Jaký je vztah mezi jídlem a zdravím? Udělejte si TEST

JAK JÍDLO OVLIVŇUJE ZDRAVÍ?

Jídlo není jen zdrojem kalorií, ale je to nástroj, který významným způsobem ovlivňuje fungování našeho těla.

Jak říká doktor Mark Hyman v rozhovoru pro časopis Ecowatch (1): Vidlička je ten nejmocnější nástroj, který ovlivňuje naše zdraví. Jídlo totiž obsahuje informace, které určují, jaké geny naší DNA se budou přepisovat

Jak potvrzují výzkumy z oblasti nutrigenomiky, to, co jíme, ovlivňuje zapínání a vypínání našich genů, to znamená, že určuje, které bílkoviny se budou v našem těle tvořit.

Každým naším soustem rozhodujeme, které hormony bude naše tělo produkovat, jak bude fungovat náš imunitní systém mozek a dokonce i to, jaké složení bude mít náš střevní mikrobiom.

Ve zkratce řečeno, to, co jíme, programuje naše tělo a určuje, jestli jsme zdraví nebo nemocní, štíhlí nebo otylí, jestli překypujeme energií nebo jsme unavení.

PROČ UŽ NEJSME TAK ZDRAVÍ?

V posledních 50 letech se významně změnil způsob stravování lidí, kteří žijí v civilizovaných zemích. Rozvoj technologií umožnil potravinářskému průmyslu vyrábět jídlo, které se významně liší od toho, které jsme konzumovali dříve. Tyto vysoce zpracované potraviny mají dlouhou dobu trvanlivosti, jsou všude dostupné, relativně levné a velice chutné, ale bohužel informace, které tělu vysílají, jsou radikálně odlišné od těch, které tělo přijímá od přirozených potravin. Výsledkem je zhoršení zdravotního stavu obyvatel civilizovaných zemí a obezita.  

V rozmezí let 1983 až 2008 se ve světě SEDMINÁSOBNĚ ZVÝŠIL počet lidí, kteří trpí cukrovkou 2. typu (2). Mezi další civilizační onemocnění, která souvisí s tím, co jíme, patří vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, kardiovaskulární onemocnění, nemoci jater a ledvin, časté záněty, poruchy zažívacího traktu, bolesti kloubů, dna, osteoporóza, některé psychické problémy, a dokonce i některé druhy rakoviny (3). Přímým důsledkem je i obezita.

V České republice trpí nadváhou 60 % dospělé populace, 20 % z nich je obézních (4). Vzhledem k tomu, že třetina dětí ve věku 7-9 let má nadváhu (5), nemůžeme předpokládat, že se v budoucnu bude zdravotní stav naší populace zlepšovat.  

CO DALŠÍHO OVLIVŇUJE ZDRAVÍ?

Podle Světové zdravotnické organizace, je zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, nejen nepřítomnosti nemoci nebo vady. Zdraví je tvořeno rovnováhou šesti základních oblastí: fyzické, sociální, pracovní, emoční, intelektuální a spirituální. Abychom se cítili dobře, je důležité, aby všechny tyto oblasti byly v rovnováze

UDĚLEJTE SI TEST

Zkuste si udělat malý test, jak je na tom vaše zdraví v současném období. Zkuste si odpovědět na každou otázku a na obrázku na stupnici 0-10 vyznačte, jak se v dané oblasti cítíte.

ENERGIE: Kolik mám v poslední době energie? 

  0 – obvykle jsem úplně vyčerpaný/á
10 – většinu času se cítím skvěle, překypuji energií 

VZTAHY: Jakou podporu cítím od svého okolí? 

  0 – nikdo mě nepodporuje, jsem na všechno sám/a 
10 – fungujeme jako tým, zajímáme se o sebe a podporujeme se 

PRÁCE: Jak mě uspokojuje moje práce? 

  0 – vůbec mě to nebaví
10 – je to můj koníček, dělal(a) bych to i zadarmo 

EMOCE: Dokážu zdravě vyjadřovat své emoce? 

0 – nedokážu nic odmítnout, raději všechny uspokojím, ale pak jsem vyčerpaný/á a zlobím se na sebe 

10 – pokud se mi něco nelíbí, jasně to vyjádřím a nemám z toho špatný pocit já ani druhá strana

SPÁNEK: Jakou kvalitu má můj spánek?

0 – večer nemůžu usnout, v noci se budím a ráno se musím přemlouvat, abych vstal(a) z postele

10 – usínám bez problémů, spím tvrdě a ráno odpočinutý/á vyskočím z postele

BOLEST: Bolí mě v poslední době něco? 

0 – strašně mě něco bolí, musím si často brát prášky na bolest 

10 – nic mě nebolí, cítím se ve svém těle skvěle 

VÁHA: Jsem spokojený(á) se svou váhou? 

0 – vůbec, nadváha mě omezuje, bolí mě klouby a necítím se dobře

10 – absolutně, moje tělo vypadá a cítí se skvěle 

NÁLADA: Jakou mám v poslední době tvoje náladu? 

0 – strašnou, vidím vše černě, nic mě nebaví

10 – skvělou, mám radost, můj život je perfektní

JAKÝ JE VÝSLEDEK?

Jsou všechny oblasti v rovnováze a pohybují se mezi body 8-10?

Jestli ano, tak vám gratuluji! Jestli ne a vy chcete pomoci s tím, abyste se cítili lépe, budu ráda, když se na mě obrátíte.

Citace:

1) Dr. Hyman: ‘Your Fork Is the Most Powerful Tool to Transform Your Health and Change the World’, EcoWatch, March 27, 2018

(2) Mark Hyman, MD: Řešení hladiny krevního cukru, ANAG.

(3) Obesity, WHO, 2022 

(4)Eurostat, ec.europa.eu, 2019, Institute of Health Information and Statistics CR 

(5) Regional Obesity Report, WHO, 2022 

 

Jak vědomé dýchání a otužování snižují stres?

JAK VĚDOMÉ DÝCHÁNÍ A OTUŽOVÁNÍ SNIŽUJÍ STRES?

Studie provedená na univerzitě v německém Bayreuthu (1) ukazuje, že praktikování vědomých dechových technik a otužování významným způsobem snižuje stres. Pokud se tyto techniky spojí, jejich vliv na organismus je ohromující.

PROČ MI STRES NEPROSPÍVÁ?

V minulém příspěvku jsem psala o vztahu mezi stresovým hormonem kortizolem a přibíráním na váze. Je prokázáno, že vlivem stresových hormonů máme větší tendenci zvýšit příjem nezdravých potravin, cigaret a alkoholu a zanedbávat fyzické cvičení. To vede ke zhoršení zdravotního stavučastému výskytu zánětů v organismu, vyššímu krevnímu tlaku a zvýšenému riziku srdečních chorob. Chronický stres je také spojován s vyšším výskytem pocitu úzkosti a vyšším rizikem vzniku depresí. Proto,  když chcete být v dobré psychické i fyzické pohodě, je dobré se stresem pracovat a jeho působení omezovat.

CO ZJISTILI VĚDCI?

Článek publikovaný v časopise Current Psychology dokazuje, že použití dechových technik  podle Wima Hofa a otužování v ledové vodě jsou jednou z účinných metod, jak působení stresu na náš organismus omezit.

Citované studie se zúčastnilo 99 jedinců ve věku 21 až 56 let. Účastníci byli rozděleni do čtyř skupin. Jedna skupina se zaměřila na praktikování dechových technik, druhá na pobyt ve studené vodě, třetí skupina kombinovala obě tyto techniky a ve čtvrté, srovnávací skupině, byli jedinci, kteří se nevěnovali ani vědomému dýchání ani otužování.  Experiment probíhal dva týdny, stres se hodnotil podle oficiální škály hodnocení stresu (2). U skupiny, která praktikovala jak dýchací techniky, tak otužování, došlo k významnému (24%) snížení stresu (obr. 1) oproti kontrolní skupině. Druhý nejlepší výsledek vykazovala skupina praktikující dechové techniky, zde se snížil stres o 21 %.

Obr. 1 Vliv dýchání a otužování na hladinu stresu

Také mnoho dalších studií, které se zabývaly vlivem dýchání podle Wima Hofa na organismus, konstatovalo, že pravidelné praktikování této metody vykazuje silné protizánětlivé účinky, odolnost vůči endotoxinům a rychlejší adaptaci na pobyt ve vyšších nadmořských výškách.

CO MŮŽU UDĚLAT JÁ?

Z výsledků těchto studií jasně vyplývá, že pokud zařadíte do svého denního režimu praktikování dechových technik a sprchování studenou vodou, významnou měrou snížíte svoje skóre stresu, a tím prospějete svému zdraví a psychické kondici.

 

Citace:

(1)  Kopplin C.S., Rosenthal L.:The positive effects of combined breathing techniques and cold exposure on perceived stress: a randomised trial, Current Psychology, 2022.

(2) Buršíková-Brabcová D., Kohout J.: Psychometrické ověření české verze škály vnímání stresu, e-Psychologie, 12 (1), 2018

Chcete zhubnout a řešíte kolikrát denně máte jíst, co máte jíst a kdy to máte jíst? Samozřejmě, kvalita potravin je důležitá, ale druhý důležitý faktor, který ovlivňuje, jestli přibíráte a jak se po jídle cítíte, je to, jak rychle do sebe jídlo dostanete.

Divíte se tomu, že Francouzi a Italové jedí kalorická jídla, ale ve výsledku nejsou tak tlustí jako my? Proč to tak je? Protože kromě toho, že většinou vaří z kvalitních a čerstvých surovin, tak si na jídlo vyhradí čas a jedí pomalu.

 

JAKÉ VÝHODY MÁ TO, ŽE BUDETE JÍST POMALU?  

