměníš, všechno zůstane stejné.“

Pár tipů na letní hubnutí

MŮŽU V LÉTE ZHUBNOUT?

Léto kromě příjemných teplot a dlouhých dní nabízí i mnoho lákadel, která se mohou projevit nárůstem obvodu pasu. Jak si léto užít a přitom ještě zhubnout? Tady je pár tipů, jak to lze udělat. .

JEZTE HODNĚ ZELENINY

Využijte toho, že je k dispozici lokální, čerstvá zelenina, která měla šanci uzrát na záhonku a nestrávila mnoho hodin zavřená v kamionu. Zelenina vám dodá vitamíny, minerální látky, doplní vodu, a navíc má velmi málo kaloriíVláknina, která je v zelenině obsažená, vám dodá pocit sytosti a přispěje k dobrému fungování vašich střev. Zeleninu použijte i jako náhradu za klasické přílohy, ušetříte tím velké množství kalorií, jak je vidět níže.

PŘIDEJTE BÍLKOVINY

Bílkoviny jsou pro tělo zdrojem aminokyselin, které jsou důležité pro obnovu svalů a tkání a syntézu mnoha enzymů. Bílkoviny mají nízkou kalorickou hodnotu a vysokou sytící schopnost, takže po nich nebudete mít hlad. A jak si v létě navýšit příjem bílkovin? Přidejte do salátu libové maso, ryby nebo mořské plody. Vegetariáni mohou jako zdroj bílkovin využít skyrolomoucké tvarůžky, cottagetofu, tempeh nebo vaječný bílek a výrobky z něj (např. šmakoun). Ženy mohou do salátu přidat nezralé sójové boby edamamme, protože obsahují kromě bílkovin i přírodní fytoestrogeny. Obsah bílkovin v jednotlivých kategoriích potravin je vidět níže.

NEBOJTE SE JÍST TUKY

Tuky jsou skvělým zdrojem mastných kyselin, které jsou pro tělo potřebné, protože jsou součástí buněčných membrán a mnoha hormonů, kromě toho jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů A,D,E a K. Jaké jsou vhodné zdroje tuků a jak je do jídelníčku zařadit? Zeleninové saláty nebo ranní jogurt můžete zpestřit přidáním semínek (lněné, slunečnicové, dýňové, chia) nebo krájených ořechů (vlašské, kešu, para, mandle, makadamové nebo piniové oříšky). Do salátu přidejte avokádo nebo si z něj připravte guacamole. Kombinovaným zdrojem tuků a bílkovin jsou mléčné výrobky. Feta, balkánský sýr, kozí sýr nebo mozzarella vhodně doplní zeleninový salát a slouží jako zároveň jako zdroj bílkovin a tuků. Vařené vejce jde skvěle dohromady s tuňákem a je opět zdrojem bílkovin a vhodných tuků. Salátová zálivka připravená z kefíru nebo řeckého jogurtu dodá vašemu salátu svěží chuť, zasytí vám a do střeva se dostane probiotická kultura. Dávejte pozor na kvalitu tuku. Nekupujte připravené salátové zálivky, ale udělejte si vlastní z kvalitního olivového oleje, balzamika a čerstvých bylinek. Proč? Komerční salátové zálivky obsahují levné rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový), které nejsou pro tělo vhodné a kromě toho cukr v různých formách a konzervační látky pro prodloužení trvanlivost. Rozdíl je vidět níže.

DEJTE POZOR NA MNOŽSTVÍ ALKOHOLU

Posezení na zahrádkách restaurací k létu prostě patří. Dejte ale pozor na množství alkoholu, které vypijete, protože dodává velké množství kalorií, žádné živiny, a navíc podporuje chuť k jídlu a nutkání konzumovat vysokokalorické zpracované potraviny jako jsou brambůrky, hranolky nebo pokrmy s majonézou. Podívejte se, kolik kalorií obsahují jednotlivé alkoholické nápoje, proto je pijte s rozmyslem. Když chcete snížit množství vypitého alkoholu, objednejte si džbán vody a konzumaci alkoholu prokládejte dvojnásobným množstvím vody. Snížíte vypité množství a časově rozložíte efekt alkoholu na tělo.

