Vánoční trhy – kolik kalorií má káva, sladké a slané dobroty a alkohol
Vánoce jsou jen jednou v roce a je to příležitost zajít ven, setkat se s přáteli a ochutnat to, co je s těmito svátky spojeno. Advent si lze
Kvalita potravin
Složení potravin ovlivňuje to, jak naše tělo bude fungovat. Kvalitní potraviny bývají většinou dražší, ale investice se mnohonásobně vyplatí, protože budete zdraví a budete se cítit dobře. Kupujte potraviny, o kterých víte, že jsou kvalitní, nevěřte velkým nápisům a čtěte etikety.
Nekupujte vysoce zpracované potraviny
Vysoce zpracované potraviny obsahují většinou kombinaci vysokého množství sacharidů a nezdravých tuků, navíc jsou do nich často přidána aromata a barviva pro zvýšení vizuální přitažlivosti a zvýraznění chuti a konzervační látky, které prodlužují trvanlivost. Kombinace vysokého obsahu sacharidů a nekvalitních tuků způsobuje metabolickou nerovnováhu, která vede k nabírání tukové tkáně převážně v oblasti pasu. Dále vede k častému pocitu hladu a k pocitu únavy po jídle, celkovému nedostatku energie a rozvoji nemocí spojených s metabolickým syndromem – obezitě, zvýšené hladině cukru v krvi, vysokému krevnímu tlaku, vysokému cholesterolu, ukládání tuku v oblasti pasu. Většinou mají tyto potraviny díky svému složení i vysokou kalorickou hodnotu a malý obsah živin, takže dodávají tělu prázdné kalorie a jen velmi malé množství kvalitních živin, které jsou nezbytné pro správné fungování těla. Vysoce zpracované potraviny poznáte podle toho, že na etiketě mají dlouhý seznam složek, na prvních třech místech mají často uvedenou glukózu, fruktózu nebo dextrózu, obsahují ztužené tuky a k tomu mají často vysoký obsah konzervačních látek, barviv a aditiv. většinou vše dohromady. Příkladem těchto potravin jsou levné polotovary, slazené nápoje, ovocné džusy, snídaňové cereállie, brambůrky, fast food, nekvalitní mléčná čokoláda, sušenky, většina uzenin, nekvalitní masné výrobky a další.
Čtěte etikety
V běžném supermarketu je minimálně polovina zboží vysoce technologicky zpracovaná nebo nemá kvalitní složení, proto je dobré se mu vyhnout, číst etikety a kupovat potraviny, které mají vysoký obsah živin a jsou minimálně zpracované. Jednoduchým řešením je kupovat převážně potraviny, které žádnou etiketu nepotřebují, protože na první pohled poznáte, o co se jedná. Patří sem ovoce, zelenina, vejce, maso, sýry, ořechy, semena nebo luštěniny. U ostatních typů potravin je potřeba se na etiketu podívat. Je lepší chodit nakupovat do specializovaných prodejen – řeznictví, ovoce zelenina nebo trh, prodejny sýra nebo do menších prodejen, které hlídají kvalitu zboží, jako je například český řetězec Delmart. Kvalitní potraviny lze koupit i na internetovém obchodě Košík. Potraviny jsou zde trochu dražší než v běžném supermarketu, ale investice navíc se odrazí v dobrém pocitu z vlastního těla.
Kupujte vhodné potraviny
Kupujte jen ty druhy potravin, které jsou pro zdravé stravování vhodné. Ostatní nekupujte vůbec, protože pokud je nebudete mít doma, nebudete mít nutkání je jíst, a navíc za ně ušetříte peníze, které můžete zpětně investovat do kvalitnějších potravin.
Pokud budete mít v lednici a ve spíži následující skupiny potravin, vždy si během krátkého času dovedete připravit chutné jídlo, které vás zasytí na dlouhou dobu, zbaví vás chutí na sladké a nebude podporovat ukládání tuku.
1.Maso, vejce, ryby
Maso kupujte raději z menších farem, kde měla zvířata dostatečný prostor a kvalitní krmivo. Projeví se to na kvalitě masa, množství svaloviny a obsahu vhodných tuků. Vejce preferujte domácí z volného chovu. Uzeniny konzumujte v menší míře, opět se zaměřte na kvalitu, na etiketě by mělo být jen maso a koření. U řezníka můžete koupit i morkové kosti, ze kterých si můžete připravit domácí vývar.
2. Zdravé tuky
Vhodným zdrojem zdravých tuků je avokádo, ořechy, kokosový a olivový olej, máslo, ghí, smetana, šlehačka, hořká čokoláda, kokosové mléko, kvalitní kakao, kvalitní slanina.
3. Mléčné výrobky
Kvalitní tvrdé sýry s vyšším obsahem tuku, sýry typu Cottage, zakysaná smetana, mozzarella, feta, parmezán, řecký jogurt, kefír a acidofilní mléko. Vynechat by se měly všechny výrobky s označením light.
4. Ovoce, zelenina, koření, bylinky
Čerstvá a šetrně mražená zelenina, kvašená zelenina, čerstvé nebo mražené ovoce, česnek, cibule, kurkuma, chilli, zázvor, skořice. Vynechat by se měly slazené kompoty a ovocné džusy.
5. Ořechy a semena
Para ořechy, makadamové, pekanové, pistácie, mandle, vlašské, chia semínka, lněné semínko, sezam, dýňové semínko.
6.Luštěniny a přílohy
Cizrna, čočka, fazole, jáhly, pohanka, quinoa, hrách, rýže, brambory, batáty.
Investice do kvalitních surovin se vyplatí
Vždy je lepší si jídlo připravit doma z kvalitních surovin než si kupovat polotovar nebo si jídlo objednávat. Vyšší vstupní investice je vyvážena tím, že jídlo je chutné, nutričně bohaté, má sytící efekt, nebudete po něm ospalí a unavení a nebudete přibírat tuky.
Vánoce jsou jen jednou v roce a je to příležitost zajít ven, setkat se s přáteli a ochutnat to, co je s těmito svátky spojeno. Advent si lze
JAK SI UŽÍT VEČÍREK A NEPŘIBRAT Vánoční večírky jsou plné lákadel v podobě bohatého občerstvení, alkoholu a zábavy. Jak to udělat, abyste si je pořádně
Kalendář se nám přehoupl do zimního času, který je provázený nedostatkem slunečního záření. To ovlivňuje nejen naši psychiku, ale i efektivitu výroby slunečního vitamínu, vitamínu