 

DÁTE TĚLU ŠANCI, ABY POZNALO, ŽE UŽ MÁ DOST

Když začnete jíst, vašemu mozku trvá zhruba 20 minut, než vyšle signál, že jste sytí. Většina lidí ale takhle pomalu vůbec nejí. Díky tomusníte více kalorií, než vaše tělo potřebuje jen proto, že vůbec nemáte šanci zaregistrovat, že už nemusíte jíst.

UŠETŘÍTE KALORIE

Když jíte pomaleji, sníte toho méně. Podle jedné studie ti, co jedli rychle, do sebe dostali 650 kalorií (2700 kJ = velké jídlo) během 9 minut, zatímco ti, co jedli stejné jídlo pomalu, snědli za 30 minut jen 580 kalorií (2400 kJ) a pak jíst přestali. Tím ušetřili na jednom jídle 70 kalorií (300 kJ). Když si to přepočtete na 3 jídla denně, je to 210 kcal (900 kJ). Ušetřenými kaloriemi zhubnete 30 g tukové tkáně za den, což je 5,5 kg za 6 měsíců, aniž byste udělali cokoli jiného!

 

BUDETE DÉLE SYTÍ = SNÍTE MÉNĚ JÍDEL

A ještě jeden poznatek z této studie. Ti, kteří jedli pomalu, dostali znovu hlad zhruba o hodinu později než hltači. Takže opět, když to přepočítáme na 3 jídla denně, tak vám to ušetří 3 hodiny, kdy nebudete hledat jídlo. A to jsou další ušetřené kalorie!

 

ZLEPŠÍ SE VÁM ZAŽÍVÁNÍ

Když jste hladoví a podíváte se na lákavé jídlo, začnou se vám tvořit sliny. Ty obsahují enzymy, které začnou vaše jídlo trávit a zároveň ho zvlhčí, aby se vám lépe polykalo. Žaludek mezitím stačí vyprodukovat více kyseliny, která zajistí další krok rozkladu jídla. Střevo se stihne připravit na to, že bude vstřebávat živiny. Jestli do sebe ale jídlo bez rozmyslu rychle naházíte, váš trávicí trakt se nemůže připravit, a tak vaše trávení bude horší. Je to podložené i studiemi. Ti, co jedí rychleji, si dávají větší sousta a méně žvýkají, takže do žaludku se dostávají velké kusy potravy, což vede k zažívacím problémům.

 

JÍDLO SI VÍC UŽIJETE

Když zpomalíte, můžete věnovat pozornost tomu, co vlastně jíte. Můžete ocenit chuť a suroviny, ze kterých je jídlo připravené. Díky tomu budete preferovat kvalitní potraviny. Ty mají vyšší sytící efekt a více živin, takže opět budete moci prodloužit interval mezi jídly, což vám ušetří další kalorie

 

TAKŽE JDĚTE DO TOHO!

 

Hned při příštím jídle zpomalte, zkuste pořádně žvýkat a vnímat, co vlastně jíte. Získáte tím lepší zažívání, sníte méně kalorií, budete déle sytí a přinese vám to lepší psychickou kondici, protože tím, že zpomalíte, začnete i lépe dýchat a sníží se vám hladina stresových hormonů.

 

A JAK TO UDĚLAT?

  1. U jídla seďte u stolu a buďte v klidu. Nejezte při řízení. Nemějte zapnutou televizi. Odložte telefon. Neřešte maily. Vnímejte, co jíte.
  2.  Do každého jídla přidejte potraviny, které se musí hodně kousat. Patří sem hlavně bílkoviny a zelenina.
  3. Během jídla občas odložte příbor. Rozhlédněte se kolem sebe, udělejte pár hlubokých nádechů.  Nebo si chvíli povídejte se spolustolovníky.
  4. Zkuste si ukrajovat menší sousta. Jestli jíte sami, zkuste si počítat, kolikrát sousto rozkoušete.
  5.  Zkuste vyměnit vidličku a nůž za hůlky.
  6. Udělejte si z toho zábavu. Najděte si někoho dalšího, kdo chce zpomalit a jezte spolu.
  7. Vyhraďte si na jídlo čas. Řekněte si, že budete mít na oběd minimálně 20 minut a když budete doma, tak ještě déle.
  8. Když do experimentu zatáhnete rodinu, budete se divit, kolik informací se dozvíte od svých jinak uzavřených potomků během příjemné a klidné večeře. Garantuji vám, že je to jeden z nejlepších kroků, které můžete udělat.

Proč se při stresu přibírá?

JAK SOUVISÍ STRES A PŘIBÍRÁNÍ NA VÁZE?

Každý jistě slyšel o tom, že ve stresových situacích se do těla uvolňuje KORTIZOL. Jedná se o steroidní hormon, který produkují nadledvinky a který plní v těle několik funkcí. Zvyšuje hladinu glukózy v krvireguluje metabolismus a řídí to, jak vaše tělo využívá sacharidy, tuk a bílkoviny, reguluje imunitní systém a působí protizánětlivě.  

Sám o sobě kortizol není problematický, v určité míře je přítomen v těle neustále a jeho koncentrace je řízena cirkadiálním rytmem. Ráno se jeho hladina přirozeně zvyšuje, což vám pomáhá se probudit. Během dne se by jeho koncentrace měla být nízká, nejnižší hladina je kolem půlnoci a pak se opět mírně zvyšuje.

CO SE DĚJE, KDYŽ JSTE VE STRESU?

Nárazově se hladina kortizolu zvyšuje tehdy, když nastane stresová situace. V případě fyziologicky normálního, krátkodobého stresu typu bojuj nebo uteč (například když vidíte, že vám ujíždí autobus), vzroste krátkodobě hladina kortizolu. To způsobí rychlý vzestup glukózy v krvi a zvýšení srdečního rytmu. Pokud se snažíte autobus doběhnout, energie získaná z uvolněné glukózy se využije a až autobus chytnete, tak se váš srdeční rytmus postupně vrátí na normál a hladina kortizolu se opět sníží. To je fyziologicky zdravá odezvastres je krátkodobý a uvolněná energie se smysluplně využije.

Rozdílná situace ale nastává, pokud jsme vystaveni chronickému stresu, který vede ke stabilně zvýšené hladině kortizolu. Chronický stres je způsoben příliš velkou dávkou pracovních povinností, přílišným tlakem na dodržování krátkých pracovních termínů, velkým množstvím povinností, které se vážou k zabezpečení rodiny a organizaci volného času dětí nebo starostí o hmotné zabezpečení rodiny. K tomu přispívá stres spojený s tím, že jsme neustále bombardováni negativními zprávami z médií a nemáme čas na aktivity, které vám přinášejí radost. Pokud se k tomu se připojí chronický nedostatek spánku, nedostatek pohybu a nerespektování normálních cirkadiálních rytmů těla, kombinace těchto faktorů vede ke chronicky zvýšené hladině kortizoluA to rozhodně není pro tělo normální situace, se kterou by se umělo jako v případě krátkodobého stresu, vypořádat. 

JAK STRES OVLIVŇUJE ZDRAVÍ?

Dlouhodobě zvýšená hladina kortizolu může způsobovat různé zdravotní problémy, jako je přibírání na vázeobzvlášť v oblasti pasuvysoký krevní tlakzměny náladpodrážděnostporuchy soustředěníinzulínovou rezistenci nebo problémy s imunitním systémem.

PROČ SE PŘI STRESU PŘIBÍRÁ?

Jak bylo řečeno, úkolem kortizolu je uvolnit glukózu do krve. To je užitečné, pokud potřebujete rychle energii, jako v případě zmiňovaného ujíždějícího autobusu. Pokud ale sedíte u pracovního stolu, zvýšená hladina glukózy v krvi se nevyužije, ale uloží se ve formě tuku. Navíc je tato akce doprovázena zvýšením hladiny inzulínu, a pokud se často opakuje, může vést k inzulínové rezistenci která se může časem vyvinout až v cukrovku 2. typu

PROČ MÁTE CHUŤ NA SLADKÉ, KDYŽ JSTE VE STRESU?

Podle studie publikované v časopise Psychoneuroendocrilogogy (1), zvýšená hladina kortizolu vede k nutkavým chutím na sladké (je to reakce na to, že tělo potřebuje zvýšit hladinu glukózy v krvi) a k tendenci přijímat více kalorií, a to hlavně z potravin, které jsou vysoce zpracované. Konzumace zpracovaných potravin způsobují opět výkyvy krevního cukru, stimuluje produkci dopalminu, který nás nutí jíst ještě více. To vede ke konzumaci prázdných kalorií a jejich ukládání ve formě tukového polštáře kolem pasu. Navíc také pravděpodobně dochází k ovlivnění hormonu nasycení (leptinu), takže nedokážete kontrolovat svoje chutě, a ještě více se přejídáte.

PROČ VEDE STRES KE ZVÝŠENÍ KREVNÍHO TLAKU?

Při stresu dochází ke zrychlení srdečního rytmu, protože tělo očekává, že budete utíkat nebo bojovat. Jestliže ale máte stabilně zvýšenou hladinu kortizolu, srdeční rytmus neklesá, ale je chronicky zvýšený, což vede ke zvýšení krevního tlaku.

JAK SOUVISÍ STRES A NESPAVOST?

Jak bylo řečeno, hladina kortizolu je spojena s naším cirkadiálním rytmem a přirozeně je nejnižší kolem půlnoci. Pokud zažíváte chronický stres, zvýšená hladina kortizolu vám brání usnout a nedostatek spánku zvyšuje hormony hladu, což opět vede k přejídáníchutím na zpracované potraviny a příjmu nadbytečných kalorií. Jestliže jste nevyspalí, máte také méně sebekontroly a tím se zvyšuje tendence, že těmto chutím snáze podlehnete.

CO S TÍM JDE DĚLAT?