VYNECHTE SVAČINKY A JEZTE JEN KDYŽ MÁTE HLAD

Mnoho studií udává, že delší intervaly mezi jídly jsou velmi prospěšné. Podívejte se na naše předky, jedli třikrát denně, měli větší fyzickou námahu a svačit nepotřebovali. Navíc, buďme k sobě upřímní, většina z nás si k svačině nevybírá tu nejzdravější variantu potravin a často sáhneme po sušence, čokoládě nebo v létě po zmrzlině. Právě kombinace cukru a tuku je jistou cestou k většímu obvodu pasu. Využijte toho, že v létě má člověk menší pocit hladu a vynechejte je. Pokud se budete stravovat tak, jak je napsáno v předchozích odstavcích, budete navíc dostatečně sytí a svačiny potřebovat nebudete. 

Jak rychle se dá zhubnout?

JAK RYCHLE SE DÁ HUBNOUT?

Nedávno jsem potkala známou, která drží svou tradiční jarní dietu spojenou s odpíráním jídla a hladověním. Stěžovala si, že jí hubnutí nejde tak rychle, jak si představovala. Říkala, že je demotivovaná a že s tím asi přestane, protože to nikam nevede. Asi se bude muset smířit s tím, že po padesátce prostě nejde zhubnout, ať dělá, co dělá. 

PROČ TO TAK BYLO? 

Protože kromě toho, že k hubnutí nepřistupovala správně, měla i absolutně nereálné představy o rychlosti spalování tuku, které neodpovídaly fyziologii lidského těla. 

Proto, abyste předešli zklamání, je dobré se podívat, jak lidské tělo funguje a kolik kalorií je reálné spalovat z vlastních tukových zásob.

CO DĚLALA ŠPATNĚ? 

Úprava jídelníčku by měla být navržena tak, aby byla co nejpříjemnější a dlouhodobě udržitelná. To znamená, že byste měli mít nastavený rozumný kalorický deficit a zároveň by měl váš jídelníček být sestaven tak, aby respektoval vaše chutě i časové možnosti.  

JAK JE TO S KALORICKÝM DEFICITEM? 

Kalorický deficit je logicky první a nejdůležitější podmínka pro to, aby tělo vlastní tuk vůbec začalo spalovat. Udržitelný kalorický deficit je asi 20 % z celkového výdeje energie a celkový energetický příjem by měl být vždy vyšší, než je váš bazální metabolismus.

JAK TO VYPADÁ V PŘÍPADĚ PRŮMĚRNÉHO MUŽE A PRŮMĚRNÉ ŽENY? 

Pro průměrnou ženu je udržitelný kalorický deficit 1500 kJ (360 kcal), pro muže kolem 2000 kJ (500 kcal). Z toho si můžeme vypočítat normální rychlost hubnutí tuku.

JAK SE DÁ SPOČÍTAT JAK RYCHLE BUDU HUBNOUT? 

Tuková tkáň je složena z 15 % vody, asi 5 % bílkovin a zbytek, 80 % tvoří tuk. Jeden gram tuku obsahuje energii 37 kJ (9 kcal).  Pokud jste žena a váš kalorický deficit je 1500 kJ denně, tak za den spálíte 40 g čistého tuku (je to spočítáno jako 1500 kJ : 37 g = 40 g), což odpovídá 50 g tukové tkáně (40 g : 0,8 = 50 g). Za měsíc je pro vás tedy reálné zhubnout v tomto režimu 1,5 kg tuku (50 g x 30 dní = 1500 g). 

Pro muže je výpočet obdobný, denně spálí s navrhovaným kalorickým deficitem zhruba 68 g tukové tkáně, což je za měsíc něco přes 2 kg.

JAK POZNÁM, ŽE HUBNU TUK?  

Rozhodně ne tak, že se budete každý den vážit. Váha je ovlivněna mnoha faktory, například tím, kolik potravy máte v žaludku a ve střevech, kolik tekutin jste vypili, jestli jste byli na záchodě nebo ne, u žen ovlivňuje váhu i fáze menstruačního cyklu. Takže z toho je vidět, že podle váhy se nelze řídit. Měli byste se řídit tím, že budete pozorovat, že vám je volnější oblečení, že vaše tělo  začíná vypadat jinak, že se lépe cítíte, že se obvod pasu zmenšuje. Pro ty, kdo přesto chtějí něco monitorovat, je určitě lepší vzít krejčovský metr a jednou za týden si změřit obvod paže, hrudníku, pasu, boků a stehna, než se každý den vážit a děsit se toho, že váha kolísá.

