JAK SI UŽÍT VEČÍREK A NEPŘIBRAT
Vánoční večírky jsou plné lákadel v podobě bohatého občerstvení, alkoholu a zábavy. Jak to udělat, abyste si je pořádně užili, a přitom si nemuseli později zoufat na tím, že se vám pásek zarývá do břicha? Je to úplně jednoduché, stačí zařadit pár triků a můžete si užít jídlo, zábavu a druhý den se přesto cítit skvěle. Tak jdeme na to.
PŘIPRAVTE SE
Pokud víte, že na večírku budou dobroty, které chcete ochutnat, ušetřete pár kalorií už předem. Dejte si snídani založenou na bílkovině a zelenině, třeba omeletu se zeleninou, řecký jogurt s tvarohem a ovocem nebo tvarohovou pomazánku a k ní porci barevné zeleniny. K obědu si vyberte třeba salát s masem, rybou nebo haloumi nebo polévku. Během dne hodně pijte vodu nebo neslazené čaje, abyste se hydratovali. No a večer už můžete vyrazit!
NA RAUTU VYBÍREJTE CHYTŘE
Když dorazíte ke stolům obloženým dobrotami, neberte si hned do ruky talířek. Nejprve si vše obejděte a prohlédněte si nabídku a vytipujte si, co si dáte. Vybírejte potraviny, které vás zasytí, ale nemají strašnou spoustu kalorií. Sázejte hlavně na bílkoviny a zeleninu. Vyhněte se smaženým pokrmům a vybírejte si to, co si doma běžně nedáváte. Takže vynechte řízek a na talířek si naložte roastbeef, uzeného lososa, grilované maso, ryby, krevety, mořské plody, plněná vajíčka nebo tofu. Tím máte splněné bílkoviny, a protože vám na talíři zbývá ještě místo, zaplňte ho zeleninou. Vybírejte čerstvou, grilovanou nebo pečenou nebo si dopřejte třeba i fermenovanou nebo nakládanou. Dobrým příkladem jsou kyselé okurky, olivy, zelí, sterilovaná řepa nebo kimchi.
Talířek máte plný zeleniny, takže ji použijte jako přílohu a pečivo, těstoviny a rýži klidně vynechte. Ušetří vám to kalorie a nerozhodí cukr v krvi.
Chcete si dopřát ještě dezert? Vzpomeňte si na Francouze, kteří patří k nejštíhlejším národům v Evropě a dopřejte si na závěr kousek kvalitního sýra. Nebo si dejte čerstvé ovoce. Jestli fakt toužíte po sladkém, tak si vyberte malý kousek. Ideální jsou dezerty ve skleničce typu chia puding nebo cokoli na bázi tvarohu a ovoce.
JEZTE VĚDOMĚ A V KLIDU
Je vědecky dokázáno, že pokud jíte v klidu a pomalu, máte tendenci sníst méně kalorií. A to proto, že dokážete vnímat signály svého těla, které vám v pravou chvíli pošle zprávu: dost, jestli budeš pokračovat v jídle, začnu si ukládat tuk!
Dejte si proto šanci, abyste tenhle signál zachytili. Když si naložíte jídlo na talířek, jděte si s ním sednout mimo hlavní proud zábavy a snězte si ho úplně v klidu. Nejezte během rozhovoru – jednak to není nijak krásné a jednak vás to rozptyluje. Takže když si s někým povídáte, přestaňte jíst.
ALKOHOL
A jak je to s alkoholem? Úplně stejně. Vybírejte chytře, pijte pomalu a alkohol prokládejte velkým množstvím vody. Jednak zpomalíte rychlost, s jakou pijete, naředíte líh, který každý alkoholický nápoj obsahuje, ušetříte si spoustu kalorií a ranní kocovinu.
KOLIK KALORIÍ MAJÍ ALKOHOLICKÉ NÁPOJE?
Nejlépe vychází suché víno nebo prosecco. Půllitr ležáku je na tom kaloricky zhruba stejně jako 3,5 deci vína. A jestli chcete ochutnat míchané nápoje, tak vybírejte ty, které obsahují destiláty smíchané se sodovkou nebo tonikem. Nejlépe vychází skinny bitch (vodka, soda a limetka) nebo gin tonik. Opět, pijte pomalu a prokládejte hojně vodou.
MĚJTE TO POD KONTROLOU
Pokud se večírek hodně rozjede a kolegové nebo kamarádi vás budou pobízet k další konzumaci, nevysvětlujte, že držíte dietu nebo že už nechcete pít. Nemá to cenu a budete vypadat divně. Buďte v klidu. Do skleničky na víno si nalijte vodu a na talířek si naskládejte nějaké maso a zeleninu. Nikdo si ničeho nevšimne, vy budete sedět nad plným talířkem a v klidu si připíjet vodou. Pobavíte se stejně jako oni a ráno vám bude dobře.