Za prvé je důležité si uvědomit, že stres vede ke zvýšení kortizolu a chronicky vysoká hladina kortizolu vás vede k přijímání většího množství kalorií z nevhodných zdrojůzpůsobuje nespavost,  oslabuje vaši vůli s tím něco dělat a výsledkem je pneumatika kolem pasu, únava a deprese. Už toto uvědomění vám může pomoci zjistit, že se nacházíte v začarovaném kruhu a je potřeba udělat aktivní kroky k tomu, abyste z něj vystoupili.

JAK TEDY SNÍŽIT HLADINU KORTIZOLU?

  •  Stanovte si priority a některé úkoly delegujte na ostatní. Udělejte si seznam úkolů v práci a doma, které je nezbytné udělat a které musíte určitě udělat vy. Ostatní úkoly odsuňte na dobu, kdy na to budete mít více času nebo je nechte udělat ostatní. Zapojte ostatní členy rodiny do pomoci v domácnosti. 
  • Zařaďte dechová cvičení a povolte svaly. Jakmile si uvědomíte, že jste ve stresu, začněte zhluboka dýchat nosem a používejte při tom bránici (dýchejte do břicha). Při tom si počítejte délku nádechu a výdechu, mezi ně zařaďte stejně dlouhou prodlevu. Tento typ dýchání vede ke zklidnění, snížení tepové frekvence a okysličení organismu. Ve stresu máme tendenci zatínat svaly. Uvědomte si to a přitom, když provádíte dechová cvičení, zkuste zaťaté svaly relaxovat. Obě tyto techniky vedou ke snížení hladiny kortizolu.
  • Jděte se projít ven. Podle studie publikované v časopise Frontiers in Psychology (2), desetiminutová procházka v přírodě praktikovaná třikrát týdně sníží hladinu kortizolu o 21 %! Deset minut vyšetříte během obědové pauzy a bude to mít na váš život velký efekt!
  •  
  • Místo sledování televize zařaďte večerní relaxační aktivitu. Může to být četba, poslech hudby, klidné posezení u svíčky, psaní deníku nebo zařazení několika jógových nebo protahovacích cviků. Tím, že zredukujete čas u obrazovky televize a počítače, odstíníte navíc modré záření, které ruší produkci spánkového hormonu melatoninu a vy lépe usnete. To povede opět ke snížení hladiny kortizolu.

Citované zdroje:

(1)  Epel E., Lapidus R., McEwen B., Brownell K: Stress may add bite to appetite in women: a laboratory study of stress-induces cortisol and eating behaviour. Psychoneuroendocrinology, 2001, 26 (1), 37-49.

(2)  Hunter M., gillespie B., Yu-Pu Chen S.: Urban nature experiences reduce stress in the context of daily life based on salivary biomarkers. Frontiers in Psychology, 2019 (10).

Chcete zhubnout a řešíte kolikrát denně máte jíst, co máte jíst a kdy to máte jíst? Samozřejmě, kvalita potravin je důležitá, ale druhý důležitý faktor, který ovlivňuje, jestli přibíráte a jak se po jídle cítíte, je to, jak rychle do sebe jídlo dostanete.

Divíte se tomu, že Francouzi a Italové jedí kalorická jídla, ale ve výsledku nejsou tak tlustí jako my? Proč to tak je? Protože kromě toho, že většinou vaří z kvalitních a čerstvých surovin, tak si na jídlo vyhradí čas a jedí pomalu.

 

JAKÉ VÝHODY MÁ TO, ŽE BUDETE JÍST POMALU?  

 

DÁTE TĚLU ŠANCI, ABY POZNALO, ŽE UŽ MÁ DOST

Když začnete jíst, vašemu mozku trvá zhruba 20 minut, než vyšle signál, že jste sytí. Většina lidí ale takhle pomalu vůbec nejí. Díky tomusníte více kalorií, než vaše tělo potřebuje jen proto, že vůbec nemáte šanci zaregistrovat, že už nemusíte jíst.

UŠETŘÍTE KALORIE

Když jíte pomaleji, sníte toho méně. Podle jedné studie ti, co jedli rychle, do sebe dostali 650 kalorií (2700 kJ = velké jídlo) během 9 minut, zatímco ti, co jedli stejné jídlo pomalu, snědli za 30 minut jen 580 kalorií (2400 kJ) a pak jíst přestali. Tím ušetřili na jednom jídle 70 kalorií (300 kJ). Když si to přepočtete na 3 jídla denně, je to 210 kcal (900 kJ). Ušetřenými kaloriemi zhubnete 30 g tukové tkáně za den, což je 5,5 kg za 6 měsíců, aniž byste udělali cokoli jiného!

 

BUDETE DÉLE SYTÍ = SNÍTE MÉNĚ JÍDEL

A ještě jeden poznatek z této studie. Ti, kteří jedli pomalu, dostali znovu hlad zhruba o hodinu později než hltači. Takže opět, když to přepočítáme na 3 jídla denně, tak vám to ušetří 3 hodiny, kdy nebudete hledat jídlo. A to jsou další ušetřené kalorie!

 

ZLEPŠÍ SE VÁM ZAŽÍVÁNÍ

Když jste hladoví a podíváte se na lákavé jídlo, začnou se vám tvořit sliny. Ty obsahují enzymy, které začnou vaše jídlo trávit a zároveň ho zvlhčí, aby se vám lépe polykalo. Žaludek mezitím stačí vyprodukovat více kyseliny, která zajistí další krok rozkladu jídla. Střevo se stihne připravit na to, že bude vstřebávat živiny. Jestli do sebe ale jídlo bez rozmyslu rychle naházíte, váš trávicí trakt se nemůže připravit, a tak vaše trávení bude horší. Je to podložené i studiemi. Ti, co jedí rychleji, si dávají větší sousta a méně žvýkají, takže do žaludku se dostávají velké kusy potravy, což vede k zažívacím problémům.

 

JÍDLO SI VÍC UŽIJETE

Když zpomalíte, můžete věnovat pozornost tomu, co vlastně jíte. Můžete ocenit chuť a suroviny, ze kterých je jídlo připravené. Díky tomu budete preferovat kvalitní potraviny. Ty mají vyšší sytící efekt a více živin, takže opět budete moci prodloužit interval mezi jídly, což vám ušetří další kalorie

 

TAKŽE JDĚTE DO TOHO!

 

Hned při příštím jídle zpomalte, zkuste pořádně žvýkat a vnímat, co vlastně jíte. Získáte tím lepší zažívání, sníte méně kalorií, budete déle sytí a přinese vám to lepší psychickou kondici, protože tím, že zpomalíte, začnete i lépe dýchat a sníží se vám hladina stresových hormonů.

 

A JAK TO UDĚLAT?

  1. U jídla seďte u stolu a buďte v klidu. Nejezte při řízení. Nemějte zapnutou televizi. Odložte telefon. Neřešte maily. Vnímejte, co jíte.
  2.  Do každého jídla přidejte potraviny, které se musí hodně kousat. Patří sem hlavně bílkoviny a zelenina.
  3. Během jídla občas odložte příbor. Rozhlédněte se kolem sebe, udělejte pár hlubokých nádechů.  Nebo si chvíli povídejte se spolustolovníky.
  4. Zkuste si ukrajovat menší sousta. Jestli jíte sami, zkuste si počítat, kolikrát sousto rozkoušete.
  5.  Zkuste vyměnit vidličku a nůž za hůlky.
  6. Udělejte si z toho zábavu. Najděte si někoho dalšího, kdo chce zpomalit a jezte spolu.
  7. Vyhraďte si na jídlo čas. Řekněte si, že budete mít na oběd minimálně 20 minut a když budete doma, tak ještě déle.
  8. Když do experimentu zatáhnete rodinu, budete se divit, kolik informací se dozvíte od svých jinak uzavřených potomků během příjemné a klidné večeře. Garantuji vám, že je to jeden z nejlepších kroků, které můžete udělat.

Proč je důležité správně dýchat

NAUČTE SE SPRÁVNĚ DÝCHAT. BUDETE ZDRAVÍ A ZHUBNETE

Nastal leden a v poradně téměř každý den diskutujeme, které doplňky stravy si máte koupit, abyste byli štíhlí, zdraví a cítili se dobře. Mám pro vás ale špatnou zprávu. Pokud jíte přirozené, nezpracované potraviny a nejste příznivci některého z extrémních stravovacích stylů, tak většinu živin, které vaše tělo potřebuje, přijmete v dostatečném množství potravou. Ano, některé látky je dobré si i v našich zeměpisných šířkách doplnit, ale jedná se jen o vitamín D, C, probiotika, omega-3-mastné kyseliny a v některých případech kolagen. Určitě nepotřebujete vyhazovat peníze za zázračné spalovače a urychlovače metabolismu, protože díky nim stejně nezhubnete, ani se nebudete cítit lépe. Hubenější bude jen vaše peněženka.

PROČ?

Protože tyto látky vám významným způsobem metabolismus neovlivní. To, co je vedle kvality a skladby potravy pro váš metabolismus klíčové, je KYSLÍK a OXID UHLIČITÝ. Metabolismus se skládá z rozkladu (katabolismus) a nové výstavby látek (anabolismus). Katabolismu se říká také SPALOVÁNÍ. To, co je klíčové pro spalování jakýchkoli látek, ať už v těle, nebo v přírodě, je PŘÍTOMNOST KYSLÍKU a jeho správný poměr k OXIDU UHLIČITÉMU.  Přestaňte tedy spoléhat na zázračné pilulky, které vám někdo prodá, převezměte odpovědnost za fungování svého metabolismu a ZAČNĚTE SPRÁVNĚ DÝCHAT

K ČEMU KYSLÍK A OXID UHLIČITÝ POTŘEBUJI?