CO SI Z TOHO MÁM VZÍT?

Pro to, abyste zhubli, nepotřebujete držet drastické diety, protože po nich stejně obvykle následuje jo-jo efekt. Potřebujete pochopit, jak hubnutí tuku funguje a podle toho upravit váš životní styl, abyste se zbavili přebytečného tuku a tento stav si dlouhodobě udrželi.

Správně velké porce a vhodný poměr mezi bílkovinou, tukem a sacharidy, vede ke stabilnímu spalování tukové tkáně.

Omezení sacharidů a zařazení vhodných zdrojů bílkovin a tuků vám umožní tuky spalovat, dodá vám dostatek energie, zaručí, že nebudete mít záchvaty hladu a kromě toho obnoví signální hormonální dráhy, které vám dávají informaci, že jste sytí. 

Proč bychom měli do jídelníčku zařadit tuk?

PROČ SE NEMUSÍME VYHÝBAT TUKU

Tuk získal během posledních desetiletí špatnou reputaci, byl označován za příčinu zvýšeného cholesterolu a dalších zdravotních problémů. Výživová doporučení, která radila omezit tučné potraviny, kupovat nízkotučné výrobky a nahradit sníženou konzumaci tuků zvýšeným příjmem sacharidů, nepřinesla, jak dnes můžeme vidět, prakticky žádné pozitivní výsledky. Obezita populace stoupá, množství chronických nemocí se zvyšuje a lidí, kteří mají příznaky metabolického syndromu, přibývá (obr. 1). 

Možná je na čase se podívat, jakou roli hraje tuk v metabolismu a jaké funkce plní v našem těle a vrátit se k rozumné konzumaci kvalitních zdrojů tuků, aby naše tělo mohlo fungovat lépe.

 

Obr. 1 – Konzumace cukru a počet obézní populace v jednotlivých letech

PROČ BYCHOM MĚLI DO SVÉHO JÍDELNÍČKU ZAŘADIT TUK?

Tuk, který přijímáme stravou, plní v těle mnoho funkcí a účastní se množství biologických procesů. Zde jsou jen ty nejdůležitější z nich:

  1. Tuk z potravy pomáhá vstřebávat některé vitamíny. Vitamíny A, D, E a K jsou vitamíny, které jsou rozpustné jedině v tucích, ve vodě se nerozpouštějí. Co to znamená? Vaše tělo je schopné tyto vitamíny vstřebat a využít jedině tehdy, když je konzumujete spolu s tukem.Nedostatek tuku může způsobovat nedostatek těchto vitamínů v těle, což může vést k různým zdravotním problémům.
  2. Tuk je důležitý pro fungování vašich buněk.  Každá buňka má kolem sebe membránu, která je složena z mastných kyselin (stavebních částeček, ze kterých je tvořen tuk). Aby mohly vaše buňky dobře fungovat, potřebují mít správné složení membrány, proto jim musíte dodat potravou kvalitní zdroje tuků.
  3. Tuk je důležitý pro fungování mozku a zdraví vašich očí. Každý jistě slyšel, že je potřeba přijímat dostatečné množství omega-3 mastných kyselin. Proč je ale tolik potřebujeme? Omega 3- mastné kyseliny (zejména EPA a DHA) pomáhají udržovat váš mozek a centrální nervový systém ve správné kondici. Důležité jsou i pro zdraví vaší sítnice. Právě tyto dvě mastné kyseliny si tělo neumí vyrobit, a proto je důležité je přijímat potravou.
  4. Tuk je součástí důležitých hormonů. Vaše tělo potřebuje kvalitní zdroje tuků i pro to, aby mohlo produkovat hormony. Hormony jsou molekuly, které řídí ve vašem těle mnoho důležitých drah a funkcí. Asi nejznámější jsou pohlavní hormony testosteron a estrogen, které pro svou syntézu také potřebují tuk.
  5. Tuk je pro tělo zdrojem energie. Každý gram tuku, který sníte, vám dodá 9 kcal (asi 37 kJ) energie, a to je zřejmě i důvod, proč je často při dietách démonizován. Bílkoviny a sacharidy vám totiž dodají v jednom gramu zhruba dvakrát méně energie (4 kcal, tj. asi 17 kJ). Vy už ale víte, že tělo nefunguje jen jako spalovací stroj, ale že různé živiny mají v těle různé funkce a stimulují nebo potlačují tvorbu různých enzymů a hormonů. Proto, když přijímáte rozumné množství tuků z kvalitních zdrojů, nemusíte se jich vůbec bát. Naopak, v kombinaci s bílkovinami vám dodají energii na delší dobu než sacharidy, což zajistí, že budete mít méně často hlad a vaše energie bude během dne stabilní.

