JSOU VEJCE ZDRAVÁ POTRAVINA?

Ačkoli byla dříve vejce démonizována, dnes už se vědci i výživoví specialisté shodují na tom, že vejce jsou pro nás dobrá.

Vajíčka jsou perfektní konzerva, která uvnitř uchovává  ideální směs živin. Je to proto, že jsou vlastně určena k tomu, aby vyživila nový život, který má ve vajíčku vzniknout. Proto jsou vejce považována za jednu z nejzdravějších potravin. Jsou nabita vitamíny, minerály, kvalitními bílkovinami, zdravými tuky a dalšími pro tělo prospěšnými látkami.

CO VAJÍČKA OBSAHUJÍ?

Bílek je zdrojem kvalitních bílkovin, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a vaječná bílkovina je hodnocena na žebříčku kvality proteinů číslem 100.  Žloutek je úplná nutriční bomba, obsahuje vitamíny B6, B12, kyselinu listovou (B9), kyselinu panthotenovou (B5), thiamin (B1) a všechny vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K). Kromě toho obsahuje i široké spektrum minerálních látek – vápník, měď, železo, mangan, fosfor, draslík, selen i zinek. Proto není rozumné se mu vyhýbat a z vajec jíst jen bílek.

VEJCE ZLEPŠUJÍ CHOLESTEROLOVÝ PROFIL A NEZVYŠUJÍ RIZIKO SRDEČNÍCH CHOROB

 Ačkoli se dříve tvrdilo, že vajíčka zvyšují cholesterol, studie z posledního desetiletí ukazují, že toto tvrzení není pravdivé. Je pravda, že jedno vejce obsahuje přibližně 200 mg cholesterolu, což je více, než ostatní potraviny, ale zároveň dnes už víme, že cholesterol přijatý potravou prakticky neovlivňuje cholesterol, jehož obsah měříme v krvi (1).

S cholesterolem se to má tak, že je produkován neustále našimi játry. Pokud přijímáte cholesterol v potravě, vaše játra ho produkují méně. Mnoho studií dokonce potvrzuje, že vejce zlepšují cholesterolový profil (2). Zvyšují totiž obsah HDL (dobrého) cholesterolu a mění LDL cholesterol na velké a lehké částice, které nezpůsobují srdeční problémy 3). Vejce také zabraňují oxidaci LDL cholesterolových částic, což je pozitivní.

VEJCE OBSAHUJÍ CHOLIN NEZBYTNÝ PRO MOZEK

  Vejce jsou přímo nabita cholinem, který je důležitý pro vývoj a správnou funkci mozku a neurotransmiterů. Nízká hladina cholinu v těle je spojována s neurologickými problémy a nemocemi jater a srdce.

VEJCE MAJÍ VYSOKÝ OBSAH LUTEINU A ZEAXANTINU

Lutein a zeaxantin jsou velice účinné antioxidanty, které jsou důležité pro zdraví vašich očí, oba nacházejí ve žloutku. Chrání oko před degenerací sítnice a před vznikem zákalu.

VYBÍREJTE VEJCE Z VOLNÝCH CHOVŮ

Vejce patří mezi potraviny, do kterých se vyplatí investovat. Vybírejte si vejce z volných chovů, mají více živin, antioxidačních látek a vysoký obsah omega-3 mastných kyselin.

Citace:

(1) Cohen DE. Balancing cholesterol synthesis and absorption in the gastrointestinal tract. J Clin Lipidol. 2008 Apr;2(2):S1-3.

(2) Fernandez ML. Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006 Jan;9(1):8-12