Kyslík je palivo, které je červenými krvinkami (vazbou na hemoglobin) dovezeno do buňky, kde slouží k oxidaci živin, jejich rozkladu a tvorbě energie. Při rozkladu vzniká oxid uhličitý, který se s kyslíkem vymění a je krvinkami odvezen z těla pryč. Pokud hubnete, z každého kilogramu tuku, který se spálil, odejde 850 g plícemi ve formě oxidu uhličitého. To je 85 %! Když dýcháte špatně, tak se toto číslo významně snižuje.

JAK MÁM TEDY DÝCHAT?

Začneme informací o tom, kudy má dech do těla proudit. Odpověď je JEDINĚ NOSEM. Nos je orgán, který je stvořen k tomu, aby jím do těla proudil vzduch. Ten se zde filtruje (zbavuje nečistot) a na jeho sliznici se uvolňuje velké množství oxidu dusnatého, molekuly, která hraje zásadní roli v povzbuzení krevního oběhu a okysličování buněk. Množství oxidu dusnatého v těle ovlivňuje fungování imunity, váhu, krevní oběh, vaši náladu a u mužů také erekci.  Pokud dýcháte nosem, budete mít v těle asi 6x více oxidu dusnatého, a to vám pomůže vstřebat asi o 18 % víc kyslíku, než když dýcháte ústy. 

PROČ MÁM ZPOMALIT DECH?

Další klíčový parametr, který ovlivňuje, jak náš metabolismus bude fungovat, je poměr kyslíku k oxidu uhličitému. Oxid uhličitý je velmi důležitý, protože uvolňuje kyslík z jeho vazby na hemoglobin a tím umožňuje, aby se dostal k buňkám. Oxid uhličitý navíc roztahuje cévy, takže tělo dodává okysličenou krev buňkám rychleji.

Cílem tedy není dostat do těla více kyslíku, ale udržet správný poměr mezi kyslíkem a oxidem uhličitým. To znamená, že klíčem není dýchat více, ale dýchat POMALEJI.

Studie zaměřené na způsob dýchání se shodují v tom, že v dnešní době netrpíme jen přejídáním, ale i předýcháním. Dýcháme mnohem rychleji než v minulosti, ale naše nádechy a výdechy jsou velice mělké a rychlé. To vede ke snížení hladiny oxidu uhličitého v krvi, vysoké tepové frekvenci (to vyčerpává srdce) a nedostatečné dodávce kyslíku k buňkám. Řešením je SNÍŽENÍ POČTU DECHU ZA MINUTU, to znamená ZPOMALENÍ DECHU. Toho dosáhneme prodloužením doby mezi nádechem a výdechem. Ideální množství vzduchu, které za minutu nadechnete, by mělo být 5,5 l, to představuje zhruba 6 nádechů a 6 výdechů za minutu.

Dýchat by se mělo ne do horní poloviny plic, ale za použití BRÁNICE, která je hlavním dýchacím orgánem. Většina lidí v dnešní době využívá asi jen desetinu rozsahu kapacity bránice. Výsledkem je přetěžování srdce, zvýšení krevního tlaku a poruchy oběhové soustavy. Když opět zapojíte bránici, budete se cítit dobře. 

JAK MÁM TEDY DÝCHAT SPRÁVNĚ?

Technik, jak natrénovat správné dýchání, je nepřeberné množství. Zde je jedno velmi jednoduché cvičení, které vede ke zpomalení dechu. Trénujte ho kdykoli během dne, pomáhá též ke zklidnění ve stresových situacích. Představte si čtverec (viz obrázek níže), pomyslně jeďte po jeho svislé straně nahoru, pomalu počítejte do 3 a přitom se nosem a bránicí hluboce nadechujte do plic, tak, jako byste měli pocit, že vám bránice tlačí na břišní dutinu a břicho se jakoby naplní vzduchem. Přejděte na vodorovnou stranu čtverce, zadržte dech a počítejte opět pomalu do 3. Poté přejděte na svislou stranu čtverce, pomalu nosem vydechujte, počítejte do 3 a vydechněte veškerý vzduch z plic. Poté přejděte na vodorovnou stranu čtverce a opět na 3 dob zadržte dech. Intervaly nádechu, výdechu i zádrží postupně prodlužujte, abyste se dostali alespoň na 10 dechů za minutu. Trénujte to tak často, jak můžete, aby se tento způsob dýchání stal pro vás přirozeným. Výsledkem bude, že se budete cítit dobře a také kila půjdou lépe dolů.

Proč jíst pomalu?

PROČ JÍST POMALU

Chcete zhubnout a řešíte kolikrát denně máte jíst, co máte jíst a kdy to máte jíst? Samozřejmě, kvalita potravin je důležitá, ale druhý důležitý faktor, který ovlivňuje, jestli přibíráte a jak se po jídle cítíte, je to, jak rychle do sebe jídlo dostanete.

Divíte se tomu, že Francouzi a Italové jedí kalorická jídla, ale ve výsledku nejsou tak tlustí jako my? Proč to tak je? Protože kromě toho, že většinou vaří z kvalitních a čerstvých surovin, tak si na jídlo vyhradí čas a jedí pomalu.

JAKÉ VÝHODY MÁ TO, ŽE BUDETE JÍST POMALU?  

1. DÁTE TĚLU ŠANCI, ABY POZNALO, ŽE UŽ MÁ DOST

Když začnete jíst, vašemu mozku trvá zhruba 20 minut, než vyšle signál, že jste sytí. Většina lidí ale takhle pomalu vůbec nejí. Díky tomusníte více kalorií, než vaše tělo potřebuje jen proto, že vůbec nemáte šanci zaregistrovat, že už nemusíte jíst.

2.UŠETŘÍTE KALORIE

Když jíte pomaleji, sníte toho méně. Podle jedné studie ti, co jedli rychle, do sebe dostali 650 kalorií (2700 kJ = velké jídlo) během 9 minut, zatímco ti, co jedli stejné jídlo pomalu, snědli za 30 minut jen 580 kalorií (2400 kJ) a pak jíst přestali. Tím ušetřili na jednom jídle 70 kalorií (300 kJ). Když si to přepočtete na 3 jídla denně, je to 210 kcal (900 kJ). Ušetřenými kaloriemi zhubnete 30 g tukové tkáně za den, což je 5,5 kg za 6 měsíců, aniž byste udělali cokoli jiného!

3.BUDETE DÉLE SYTÍ = SNÍTE MÉNĚ JÍDEL

A ještě jeden poznatek z této studie. Ti, kteří jedli pomalu, dostali znovu hlad zhruba o hodinu později než hltači. Takže opět, když to přepočítáme na 3 jídla denně, tak vám to ušetří 3 hodiny, kdy nebudete hledat jídlo. A to jsou další ušetřené kalorie!

4.ZLEPŠÍ SE VÁM ZAŽÍVÁNÍ

Když jste hladoví a podíváte se na lákavé jídlo, začnou se vám tvořit sliny. Ty obsahují enzymy, které začnou vaše jídlo trávit a zároveň ho zvlhčí, aby se vám lépe polykalo. Žaludek mezitím stačí vyprodukovat více kyseliny, která zajistí další krok rozkladu jídla. Střevo se stihne připravit na to, že bude vstřebávat živiny. Jestli do sebe ale jídlo bez rozmyslu rychle naházíte, váš trávicí trakt se nemůže připravit, a tak vaše trávení bude horší. Je to podložené i studiemi. Ti, co jedí rychleji, si dávají větší sousta a méně žvýkají, takže do žaludku se dostávají velké kusy potravy, což vede k zažívacím problémům.

5.JÍDLO SI VÍC UŽIJETE

Když zpomalíte, můžete věnovat pozornost tomu, co vlastně jíte. Můžete ocenit chuť a suroviny, ze kterých je jídlo připravené. Díky tomu budete preferovat kvalitní potraviny. Ty mají vyšší sytící efekt a více živin, takže opět budete moci prodloužit interval mezi jídly, což vám ušetří další kalorie

TAKŽE JDĚTE DO TOHO!

Hned při příštím jídle zpomalte, zkuste pořádně žvýkat a vnímat, co vlastně jíte. Získáte tím lepší zažívání, sníte méně kalorií, budete déle sytí a přinese vám to lepší psychickou kondici, protože tím, že zpomalíte, začnete i lépe dýchat a sníží se vám hladina stresových hormonů.

A JAK TO UDĚLAT?

1.U jídla seďte u stolu a buďte v klidu. Nejezte při řízení. Nemějte zapnutou televizi. Odložte telefon. Neřešte maily. Vnímejte, co jíte.

2. Do každého jídla přidejte potraviny, které se musí hodně kousat. Patří sem hlavně bílkoviny a zelenina.

3.Během jídla občas odložte příbor. Rozhlédněte se kolem sebe, udělejte pár hlubokých nádechů.  Nebo si chvíli povídejte se spolustolovníky.

4.Zkuste si ukrajovat menší sousta. Jestli jíte sami, zkuste si počítat, kolikrát sousto rozkoušete.

5.Zkuste vyměnit vidličku a nůž za hůlky.

6.Udělejte si z toho zábavu. Najděte si někoho dalšího, kdo chce zpomalit a jezte spolu.

7.Vyhraďte si na jídlo čas. Řekněte si, že budete mít na oběd minimálně 20 minut a když budete doma, tak ještě déle.

8.Když do experimentu zatáhnete rodinu, budete se divit, kolik informací se dozvíte od svých jinak uzavřených potomků během příjemné a klidné večeře. Garantuji vám, že je to jeden z nejlepších kroků, které můžete udělat.

Chcete zhubnout a řešíte kolikrát denně máte jíst, co máte jíst a kdy to máte jíst? Samozřejmě, kvalita potravin je důležitá, ale druhý důležitý faktor, který ovlivňuje, jestli přibíráte a jak se po jídle cítíte, je to, jak rychle do sebe jídlo dostanete.