Určitě se po přečtení posledního odstavce cítíte zmateně a říkáte si, že když do jídelníčku zařadíte tuky, tak určitě přiberete. Samozřejmě, že to tak být nemusí. Naši předkové neznali nízkotučné potraviny a jak je vidět z přiložené statistiky (obr. 1), obezitou netrpěli. 

CO TEDY DĚLAT, ABYCHOM MĚLI VE STRAVĚ DOSTATEK TUKU A PŘITOM NETLOUSTLI?

Základní pravidlo zní: pokud chci do své stravy zařadit více tuku, budu muset omezit konzumaci sacharidů.

Potraviny, které obsahují současně vysokou koncentraci cukrů a tuků, jsou právě ty, po kterých se nejvíce tloustne. Jednoduché pravidlo, jak konzumaci právě tohoto typu potravin omezit, je nekupovat zpracované potravinářské výrobky (brambůrky, slané tyčinky, hotové salátové zálivky, polotovary, sušenky a nízkoprocentní nekvalitní čokoládu), omezit dortíky, koláče a sladké pečivo.

Potraviny, které vyrostly v přírodě, nikdy tuk a sacharidy dohromady neobsahují, to je výtvor člověka.

Takže, pokud budete konzumovat potraviny, které jsou minimálně potravinářsky zpracované, nebude jíst sladké pečivo a dorty a budete jíst jen tehdy, když máte hlad, přibrat byste neměli, stejně jako nepřibíraly vaše prababičky, které zpracované jídlo neznaly a sladkosti konzumovaly jen příležitostně (viz lidová píseň …“ale vdolky z bílý mouky jenom jednou za týden“…). 

 

KTERÉ ZDROJE TUKŮ BYCHOM TEDY MĚLI VYHLEDÁVAT? 

Ty, které jsou přirozené a pocházejí z přírody. Jsou to zejména: 

  1. Nasycené tuky: máslo, kvalitní mléčné výrobky, maso
  2. Mononenasycené tuky: olivy a olivový olej, semena a ořechy, tučné ryby, avokádo
  3. Zdroje omega-3- mastných kyselin: tučné ryby (losos, makrela, herink, sardinky), ústřice, lněná semínka, chia semínka, vlašské ořechy.

KTERÉ ZDROJE TUKŮ BYCHOM MĚLI ÚPLNĚ VYŘADIT? 

Trans tuky, které vznikají při potravinářském zpracování olejů. Právě konzumace trans-tuků zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky 2. typu

 

KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ TRANS-TUKY A MĚLI BYCHOM JE TEDY VYNECHAT? 

Vysoce zpracované potraviny – margarín, popcorn do mikrovlnky, mražená pizza, slané krekry, sušenky, některé pekařské výrobky, donuty, hranolky, hotové salátové zálivky, polotovary, některé sladké pečivo a sušenky.

 

JAK POZNÁM, ŽE POTRAVINA OBSAHUJE TRANS-TUKY? 

Podívám se na etiketu a pokud je tam napsáno hydrogenovaný nebo částečně hydrogenovaný tuk, tak to je právě tento případ.

 

CO SI MÁM Z PŘEDCHOZÍHO TEXTU ZAPAMATOVAT? 

  1. Tuk je důležitou živinou, která v těle plní velké množství funkcí. 
  2. Aby tělo fungovalo dobře, je potřeba přijímat dostatečné množství kvalitních tuků.
  3. V kombinaci s bílkovinami nám tuk též zaručí dlouhodobý pocit sytosti.
  4. Tuk ale obsahuje poměrně hodně kalorií, proto musíte respektovat svůj pocit hladu a jíst jen tehdy, když hlad dostanete.
  5. Pokud si chcete udržet štíhlou postavu, nekombinujte v jednom jídle vysokou koncentraci tuku a cukru (sacharidů).
  6. Když chcete být zdraví, vyřaďte ze svého jídelníčku potraviny, které obsahují hydrogenované tuky.