Divíte se tomu, že Francouzi a Italové jedí kalorická jídla, ale ve výsledku nejsou tak tlustí jako my? Proč to tak je? Protože kromě toho, že většinou vaří z kvalitních a čerstvých surovin, tak si na jídlo vyhradí čas a jedí pomalu.

 

JAKÉ VÝHODY MÁ TO, ŽE BUDETE JÍST POMALU?  

 

DÁTE TĚLU ŠANCI, ABY POZNALO, ŽE UŽ MÁ DOST

Když začnete jíst, vašemu mozku trvá zhruba 20 minut, než vyšle signál, že jste sytí. Většina lidí ale takhle pomalu vůbec nejí. Díky tomusníte více kalorií, než vaše tělo potřebuje jen proto, že vůbec nemáte šanci zaregistrovat, že už nemusíte jíst.

UŠETŘÍTE KALORIE

Když jíte pomaleji, sníte toho méně. Podle jedné studie ti, co jedli rychle, do sebe dostali 650 kalorií (2700 kJ = velké jídlo) během 9 minut, zatímco ti, co jedli stejné jídlo pomalu, snědli za 30 minut jen 580 kalorií (2400 kJ) a pak jíst přestali. Tím ušetřili na jednom jídle 70 kalorií (300 kJ). Když si to přepočtete na 3 jídla denně, je to 210 kcal (900 kJ). Ušetřenými kaloriemi zhubnete 30 g tukové tkáně za den, což je 5,5 kg za 6 měsíců, aniž byste udělali cokoli jiného!

 

BUDETE DÉLE SYTÍ = SNÍTE MÉNĚ JÍDEL

A ještě jeden poznatek z této studie. Ti, kteří jedli pomalu, dostali znovu hlad zhruba o hodinu později než hltači. Takže opět, když to přepočítáme na 3 jídla denně, tak vám to ušetří 3 hodiny, kdy nebudete hledat jídlo. A to jsou další ušetřené kalorie!

 

ZLEPŠÍ SE VÁM ZAŽÍVÁNÍ

Když jste hladoví a podíváte se na lákavé jídlo, začnou se vám tvořit sliny. Ty obsahují enzymy, které začnou vaše jídlo trávit a zároveň ho zvlhčí, aby se vám lépe polykalo. Žaludek mezitím stačí vyprodukovat více kyseliny, která zajistí další krok rozkladu jídla. Střevo se stihne připravit na to, že bude vstřebávat živiny. Jestli do sebe ale jídlo bez rozmyslu rychle naházíte, váš trávicí trakt se nemůže připravit, a tak vaše trávení bude horší. Je to podložené i studiemi. Ti, co jedí rychleji, si dávají větší sousta a méně žvýkají, takže do žaludku se dostávají velké kusy potravy, což vede k zažívacím problémům.

 

JÍDLO SI VÍC UŽIJETE

Když zpomalíte, můžete věnovat pozornost tomu, co vlastně jíte. Můžete ocenit chuť a suroviny, ze kterých je jídlo připravené. Díky tomu budete preferovat kvalitní potraviny. Ty mají vyšší sytící efekt a více živin, takže opět budete moci prodloužit interval mezi jídly, což vám ušetří další kalorie

 

TAKŽE JDĚTE DO TOHO!

 

Hned při příštím jídle zpomalte, zkuste pořádně žvýkat a vnímat, co vlastně jíte. Získáte tím lepší zažívání, sníte méně kalorií, budete déle sytí a přinese vám to lepší psychickou kondici, protože tím, že zpomalíte, začnete i lépe dýchat a sníží se vám hladina stresových hormonů.

 

A JAK TO UDĚLAT?

  1. U jídla seďte u stolu a buďte v klidu. Nejezte při řízení. Nemějte zapnutou televizi. Odložte telefon. Neřešte maily. Vnímejte, co jíte.
  2.  Do každého jídla přidejte potraviny, které se musí hodně kousat. Patří sem hlavně bílkoviny a zelenina.
  3. Během jídla občas odložte příbor. Rozhlédněte se kolem sebe, udělejte pár hlubokých nádechů.  Nebo si chvíli povídejte se spolustolovníky.
  4. Zkuste si ukrajovat menší sousta. Jestli jíte sami, zkuste si počítat, kolikrát sousto rozkoušete.
  5.  Zkuste vyměnit vidličku a nůž za hůlky.
  6. Udělejte si z toho zábavu. Najděte si někoho dalšího, kdo chce zpomalit a jezte spolu.
  7. Vyhraďte si na jídlo čas. Řekněte si, že budete mít na oběd minimálně 20 minut a když budete doma, tak ještě déle.
  8. Když do experimentu zatáhnete rodinu, budete se divit, kolik informací se dozvíte od svých jinak uzavřených potomků během příjemné a klidné večeře. Garantuji vám, že je to jeden z nejlepších kroků, které můžete udělat.

Proč nehubnu?

PROČ NEHUBNU?

Důvodů může být několik, zde se pokusím shrnout nejběžnější z nich. 

  1. NEJSTE V KALORICKÉM DEFICITU.
  2. Abyste zhubli, je potřeba sníst méně kalorií, než vaše tělo potřebuje. Kalorie pro to, aby vaše tělo fungovalo, můžete získat z potravy nebo z energie, která je uskladněná ve vašem těle. Jinými slovy, změna tělesné hmotnosti záleží na tom, kolik kalorií za den sníte. O tom se nedá diskutovat. Když budete jíst víc, než vaše tělo potřebuje, budete ukládat tuk, když budete jíst méně, vaše tělo bude muset energii doplňovat z vlastních zásob. Ačkoli je toto základní předpoklad hubnutí, není však jediný. Důležité je i to, jaký je zdroj kalorií, které přijímáte.

  3. ZAMĚŘUJETE SE NA POČÍTÁNÍ KALORIÍ A NEŘEŠÍTE, ODKUD KALORIE POCHÁZEJÍ.
  4. Jak bylo řečeno, zákon o zachování energie je pouze o hmotnosti a neříká nic o tom, jak bude vaše tělo na potravu, kterou jste snědli, reagovat. Tělo není fyzikální stroj, ale spíše biochemická továrna, která na různé živiny reaguje různým způsobem.  Proto platí pravidlo: NENÍ KALORIE JAKO KALORIE. Pokud je vaše strava postavena na kombinaci kvalitních bílkovin, zdravých tuků a menšího množství sacharidů, je pravděpodobné, že budete hubnout jednodušeji, než když si budete způsobovat výkyvy krevního cukru konzumací většího množství sacharidů, zvlášť, pokud je budete jíst v kombinaci s nekvalitním tukem. 

  5. NEŘEŠÍTE KVALITU POTRAVIN, KTERÉ JÍTE. 
  6. Množství kalorií, které z jídla vstřebáte, je ovlivněno i stupněm zpracování potravin. Jídlo, které sníte, musíte nejprve rozložit, pak z něj tělo získá energii a stavební částice pro svoji obnovu. Tomu se říká metabolismus. To, kolik energie tělo získá, je ovlivněno například tím, jak moc zpracované potraviny jíme. Když jíte minimálně zpracované jídlo (ořechy, semena, zeleninu, ovoce, maso, ryby, fermentované výrobky), vaše tělo vydá na jejich rozložení více energie, než když jíte zpracované potraviny, které obsahují přečištěné sacharidy, nekvalitní tuky a zpracované bílkoviny. Pokud jídlo uvaříme, opět snížíme množství energie, které tělo vydá na jeho trávení. Jestli většinu vaší stravy tvoří přirozené, minimálně zpracované potraviny, množství kalorií, které vaše tělo absorbuje, bude mnohem nižší, než pokud jíte zpracované potraviny. Příkladem může být výsledek výzkumu, který se zaměřil na množství kalorií, které tělo vstřebá z celých arašídů a z burákového másla připraveného ze stejných arašídů. Bylo zjištěno, že asi 38% tuku z celých arašídů bylo vyloučeno stolicí (tj. tento tuk se nevstřebal do těla a tím pádem kalorická hodnota, kterou pokusné osoby snědly, byla nižší), zatímco tuk z burákového másla se kompletně v těle využil (protože byl lépe dostupný předchozím zpracováním, pokusné osoby vstřebali více kalorií). 

  7. NEJÍTE V KLIDU NEBO JÍTE MOC RYCHLE.
  8. Množství jídla, které sníte, je ovlivněno i hladinou hormonů, které vám signalizují, kdy máte hlad a kdy jste sytí. Pokud jíte rychle a bezmyšlenkovitě, možná nejste schopni tyto signály vnímat. Tyto signály souvisí navíc opět s kvalitou potravin. Když jíte hlavně zpracované potraviny, které jsou většinou měkké, vydáte méně energie na jejich kousání a trávení. Navíc je díky jejich konzistenci sníte rychleji, a proto také máte tendenci jich sníst více. Zpracované potraviny často obsahují i kombinace živin, po kterých se snadněji přibírá a které maskují přirozené signály vašeho těla, takže nepoznáte, kdy máte přestat jíst. Vysoce zpracované jídlo má navíc menší sytící schopnost, obsahuje více energie na gram potraviny a většinou méně základních živin. Kombinace všech těchto faktorů vede k přejídání a přibírání na váze.

  9. VÁŠ STŘEVNÍ MIKROBIOM NENÍ IDEÁLNÍ.
  10. Množství energie, které z jídla získáme, je ovlivněno i tím, jaké bakterie žijí v našem střevě. Složení střevního mikrobiomu ovlivňuje nejen trávení potravy a vstřebávání živinale i váš imunitní systém a psychiku

  11. JÍTE VÍC, NEŽ SI MYSLÍTE. Když máte na stole misku s ořechy nebo  jiné volně dostupné jiné potraviny, máte tendenci je bezmyšlenkovitě uzobávat. Takto přijímáte kalorie, o kterých ani nevíte, že jste je snědli. Hrst ořechů, oslazená káva nebo sušenka navíc může významně snížit kalorický deficit a  vy pak nehubnete. Jezte proto vědomě, vždy si k jídlu sedněte a nedělejte při tom jiné činnosti. Ideální je vynechat svačiny a prodloužit intervaly mezi jídly.

  12. NEPOČÍTÁTE KALORIE ZÍSKANÉ TEKUTINAMI. Jestli pijete čistou vodu, neslazenou kávu nebo čaj, tak je to v pořádku. Když si však přes den dáte sklenici džusu, oslazenou kávu, energetický nápoj, domácí limonádu se sirupem nebo limonádu, významně zvýšíte svůj kalorický příjem. 

  13. PIJETE PRAVIDELNĚ ALKOHOL.
  14. Pivo, víno, destiláty i míchané nápoje obsahují významné množství energie, které opět může zrušit váš kalorický deficit. Jestli jste zvyklí pít pravidelně, může to být důvod, proč nehubnete.

  15. PŘI CVIČENÍ SPÁLÍTE MÉNĚ KALORIÍ, NEŽ SI MYSLÍTE.
  16. Většina chytrých hodinek množství spálených kalorií nadhodnocuje. Pokud si počítáte kalorie, můžete jíst více, než potřebujete proto, že si myslíte, že máte vyšší výdej než ve skutečnosti.

  17. NEUVĚDOMUJETE SI, ŽE HUBNUTÍ NEOVLIVŇUJE JEN TO, CO SNÍTE.
  18. Hubnutí ovlivňují i další faktory, například stres, spánek, hladina hormonů, věk, kvalita dýchání, to, zda máte dostatek vitamínů a minerálních látek nebo i léky, které pravidelně užíváte.

Jaké jsou další mýty o výživě?

KDYŽ BUDU JÍST VEČER, URČITĚ ZTLOUSTNU

Kalorie jsou kalorie ráno, v poledne i večer. Tělo je nezpracovává rozdílně v různých částech dne. To, co je důležité, je kolik kalorií sníte za den (a z čeho ty kalorie pocházejí), ne kdy je sníte. Počet jídel za den a to, kdy je budete jíst, by mělo v dnešní uspěchané době vycházet z toho, kdy máte na jídlo opravdu čas.  Důležité je, aby to, co jíte, bylo kvalitní, přirozené a vyvážené. Když si večer dáte stejk z lososa se zelenými fazolkami a trochou brambor, tak neztloustnete. Jestli u televize sníte pytlík brambůrek a k tomu vypijete dvě coly nebo litr vína, bude to asi horší. Ale nesouvisí to s tím, že je večer, ale s tím, co jíte.

VAJÍČKA JSOU ŠPATNÁ

Je pravda, že vaječný žloutek obsahuje cholesterol (jedno velké vejce má asi 130 mg cholesterolu). Cholesterol je látka, kterou tělo potřebuje, protože pomáhá vytvářet buněčné membrány, syntetizovat mnoho hormonů a vytvářet v těle vitamín D. Cholesterol v těle pochází z potravy a také je tvořen v játrech.  Pokud přijmete cholesterol z potravy, vaše tělo ho vytvoří méně. Pro zdravého člověka nejsou vajíčka nezdravá. Ke zvýšené hladině cholesterolu přispívá konzumace trans-tuků, rafinovaných sacharidů a vysoce zpracovaných potravin. Podle posledních studií je rizikovým faktorem pro rozvoj srdečních onemocnění spíše kouření, cukrovka 2. typu, metabolický syndrom, vysoký krevní tlak a obezita.  

TMAVÝ CUKR JE LEPŠÍ NEŽ BÍLÝ CUKR

Rozdíl mezi hnědým a bílým cukrem je jen ten, že hnědý cukr obsahuje zbytky melasy. Je pravda, že melasa obsahuje minerální látky, ale pokud nejíte běžně několik kilo cukru denně, tak je rozdíl absolutně zanedbatelný. Hnědý i bílý cukr zvyšuje hladinu krevního cukru a jeho nadměrná konzumace může vést k inzulínové rezistenci a cukrovce 2. typu. Proto je dobré, když cukr jako takový vyřadíte a zdrojem cukru ve vašem stravování bude zelenina, ovoce, mléčné výrobky a luštěniny.

SUPERPOTRAVINY MŮŽOU KOMPENZOVAT ŠPATNÉ STRAVOVÁNÍ

Žádná potravina nezachrání vaše zdraví, pokud se stravujete po většinu času špatně. Špatně znamená, že většina toho, co konzumujete je tvořena polotovary, ligh výrobky a zpracovanými potravinami. Navíc, ve skutečnosti neexistuje žádná oficiální definice toho, co by mohlo být považováno za superpotravinu. Superpotraviny jsou marketingové označení, které má pomoci prodat určitý typ potravin, výživových doplňků nebo prostředků na hubnutí. Je pravda, že některé potraviny obsahují velké množství minerálů, vitamínů a antioxidačních látek. Příkladem mohou být třeba borůvky, které ve 100 g (jedna hrst) obsahují 10 mg vitamínu C, 0,5 g vitamínu E, 15 mg vitamínu K a 0,1mg vitamínu B6. Ačkoli je pravda, že mají vysokou koncentraci prospěšných látek, v jedné hrsti je jen zlomek doporučené denní dávky pro dospělé. Tím chci říct, že pokud nejíte většinu dne jídlo přirozeně bohaté na vitamíny, minerály, bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky a přirozené sacharidy, tak vás hrst borůvek, acai nebo doplněk stravy vyrobený z těchto nebo jiných plodin nezachrání.

Jaké jsou největší mýty o hubnutí a výživě?

JAKÉ JSOU NEJČASTĚJŠÍ MÝTY O HUBNUTÍ A VÝŽIVĚ?

Informace o tom, jak jíst zdravě, se na nás valí ze všech stran. Stačí otevřít časopis, podívat se na sociální média nebo si zapnout televizi, všude naleznete rady, co dělat, abyste zhubli. Špatná zpráva je, že velká část z nich není pravdivá nebo je pravda překroucená nebo špatně interpretovaná

Proč by to ale někdo dělal? Protože čím větší zmatek bude ve vaší hlavě panovat, tím spíše si koupíte nový produkt, doplněk stravy či potravinu, o které bude výrobce deklarovat, že zhubnete. 

Když budete ale používat zdravý selský rozum a porozumíte tomu, jak vaše tělo funguje, a co opravdu potřebuje, budete si moci zodpovědně zvolit cestu, která povede ke zdravému a štíhlému tělu už jednou pro vždy.

Jaké jsou tedy nejčastěji opakované mýty? 

ABY METABOLISMUS FUNGOVAL DOBŘE, JE TŘEBA JÍST PRAVIDELNĚ

    Mnoho lidí následuje tuto radu a jí 5-6 krát denně. Někomu to funguje, někomu ne. Proč to tak je?

     Protože trik není v častém jídle, ale v tom, CO JÍTE A KOLIK KALORIÍ PŘIJMETE. Předpokladem pro hubnutí je KALORICKÝ DEFICIT, NE POČET JÍDEL. 

    Takže pokud budete jíst 6x denně nízkokalorickou stravu, asi zhubnete. Když ale budete jíst 6x denně jídlo, které má normální množství kalorií, je větší pravděpodobnost, že přiberete. Za mě je dobré vrátit se ke klasickému modelu, to znamená TŘI JÍDLA DENNĚ, která jsou postavena na KVALITNÍCH PŘIROZENÝCH POTRAVINÁCH a kombinaci bílkovina – zelenina – kvalitní tuk a menší množství komplexních sacharidů. Tak budete mít příjem energie víc pod kontrolou, než když si jen tak mimochodem několikrát denně dáte proteinovou tyčinku (většina z nich nemá to složení, které se deklaruje velkým nápisem na přední straně), kus sušenky, kousek bagety nebo něco podobného. Kromě toho, že nemáte kontrolu nad množstvím snědeného jídla, tak vám tyto svačinky nedodají kvalitní živiny, které tělo potřebuje. Výsledkem je to, že nehubnete, jste unavení a honí vás chuti na sladké.

 SNÍDANĚ JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JÍDLO DNE 

Ačkoli se dříve tvrdilo, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, poslední studie ukázaly, že pro velkou část dospělé populace to neplatí. Proč to tak je?

Zřejmě proto, že se změnil náš denní režim a my nezačínáme pracovat v šest ráno, jak to dělali naši předkové a nepodáváme v práci takový fyzický výkon.  SNÍDANĚ JE PROSTĚ JEN DALŠÍ JÍDLO, KTERÉ BĚHEM DNE SNÍME. Tím, že ji vynecháme nebo ji sníme později (např. jako brunch), ušetříme kalorie. A hubnutí je o kalorickém deficitu.

To, jestli snídat nebo nesnídat je vaše osobní volba, která by měla záviset hlavně na ORGANIZACI VAŠEHO DNE. Když víte, že přes den budete mít náročná jednání a nedostanete se na oběd, je dobré si snídani dát. Jestli ale vstanete později, ráno nemáte extra hlad a máte přes den dost času se najíst, je dobré snídani vynechat a začít brunchem nebo rovnou obědem. Delší intervaly mezi jídly jsou prospěšné a podle posledních dat jsou spojené i se zdravotními benefity – lepší regulací cukru v krvi, snížení zánětlivosti, zlepšení krevního tlaku a další. Podmínkou je ale opět konzumace kvalitních přirozených potravin.

PRO HUBNUTÍ JE POTŘEBA MÁLO JÍST A HODNĚ SE HÝBAT. POČÍTAJÍ SE JEN KALORIE PŘIJATÉ DOVNITŘ A VYDANÉ VEN

Je pravda, že pro to, ABY TĚLO ZAČALO SPALOVAT VLASTNÍ TUK, je potřeba KALORICKÝ DEFICIT. Když ale slepě počítáte kalorie metodou jídlo je plus, pohyb je mínus, nemusíte vždycky dosáhnout požadovaného výsledku.

Za prvé, jak jsem psala minule, většina zařízení, která měří výdej kalorií, má chybu 25 %. To je čtvrtina kalorií, které vydáte. Rozumný kalorický deficit je 20 %. Takže už chyba v takto spočítaném výdeji může kalorický deficit smazat.

Za druhé, příjem kalorií nelze brát jen matematicky a jídlo si počítat podle vzorce kalorie snědené mínus kalorie spálené. Hodně záleží na KVALITĚ POTRAVIN, které jíte a na SKLADBĚ VAŠEHO JÍDELNÍČKU.

Přístup bezhlavého počítání kalorií může vést k tomu, že budete jíst nízkokalorické potraviny, které jsou chudé na živiny (příkladem mohou být například pufované rýžové chlebíčky) a budete se vyhýbat potravinám, které mají sice vyšší kalorickou hodnotu, ale též vysoký obsah živin (jako například vajíčko nebo avokádo). PŘIROZENÉ POTRAVINY, které OBSAHUJÍ HODNĚ ŽIVIN, vás totiž ZASYTÍ NA DELŠÍ DOBU a navíc TĚLU DODAJÍ VŠE, CO PRO SVÉ FUNKCE POTŘEBUJE. To povede k tomu, že nebudete mít hlad, chutě na sladké a v klidu si udržíte kalorický deficit dlouhodobě. Výsledkem bude to, že nebudete muset zkoušet další zázračné diety a dietní přípravky a ZHUBNETE JEDNOU PRO VŽDY.

KDYŽ BUDU JÍST NÍZKOTUČNÉ POTRAVINY, TAK ZHUBNU 

Když půjdete do jakéhokoli supermarketu, najdete tam spoustu potravin s nálepkou „nízkotučný“, „dietní“, „light“, „bez tuku“ a další označení, která evokují, že po těchto potravinách zhubnete. Výrobce inzeruje, že tyto potraviny neobsahují tuk nebo ho mají málo, ale už velkými písmeny neuvádí, že tyto potraviny většinou obsahují přidaný cukr, škrob nebo jiné složky, kterými je chybějící tuk nahrazen.

Na zdravém zdroji tuku není nic špatného, jak jsme si řekli minule, tělo tuk potřebuje pro spoustu svých funkcí. To, co je pro tělo špatné, jsou velké dávky snadno vstřebatelného cukru, trans tuky, nekvalitní alternativy tuků a velké množství přidané soli, které v těchto výrobcích najdete. Takže příště místo nízkotučného ochuceného jogurtu sáhněte raději po jogurtu řeckého typu a přidejte si do něj čerstvé ovoce. Výsledek bude jistě zdravější a povede k tomu, že budete ve větší pohodě.

Toto je tedy první část nejčastějších dezinformací o výživě, které můžete potkat takřka na každém kroku. Příště budeme pokračovat.

 

Proč máme v těle tuk? A jak jeho množství ovlivňuje zdraví?

PROČ MÁME V TĚLE TUK? A JAK OVLIVŇUJE ZDRAVÍ?

V posledních letech bylo zjištěno, že tukové buňky nejsou jen pouhým úložištěm energie, ale jsou stejně jako ledviny, játra nebo srdce živý, metabolicky aktivní orgán. To znamená, že vyrábí a vylučuje celou řadu hormonů a komunikuje s ostatními částmi těla.

CO JE TO VLASTNĚ TUK?

Bílá tuková tkáň je složena z buněk, které obsahují jednu velkou cytoplasmu naplněnou tukem. Slouží ke skladování energie ve formě triglyceridů a esterů cholesterolu.  Velikost normální tukové buňky je asi 0,1 mikrometru (tj. (desetitisícina milimetru), ale tyto buňky jsou pružné a dokáží svůj objem několikanásobně zvětšit.  

KOLIK TUKU JE NORMÁLNĚ V TĚLE?

Normální dospělý jedinec má kolem 30 miliard tukových buněk, což představuje asi 25 % tělesné hmotnosti u žen a 15 % tělesné hmotnosti mužů. Bylo zjištěno, že tukové buňky se vyvíjejí jenom během dětství a dospívání, po pubertě se jejich počet už nemění. To znamená, že pokud máte nadváhu, nemáte víc tukových buněk, ale jsou víc naplněné tukem, takže jsou větší.

JAKÉ FUNKCE PLNÍ TUKOVÁ TKÁŇ?

Bílá tuková tkáň plní v těle několik funkcí:

  • Poskytuje tepelnou izolaci, pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu
  • Ukládá přebytečné kalorie, pokud je nadbytek potravy a uvolňuje ji při hladovění
  • Produkuje hormony, které ovlivňují metabolismus a některé aspekty sexuální aktivity.

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI PODKOŽNÍM A ÚTROBNÍM TUKEM?

Bílý tuk se vyskytuje v těle na různých místech, jeho rozložení je ovlivněno hlavně pohlavím a věkem. Ukládá se buď jako podkožní tuk, který se popisuje tvarem postavy jablko nebo hruška.

Bílý tuk se však může usazovat i uvnitř břišní dutiny kolem vnitřních orgánů, v tomto případě se mluví o viscerálním neboli útrobním tuku. Nahromadění útrobního tuku představuje pro zdraví mnohem větší riziko než tuk podkožní. Je to proto, hormony uvolňované útrobním tukem jdou do vrátnicového krevního oběhu a z něj přímo do jater, kde mohou vyvolávat poškození. Naproti tomu hormony uvolňované podkožním tukem jsou rozváděny do všech částí těla.

PROČ MAJÍ LIDÉ S NADVÁHOU VÍC ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMŮ?

Proč mají obézní lidé víc zdravotních problémů?

Je všeobecně známé, že nadbytek bílé tukové tkáně je příčinou mnoha onemocnění, které se souhrnně označují jako metabolický syndrom. To je soubor problémů, které vznikají jako důsledek toho, že tělo není schopné se vyrovnat s velkým množstvím tukové tkáně. Výsledkem je špatná regulace tvorby hormonů, které tuková tkáně produkuje. Mezi hlavní hormony tukové tkáně patří resistin, adiponektin a leptin.

JAK TYTO HORMONY OVLIVŇUJÍ ZDRAVÍ?

Hladina resistinu stoupá s přibývající tukovou tkání kolem pasu. Vysoká hladina resistinu vyvolává zvýšení hladiny LDL cholesterolu, urychluje jeho hromadění v tepnách a degraduje LDL receptory, což snižuje schopnost jater čistit tělo od špatného cholesterolu.  Je také spojena s vyšším rizikem vzniku cukrovky 2. typu.

Druhý hormon, adiponektin je spojen s regulací metabolismu tuku a glukózy. Hromadění viscerálního tuku (tuku v břišní dutině) snižuje hladinu tohoto hormonu. Nízká hladina adiponektinu v krvi je spojena s inzulínovou rezistencí, cukrovkou 2. typu, cévními onemocněními, vysokým krevním tlakem a obezitou.

Poslední hormon, leptin, je vylučován podkožním tukem a je nazýván hormonem hladu. Jeho úkolem je totiž sledovat hladinu energie v těle, proto na mnoha úrovních reguluje naši chuť k jídlu.

JAK TO FUNGUJE?

Když jíme, tak nám v krvi stoupá hladina leptinu. Jakmile má tělo dostatek energie na udržení všech svých tělesných funkcí, leptin vyšle signál do mozku a do střev a my ztratíme chuť na další jídlo.

Obézní lidé ale mají problém poznat, kdy mají přestat jíst. Sice mají v krvi vysoké hladiny leptinu, ale zdá se, že mozek na něj přestává reagovat. Tomu se říká leptinová rezistence – tělo přijme potravou dostatek energie, v krvi je vysoká hladina leptinu, ale mozek na něj nereaguje a nevyšle signál, že máte přestat jíst

CO SE S TÍM DÁ DĚLAT?

Tento problém je zřejmě spojen konzumací potravin, které nejsou pro tělo přirozené a které v civilizovaných zemích tvoří podstatnou složku jídelníčku. Návrat k přirozeným potravinám, které nejsou technologicky zpracované, neobsahují kombinaci jednoduchého cukru a nekvalitního tuku nebo kombinaci cukr-tuk-sůl, zvýrazňovače chuti, barviva a konzervanty, je možnou cestou, jak signály svého těla znovu obnovit.

Proč jíst bílkoviny a které si vybrat?

PROČ JÍST BÍLKOVINY A KTERÉ SI VYBRAT?

Bílkoviny (neboli proteiny) jsou hlavní stavební jednotkou těla, bez nich by nemohl existovat život, protože jsou obsaženy v každé buňce těla. Bílkoviny jsou dlouhé řetězce složené z aminokyselin. Ty bílkoviny, které sníme, se v těle rozloží na původní stavební kameny(aminokyseliny), ze kterých si pak tělo tvoří další molekuly proteinů. Typ proteinu, který si buňka tvoří závisí na aktuálních potřebách těla, většina bílkovin slouží k opravě stávajících struktur nebo tvorbě nových buněk. V procesu rozkladu bílkovin přijatých potravou, vzniká také energie, kterou tělo použije právě na vytvoření nových bílkovin a také částečně i v dalších procesech obnovy a regenerace. Proto je tak důležité, abychom jídlem přijímali dostatečné množství kvalitních bílkovin (proteinů).

JAKÉ BÍLKOVINY SI KONKRÉTNĚ TĚLO TVOŘÍ A K ČEMU JE POTŘEBUJE?

Bílkoviny jsou pro tělo klíčovou stavební a regulační složkou organismu. Tvoří základní stavební složkou svalů, šlach, pojivových tkání, kostí a kůže (bílkoviny kolagen, elastin a actin), strukturu vlasů a nehtů (bílkovina keratin). Bílkoviny hrají významnou roli v imunitním systému. Jejich stavební bloky, aminokyseliny jsou základem protilátek a pomáhají T a B lymfocytům rozpoznat infekci a zlikvidovat ji. Bílkoviny se účastní procesu hojení ran, z aminokyselin se totiž tvoří základ nových tkání, bílkovinou zodpovědnou za hojení je fibrin. Bílkoviny jsou důležité pro syntézu hormonů, které v těle plní funkci poslů a regulátorů. Když je stimulována některá endokrinní žláza, vytvoří se hormon, který je krví dopraven na místo, kde je potřeba předat pokyn k zahájení určitého procesu. Příkladem může být situace, kdy sníte sacharidové jídlo a stoupne vám hladina glukózy v krvi. Slinivka na to zareaguje tím, že vyrobí hormon inzulín, který dopraví cukr k buňkám a dá jim signál, že ho musí buď zpracovat nebo uložit.  Bílkoviny fungují v těle i jako alternativa dopravních společností, dokážou z krve odebírat kromě cukru i vitamíny, minerály, cholesterol a další důležité látky a přenášet je k těm buňkám, které je zrovna potřebují. Příkladem může být například hemoglobin, který na sebe váže kyslík a přenáší ho do buněk. Bílkoviny slouží k udržování optimálního pH v buňce, za to konkrétně je zodpovědný albumin. Specifickými bílkovinami jsou enzymy, které řídí všechny metabolické dráhy v těle. Enzymy jsou zodpovědné za rozklad látek přijatých potravou, přeměnu těchto molekul na stavební látky a výstavbu nových molekul potřebných pro tělesné funkce a výrobu energie, kterou k tomu tělo potřebuje.

Kromě toho dostatek bílkovin v potravě pomáhá snižovat chuť na další jídlo. Tato reakce není záležitostí vašeho žaludku, ale vašeho mozku, který je regulován právě molekulami bílkovinné povahy. Podle některých studií rostlinné proteiny pomáhají snižovat krevní tlak a normalizovat hladinu LDL cholesterolu a dokonce pomáhat i ke spalování tukové tkáně.

KOLIK BÍLKOVIN POTŘEBUJI SNÍST, ABY MOJE TĚLO DOBŘE FUNGOVALO?

Z předchozích odstavců je jasné, že bílkovina (protein) je molekulou života, a proto je důležité mít ve svém jídelníčku dostatek kvalitních zdrojů těchto látek. Denní dávka bílkovin, kterou zdravý dospělý jedinec potřebuje, je závislá na stavbě jeho těla a na tom, jak je přes den aktivní. Z těchto parametrů se počítá denní kalorický příjem, ze kterého by 10–30 % měly tvořit právě bílkoviny. Když se to zjednoduší, průměrný člověk (vyšší žena nebo menší muž) s normální pohybovou aktivitou, který nehubne, by měl za den přijmout jídlem zhruba 2000 kcal (8 400 kJ). Pokud 20 % tz tohoto množství tvoří bílkoviny, je to 400 kcal. Jestliže víme, že 1 g bílkoviny obsahuje energii zhruba 4 kcal, výpočtem zjistíme, že by v tomto případě měla být denní dávka bílkoviny asi 100 g  (tj. 400/4=100). Pokud jste vyšší člověk s větším objemem svalové hmoty a jste během dne hodně aktivní, příjem bílkovin by se měl úměrně zvýšit.

Totéž platí pro situace, když nejste v nejlepší kondici. V nemocnicích se dávají lidem po dopravních nehodách nebo operacích infuze roztoku aminokyselin právě proto, aby se jejich tělo rychle hojilo.

 

JAK DOSTAT Z OVOCE A ZELENINY TO NEJLEPŠÍ?

Zeleninu v tomto období konzumujte čerstvou ve formě salátů, do kterých přidejte olivový olej, aby se vstřebaly vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K).

Ovoce obsahuje dle druhu větší či menší množství sacharidů ve formě jednoduchých cukrů, proto ho zařazujte v rozumném množství (jeden kus nebo hrst denně) a konzumujte ho vcelku, ne ve formě džusů a šťáv. Odšťavněním totiž zakoncnetrujete cukr a ztratíte prospěšnou vlákninu.

Avokádo je vynikajícím zdrojem zdravých tuků, ale obsahuje mnohem více kalorií než ostatní zelenina, proto opět pozor na množství.

JAKÉ JSOU ZDROJE BÍLKOVIN A JAK SE LIŠÍ?

Bílkoviny, které se v lidském těle vyskytují, jsou složeny z 20 aminokyselin, z nichž 11 si umí tělo samo vyrobit z jiných molekul, ale zbývajících 9 musí nutně přijmout potravou. To znamená, že těchto 9 aminokyselin je pro něj esenciálních (nezbytných). Patří mezi ně rozvětvené aminokyseliny (BCAA) valin, leucin a izoleucin, dále fenylalanin, threonin, methionin, lysin, histidin a tryptofan. Pro zajímavost, právě tryptofan je nezbytnou aminokyselinou, protože je prekurzorem pro syntézu serotoninu, hormonu dobré nálady, který ovlivňuje též vaši chuť k jídlu.

Jak si tedy dodat požadovanou dávku esenciálních aminokyselin?

Nejlepším zdrojem esenciálních aminokyselin je maso, vejce, ryby, mořské plody a drůbež. Například 200 g porce dušených kuřecích prsou vám dodá zhruba 50 g kompletního proteinu, který zároveň pokryje vaši denní potřebu nezbytných aminokyselin. Složení různých zdrojů kompletních zdrojů živočišných bílkovin naleznete v následující tabulce.

Tab. 1– Živočišné zdroje bílkovin, které dodají nezbytné aminokyseliny

Potravina

Porce

Obsah bílkovin (g)

Obsah tuku (g)

Obsah sacharidů (g)

Kuřecí prsa

150 g

35

5

0

Treska

150 g

30

2

0

Losos

150 g

30

18

0

Krevety

150 g

35

3

0

Vejce

1 ks

7

5

0

 

Dalším kompletním zdrojem bílkovin jsou mléčné výrobky. Složení vybraných produktů z této kategorie je vidět v následující tabulce.

Tab. 2 – Mléčné výrobky jako kompletní zdroje proteinů

Potravina

porce

Protein (g)

Tuk (g)

Sacharidy (g)

Tvrdý sýr

5 plátků

13

13

1

Řecký jogurt

2 lžíce

6

10

4

Olomoucké tvarůžky

5 ks (100 g)

28

0,5

2,5

 

Pokud se rozhodnete snížit spotřebu masa, je dobré vědět, které z vegetariánských proteinů vám dodají i nezbytné esenciální aminokyseliny.

V následující tabulce jsou uvedeny vegetariánské zdroje bílkovin, které vám dodají všechny nezbytné aminokyseliny. Jak je vidět z tabulky, soja, edamame a sójové proteiny jako tofu a tempeh mají celkově vyšší obsah bílkovin než ostatní rostlinné zdroje esenciálních aminokyselin.

Tab. 3 – Kompletní vegetariánské zdroje bílkovin (dodají esenciální aminokyseliny)

Potravina

porce

Obsah bílkovin (g)

Obsah tuku (g)

Obsah sacharidů (g)

Soja, tempeh, edamame, tofu

½ šálku, vařené

15

8

7

Konopí

1 čajová lžička

2

3

1

Chia semena

1 čajová lžička

2

4

4

Amaranth

½ šálku vařený

4

2

20             

Pohanka

½ šálku vařený

4

1

20

Quinova

½ šálku vařený

4

2

21

Další vegetariánské proteiny, jako fazole, ořechy a obiloviny jsou nekompletním zdrojem, protože neobsahují všechny nezbytné aminokyseliny. Složení této kategorie potravin je uvedeno v tabulce 4.

Tab. 4 – Nekompletní vegetariánské zdroje bílkovin (neobsahují všechny esenciální aminokyseliny)

Potravina

porce

Obsah bílkovin (g)

Obsah tuku (g)

Obsah sacharidů (g)

fazole

½ šálku, vařené

7

0-3

15

obiloviny

½ šálku, vařené

3

0-1

15

Ořechy, semena

Hrst (30 g)

7

15

5

zelenina

½ šálku vařené nebo šálek syrové

2

0

5-15              podle druhu

Jak je vidět z předchozích tabulek, živočišné zdroje bílkovin mají hodně proteinu, kompletní spektrum esenciálních aminokyselin a dodávají do těla i další živiny. Pokud jste vegetarián, je dobré do svého jídelníčku zařadit kysané mléčné výrobky, sýry a vejce. Vegani by měli používat doplňky stavy, které jim kromě esenciálních aminokyselindodají i další zdroje živin. Jedná se zejména o vitamín B12, železo, zinek, jód, karnosin(dipeptid, který se skládá z aminokyselin beta-alaninu a histidinu) a omega-3 mastné kyseliny(nejlepším zdrojem pro vegetariány jsou mořské řasy).

Striktní vegetariáni a vegani si musí dát také pozor na to, že některé rostliny obsahují anti-nutrienty, což jsou rostlinné toxiny nebo látky, které zamezují vstřebávání živin v těle (např. se vážou na minerály a snižují jejich vstřebávání nebo inhibují trávící enzymy a zhoršují trávení jídla). Antinutrienty se nachází v semenech, luštěninách a zrnech a také v některých druzích zeleniny. Aby se tento efekt co nejvíce eliminoval, je nutné luštěniny namáčet do teplé vody, kterou trochu okyselíte (ocet nebo citronová šťáva) a před vařením vodu slijete. Totéž můžete udělat se semeny a zrny. Pokud budete zdroje bílkovin střídat, a ne se zaměřovat na jeden rostlinný zdroj a budete je kombinovat s množstvím různorodé zeleniny, zlepšíte množství živin, které budete přijímat